Sterling Resources confirmă existenţa gazelor naturale în Marea Neagră

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 9 noiembrie 2012

Sterling Resources confirmă existenţa gazelor naturale în Marea Neagră

Sterling Resources Ltd. confirmă existenţa gazelor naturale în platoul continental româ­nesc al Mării Negre, de la o adâncime de 500 până la 1.950 de metri. Compania a anunţat, potrivit Agerpres: "Sterling Resources Ltd. anunţă rezultatele sondei de explorare Ioana-1 de pe structura Ioana din Perimetrul XV Midia, situată în largul Mării Negre aparţinând României. Sonda a fost săpată până la o adâncime totală de 1.950 metri pe traiect, respectiv de 1.513 metri de la nivelul mării pe verticală. Indicaţii de gaze în fluidul de foraj s-au înregistrat de la adâncimea de 500 metri pe traiect până la adâncimea totală de 1.950 metri pe traiect"

Indicaţii de gaze în fluidul de foraj au fost identificate în nisipurile de mică adâncime cu grosimea de 55 de metri în intervalul de 831-910 metri pe verticală, înainte de tubarea coloanei intermediare. Evaluarea acestei zone de mică adâncime s-a realizat numai prin măsurătorile radioactivităţii şi rezistivităţii sedimentelor din timpul forajului, dar s-au executat şi investigaţii geofizice complexe ale găurii tubate pentru evaluarea suplimentară a acestor intervale iar interpretarea acestor nisipuri şi gresii de mică adâncime va fi finalizată în următoarele săptămâni.

Patrick Whitley, Vice-Preşedinte Sterling Resources, Explorări Internaţionale, susţine: "Suntem încurajaţi de saturaţiile de gaze din obiectivul principal, care dovedesc potenţialul gazeifer al rezervorului prin alimentarea cu gaze a structurii. Totuşi, dezvoltarea rezervorului în această zonă a prospectului este mai slabă decât am estimat şi sunt necesare cercetări suplimentare de prospecţiune seismică 3D şi foraj pentru a evalua structura Ioana în continuare către est".

Sonda Ioana-1 este situată la marginea vestică a unei structuri geologice ample de aproximativ 150 km2. Locul de amplasare a sondei a fost ales la cea mai mare adâncime posibilă a apei în care singura platformă de foraj marin de tip cantilever dis­ponibilă a Grup Servicii Petroliere SA (GSP), "GSP Jupiter", putea func­ţiona în condiţii de siguranţă. Locaţia Ioana-1 a fost determinată prin datele seismice 2D, care s-au dovedit de succes în cazul descoperirilor Ana şi Doina şi a sondelor de evaluare, dar complexitatea formaţiunilor întâlnite la sonda Ioana-1 sugerează că o cercetare de prospecţiune seis­mică 3D ar putea fi necesară pentru identificarea densităţii rezervorului şi a altor foraje pe această structură.

Mike Azancot, CEO şi Preşedinte Sterling, a declarat: "La începutul acestui an, am dat asigurări puternice Guvernului român, după ce am primit aprobările necesare, că vom relua mult-aşteptatul program de explorare în Perimetrul Midia prin forajul sondei Ioana-1, cât mai curând posibil în anul 2012. În timp ce rezultatele de la prima sondă pe acest prospect nu au confirmat prezenţa resurselor comerciale, indicaţiile vaste de gaze din această sondă confirmă prezenţa unui sistem activ de gaze în rezervorul Ioana". Domnia sa a precizat că societatea va evalua potenţialul prospectului Ioana în baza unui program pentru anul viitor, care ar putea începe cu achiziţia de profile seismice 3D în prospectul Ioana şi alte prospecte din Perimetrul Midia.

Oficialul Sterling a subliniat: "În funcţie de contractarea unei platforme de foraj adaptată forajului în ape mai adânci (circa 100 de metri), ne propunem să forăm în cea mai promiţătoare parte a prospectului Ioana, la sud-vest de sonda Ioana-1, unde amplitudinile seismice puternice şi indicatorii direcţi de hidrocarburi indică prezenţa unui rezervor cu gaze de o mai bună calitate. În plus, intenţionăm să forăm sonde de explorare şi în alte prospecte din perimetrul Midia. Realizarea lucrărilor de mai sus depinde de obţinerea finanţării, a aprobărilor legale şi ale partenerilor".

Forajul sondei Ioana-1 este finalizat, în prezent desfăşurându-se lucrările de abandonare. După aceste operaţiuni, platforma se va deplasa către cea de-a doua sondă de explorare, Eugenia-1, la aproximativ 70 de kilometri spre nord. Aceasta va fi prima sondă de explorare care va fi forată în Perimetrul cu potenţial de petrol Pelican, iar lucrările de foraj se aşteaptă să fie finalizate în 30 de zile.

Midia Resources SRL, filiala deţinută integral de Sterling Resources Ltd (cota de participare de 65%), este operatorul perimetrelor Midia şi Pelican din largul Mării Negre aparţinând României, ceilalţi parteneri fiind Petro Ventures Europe BV (20%) şi Gas Plus International BV (15%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb