Storia: Apartamentele de vânzare din România au fost în noiembrie cu 8% mai scumpe decât anul trecut

F.D.
Miscellanea / 7 decembrie 2023

Storia: Apartamentele de vânzare din România au fost în noiembrie cu 8% mai scumpe decât anul trecut

Preţul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 11% în luna noiembrie a.c, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, în timp ce preţul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 6%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Faţă de anul trecut, în luna noiembrie a.c., românii au vizualizat cu 25% mai multe pagini cu anunţuri de apartamente oferite spre vânzare, iar anunţurile au fost afişate cu 8% mai puţin timp pe site, ceea ce arată că s-au proprietăţile s-au vândut mai rapid. Cele mai mari creşteri de preţuri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi din Oradea (+13%) şi la apartamentele noi din Bucureşti (+9%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari oraşe de pe platforma de imobiliare Storia.

"În luna noiembrie am remarcat o creştere a solicitărilor de achiziţii imobiliare şi o accelerare a procesului de tranzacţionare, fenomen direct influenţat de noile măsuri fiscale care urmează să intre în vigoare din 2024. Chiar dacă, în general, cererea este mai mică în noiembrie, anul acesta am observat o creştere semnificativă atât din perspectiva cererii, cât şi la capitolul costurilor apartamentelor de vânzare. Acest fapt reflectă adaptarea rapidă a pieţei la modificările fiscale anticipate şi intensificarea interesului pentru achiziţiile imobiliare înainte de implementarea noilor măsuri fiscale din 2024", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna noiembrie

În Bucureşti, apartamentele noi au avut un preţ cu 1% mai mare decât cele vechi. Preţul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna noiembrie a.c. a fost de 1.644 de euro/metru pătrat, în creştere cu 1% faţă de luna anterioară şi cu 9% faţă de noiembrie 2022. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.654 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 2% mai mic faţă de luna octombrie 2023.

Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară

În luna noiembrie a.c., preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.547 euro/metru pătrat, la fel ca cel din luna anterioară şi cu 5% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut un preţ mediu de cerere de 2.523 euro/metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Preţul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 6% în luna noiembrie a.c. comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 1.448 euro. Apartamentele vechi au avut un preţ de cerere de 1.455 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat faţă de anul trecut.

Preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna noiembrie a.c. a fost de 1.537 euro, cu 4% mai mare faţă de luna noiembrie a anului trecut. La apartamentele vechi se observă o creştere de 8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.507 euro/metru pătrat.

În Braşov, apartamentele noi au avut preţuri cu 12% mai ridicate decât cele vechi. Preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 1.933 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât cel din noiembrie 2022. Şi preţurile apartamentelor vechi au crescut cu 11% faţă de anul trecut, ajungând la o medie de 1.725 euro/metru pătrat.

În Sibiu, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 6% faţă de cele vechi. Astfel, pentru o locuinţă nouă, preţul mediu este de 1.374 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.465 euro/metru pătrat, un preţ cu 2% mai ridicat decât în luna noiembrie 2022.

În luna noiembrie a.c., apartamentele noi din Constanţa au avut un preţ de cerere de 1.742 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 9% mai ridicate faţă de anul trecut, dar mai mici cu 3% faţă de luna octombrie 2023, ajungând la o valoare de 1.615 euro/metru pătrat.

În Oradea, în luna noiembrie a.c., preţurile medii de cerere pentru apartamentele noi au fost cu 7% mai ridicate decât cele ale locuinţelor vechi. Aşadar, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.544 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preţ mediu de cerere de 1.443 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat decât în aceeaşi lună a anului trecut.

În noiembrie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.562 euro/metru pătrat, în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.494 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât în noiembrie 2022.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Plina Romanica de fraieri!

    1. Si bani negrii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb