Animalele folosite pentru testarea substanţelor dezvoltate în laborator pot primi o "mână de ajutor" din partea inteligenţei artificiale.
Prin accesul la o vastă bază de informaţii compusă din rezultatele testelor anterioare şi din cunoştinţe teoretice validate, inteligenţa artificială poate fi folosită pentru a automatiza şi grăbi procedura de testare a substanţelor chimice. AI-ul poate prezice rezultatele şi efectele combinării a zeci de mii de substanţe chimice şi poate reduce numărul animalelor folosite pentru testarea noilor substanţe produse. O echipă de cercetători de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, condusă de expertul toxicolog Thomas Hartung, vrea să folosească imensa bază de date rezultată de-a lungul timpului pentru a crea un model predictiv care să înlocuiască tradiţionalele teste pe animale, informează news.ro. Hartung şi colegii săi sunt încrezători că AI-ul nu doar că poate salva animalele de teste, dar poate prezice mult mai multe efecte potenţiale decât cele ce pot fi observate prin testarea pe animale.
Algoritmul poate prezice rezultatele a 9 tipuri diferite de teste, de la coroziunea pielii, la iritarea ochilor, teste care acontează 57% din totalul testărilor realizate în Europa. Din 2007, în Uniunea Europeană este obligatorie publicarea informaţiilor de siguranţă rezultate în urma dezvoltării substanţelor noi. Exact pe baza acestor informaţii este antrenată inteligenţa artificială. AI-ul a învăţat peste 850.000 de atribute chimice, ştiind în ce măsură şi în ce condiţii o substanţă ori o combinaţie de substanţe chimice poate prezenta pericol de explozie sau poate deveni cancerigenă, printre altele.
Cu ajutorul inteligenţei artificiale au fost deja create modele de toxicitate pentru 40.000 de substanţe chimice, modele care vor fi făcute publice în cursul acestui an.