STOLTENBERG: "NATO nu va răspunde militar unui atac al Rusiei în Ucraina;puncte de vedere diferite asupra livrărilor de arme"

J.P.
Internaţional / 18 ianuarie 2022

"NATO nu va răspunde militar unui atac al Rusiei în Ucraina;puncte de vedere diferite asupra livrărilor de arme"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au exclus marţi un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei, arătând, de asemenea, că există puncte de vedere diferite în problema livrărilor de armament către Ucraina, conform Agerpres.

''Va exista un cost politic ridicat, un cost economic ridicat dacă se produce o intervenţie şi se încalcă principiul integrităţii teritoriale'', a spus Scholz, potrivit agenţiei EFE, la o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg după o întâlnire avută la Berlin.

Secretarul general al NATO a declarat şi el că Alianţa a transmis Rusiei mesajul că dacă alege calea ''violenţei'' se va confrunta cu un ''preţ ridicat'' politic şi financiar. Stoltenberg a menţionat că există state membre NATO dispuse să livreze arme Ucrainei, dar sunt mai multe puncte de vedere pe acest subiect, el însuşi evitând să se pronunţe.

În ce priveşte abordarea Berlinului la acest capitol, cancelarul Scholz a confirmat ceea ce titulara externelor din guvernul său a transmis luni la Kiev, şi anume că Germania nu va furniza arme Ucrainei, amintind că aceasta este o veche politică a Berlinului, indiferent de guvern.

Stoltenberg a adăugat despre ajutorul militar că ''NATO sprijină Ucraina, o sprijinim politic în practică, sprijinind instituţiile sale de apărare, de exemplu cu antrenamente şi îmbunătăţirea capacităţilor marinei sale''.

Pe de altă parte, cancelarul german a respins ideea că o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei ar putea însemna blocarea noului gazoduct Nord Stream 2, care încă nu este operaţional, adăugând însă că ''totul trebuie luat în discuţie în cazul unei intervenţii militare'' a Rusiei împotriva Ucrainei. Responsabilii noii coaliţii guvernamentale de la Berlin au exprimat poziţii ambigue sau contradictorii legate de acest gazoduct. Ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat tot marţi, la Moscova, că ''dacă energia este folosită ca armă, aceasta va avea consecinţe corespunzătoare, care includ acest gazoduct'', după ce alte dăţi afirmase că în cazul unei escaladări a conflictului ucrainean acest gazoduct nu va fi dat în funcţiune.

În acest timp, Rusia şi-a exprimat preocuparea după anunţurile Londrei şi Washingtonului despre expedierea de arme în Ucraina. ''Acest lucru este extrem de periculos şi nu favorizează reducerea tensiunilor'', a declarat marţi la conferinţa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a precizat că Moscova este preocupată îndeosebi de livrarea către Ucraina a unor sisteme antiaeriene portabile, având în vedere că vânzarea acestor tipuri de arme ''este reglementată de dreptul internaţional''.

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a anunţat luni în parlamentul de la Londra un acord ce cuprinde furnizarea unor echipamente militare Ucrainei pentru a-şi spori ''capacitatea defensivă''. Aceste echipamente, a detaliat el, includ ''sisteme de armament uşor antitanc'', toate au rază scurtă de acţiune şi o utilitate ''clar defensivă'', prin urmare nu reprezintă o ''ameninţare pentru Rusia''.

Deşi a concentrat trupe importante în apropierea graniţei cu Ucraina, Rusia neagă că ar plănui o invazie. Săptămâna trecută Moscova a avut discuţii cu Washingtonul asupra mai multor cereri ale Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, consultări fără rezultat, SUA considerând cererile Rusiei ca fiind inacceptabile.

Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Livrarea de arme catre Ucraina este o incurajare a acesteia de a se angaja, daca va fi atacata, intr-un razboi cu Rusia, razboi cu o tara cu mare putere economica si cu forta militara categoric superioara, in fata careia Ucraina nu are sorti de izbanda. Un fel de nou razboi din Golf, intre un pitic si un urias.

    Rusia se pregateste de 60 de ani pentru razboi si are echipamente si materiale militare in cantitati imense, (pe care poate chiar vrea sa le consume), armata Rusa este bine instruita, iar dotarea ei a fost mereu la un nivel superior. Armata Rusa are comandanti cu experienta razboaielor de tot felul in care Rusia s-a aflat permanent angajata. Fortele Ruse (si aliatii ei probabili) sunt dispuse fata de Ucraina astfel incat apararea ei este foarte dificila. Ucraina poate fi atacata pe toata lungimea frontierei estice. Sa nu uitam insa de Armata a 14-a din Transnistria. O jonctiune cu fortele separatiste din Donbas si Sudul Ucrainei poate fi pierdut in cateva ore.  

    Iar un razboi in Ucraina va fi devastator. Sa nu uitam tavalugul rus din Cecenia.  

    Si viitorul ca stat al Ucrainei de dupa, este foarte nesigur. 

    Asa ca razboiul este cea mai proasta varianta pe care ar adopta-o Ucraina si prin urmare, ea nu trebuie incurajata prin declaratii ambigue si prin livrarea de arme, la angajarea intr-un razboi cu Rusia.  

    Ca Rusia intentioneaza sa atace militar Ucraina, acest lucru rezulta cert din actuala situatie. Insa Ucraina, conducerea statului, trebuie sa faca totul pentru a salva tara, statul, populatia si bunurile sale pe cale a negocierii. Nimeni nu poate rezolva neintelegerile lor cu Rusia mai bine si mai corect decat ei.  

    Razboiul cu Rusia este o aventura fara sorti de izbanda si inseamna suferinte distrugeri si pierderi de vieti omenesti, inutile, inseamna inceputul sfarsitului statului Ucraina.  

    Iar Rusia nu trebuie provocata. Nu au ce cauta forte straine acolo.  

    Armata Ucrainei trebuie sa se retraga in cazarmi, inclusiv de pe linia frontului din Donbas.  

    Si sa angajeze urgent negocieri serioase.

    Dupa cum se vede acum, Rusia nu vrea prea mult, Rusia nu doreste dezmembrarea Ucrainei. Rusia vrea spatiul de siguranta. Acum.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb