Stoltenberg cere accelerarea producţiei de arme pentru Ucraina

F.D.
Internaţional / 29 septembrie 2023

Stoltenberg cere accelerarea producţiei de arme pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat vineri companiile de armament din ţările Alianţei să-şi accelereze producţia pentru a continua să satisfacă nevoile Ucrainei, într-un mesaj transmis prin teleconferinţă la primul Forum internaţional al industriei de apărare, desfăşurat la Kiev, relatează Agerpres.

"Numai cu curajul nu opreşti dronele. Numai cu eroismul nu interceptezi rachetele. Ucraina are nevoie de capacităţi. De înaltă calitate. În mari cantităţi. Şi rapid", a declarat Stoltenberg adresându-se participanţilor la acest forum la care s-au înscris peste 160 de companii din 26 de ţări şi cu care Kievul speră să impulsioneze producţia împreună cu partenerii săi.

Politicianul norvegian a admis că multe ţări NATO şi-au văzut reduse arsenalele după ce au trimis arme Ucrainei de la începutul invaziei militare ruse. "Acum trebuie să intensificăm producţia. Atât pentru a satisface nevoile Ucrainei, cât şi pentru a ne asigura capacitatea de descurajare şi apărarea", a spus el.

Stoltenberg a lăudat industria de apărare ucraineană pentru capacitatea sa de a inova, de a reloca producţia în zone mai puţin expuse atacurilor ruseşti şi de a se adapta la standardele NATO în plin război.

"De la drone la deminare, Ucraina a inovat cu viteza luminii. Cu toţii avem multe de învăţat de la Ucraina", a spus el.

Stoltenberg a evidenţiat experienţa ţărilor NATO în materie de achiziţii comune de armament şi cooperarea lor cu Uniunea Europeană în acest sens.

Secretarul general al Alianţei s-a angajat, de asemenea, să ajute Ucraina să îşi modernizeze industria de apărare şi să îşi facă procesul de achiziţii militare mai eficient şi mai transparent.

Şapte ţări UE au comandat muniţie în cadrul unui program istoric de achiziţii publice al Uniunii Europene pentru a face rost de obuze de artilerie de care Ucraina are nevoie urgentă şi pentru a reface stocurile occidentale epuizate, potrivit agenţiei responsabile din cadrul UE, notează Reuters.

Comenzile - plasate în cadrul unor contracte negociate de Agenţia Europeană de Apărare (EDA) - vizează proiectile de artilerie de 155 mm, una dintre muniţiile cele mai utilizate în războiul de uzură intensă între trupele ucrainene şi forţele ruse invadatoare.

Schema a fost creată ca parte a unui plan în valoare de cel puţin două miliarde de euro, lansat în martie cu scopul de a trimite un milion de proiectile de artilerie şi rachete în Ucraina în decurs de un an.

Unii oficiali şi diplomaţi şi-au exprimat scepticismul că obiectivul va fi atins, însă iniţiativa a marcat un pas semnificativ în creşterea rolului UE în domeniul apărării şi al afacerilor militare, proces impulsionat de războiul din Ucraina.

Până în prezent, achiziţiile în domeniul apărării au fost, în mare parte, apanajul celor 27 de guverne membre ale blocului comunitar.

"Şapte state membre au plasat deja comenzi pentru muniţie de 155 mm prin procedura accelerată a EDA", a precizat agenţia într-un e-mail ca răspuns la întrebările Reuters.

"Mai multe comenzi, de exemplu în scopul reaprovizionării naţionale, s-ar putea materializa în următoarele săptămâni şi luni", potrivit EDA, care a refuzat să numească ţările implicate, spunând că este de competenţa fiecărui guvern să îşi anunţe comenzile. Ca răspuns la o solicitare a Reuters, Ministerul Apărării din Lituania a confirmat că aceasta este una dintre ţări.

De asemenea, EDA a refuzat să precizeze valoarea şi cantitatea comenzilor, afirmând că o mare parte din informaţii sunt confidenţiale. Dar a spus că acordurile au fost atât pentru obuze complete, cât şi pentru componente, cum ar fi fitiluri, proiectile, încărcături şi grunduri.

EDA a precizat totuşi că schema a acoperit patru "platforme de tragere moderne proiectate şi produse în Europa şi cel mai frecvent utilizate de forţele armate ucrainene", menţionând aici CAESAR din Franţa, Krab din Polonia, PzH2000 din Germania şi Zuzana C/2000 din Slovacia.

Prin plasarea comenzilor până la sfârşitul acestei luni, ţările sunt eligibile pentru a solicita o rambursare din partea unui fond administrat de UE, Instrumentul european pentru pace (European Peace Facility) pentru muniţia achiziţionată pentru Ucraina.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Stoltenberg nu este oare putin rupt de realitate ???

    USA mai are bani ptr. sprijinirea razboiul din Ucraina CATEVA SAPTAMANI, 

    declara la CNN, John Kirby purtatorul de cuvant al Consiliului se Securitate 

    Nationala de la Casa Alba 

    The Hill - USA afirma ca occidentul este obligat sa recunoasca  

    esecul Marii Contraofensiva a Ucrainei care nu a dat rezultate.

    1. Stai linistit,are balta peste!Adica rusia poate continua razboiul iar usa nu mai poate ajuta Ucraina!E hilar!

      "Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din SUA şi şeful gigantului JPMorgan, îi trezeşte la realitate şi pe cei mai optimişti: Este o greşeala colosală să mai visaţi la un boom economic. Ameninţările la adresa economiei sunt peste tot, iar guvernele lumii nu văd asta şi cheltuie bani iresponsabil",

      pe inarmare si razboi,in loc sa sprijine economia reala !!! 

      Datoria USA a ajuns la 33 000 miliarde $.

      GDP USA 27 000 miliarde $

      --------------------------- ----------------- 

      GDP mujicia 2 000 miliarde $ 

      Cine crezi ca sta mai bine:-)? 

      PS: SUA avea GDP in 1977$2,081,800 M :-)...mujicilor sunteti cu 46 de ani in urma SUA:-)

      ... raporteazaza-l la populatie ... deducel pe jamie din ecuatie ... si vezi cu ce ramai?! ;) ....

      ... cica bill gates intra intr-un bar ... statistic toti is miliardari ...

      ... imagineaza-ti un motor de raccheta cu ciclu direct si/sau indirect ... poate vei intelege diferenta dintre astronaut/cosmonaut ...

      "Imagine"...o racheta reutilizabila, care poate reveni la sol in orice locatie dorita...Ah, Space X nu doar a imaginat-o, a si facut-o..."poate vei intelege diferenta dintre astronaut/cosmonaut":-)

    Accelerați vă rog

    Ukraina este terminata

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb