Storia: Cumpărătorii de locuinţe au încheiat achiziţiile din 2023 în mai puţin de 3 luni

F.D.
Miscellanea / 17 ianuarie

Storia: Cumpărătorii de locuinţe au încheiat achiziţiile din 2023 în mai puţin de 3 luni

O mare parte dintre cei care plănuiesc să facă o achiziţie imobiliară în 2024 anticipează o scădere a preţurilor locuinţelor (60% dintre respondenţi). În acelaşi timp, proprietarii care vor să vândă sau să închirieze se aşteaptă în cea mai mare parte ca preţurile să crească, atât la apartamentele de vânzare (39% dintre respondenţi), cât şi la locuinţele în chirie (40%). În ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor la creditele ipotecare în 2024, majoritatea respondenţilor (38%) prevăd o scădere a acestora, conform ultimului sondaj realizat în rândul utilizatorilor Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.

În 2023, 60% dintre respondenţii studiului au declarat că au intenţionat să cumpere o locuinţă, iar 14% au intenţionat să vândă. 10% au declarat că au fost interesaţi să închirieze, iar 1% au afirmat că vor să dea în chirie o proprietate. Totuşi, 15% dintre respondenţi au declarat că nu au avut nicio intenţie imobiliară.

Pentru respondenţii care au cumpărat o proprietate în 2023, procesul de la începerea căutării până la finalizarea achiziţiei a durat sub 3 luni (56%), în timp ce pentru 21% dintre respondenţi a durat între 3-6 luni, pentru 11% - între 6 şi 12 luni, iar 12% au avut nevoie de peste 12 luni pentru a căuta şi finaliza achiziţia unei locuinţe.

Întrebaţi cât de uşor se aşteptau să fie întregul proces de căutare şi achiziţionare, cei mai mulţi dintre respondenţi au răspuns că se aşteptau la un nivel mediu de dificultate (48%), urmat de unul uşor (40%). 12% dintre utilizatorii platformei au menţionat că se aşteptau ca procesul să fie unul greu. În final, majoritatea a declarat că procesul a fost la fel cum îşi imaginau (43%), 30% au declarat că procesul a fost mai uşor, în timp ce 27% au declarat că procesul a fost mai greu decât au anticipat.

38% dintre cei care au achiziţionat o proprietate au afirmat că au existat momente în care au întrerupt căutarea locuinţei dorite, principalele motive amintite fiind: proprietăţile de interes depăşeau bugetul (58%) sau dificultatea de a găsi proprietăţi potrivite (35%). Tot 35% au declarat că au aşteptat să vadă evoluţia preţurilor. În ceea ce priveşte compromisurile făcute, 38% au afirmat că au fost nevoiţi să suplimenteze bugetul, iar 19% au schimbat zona de căutare. Totuşi, alţi 17% dintre cei care au cumpărat afirmă că nu au fost nevoiţi să facă niciun compromis în alegerea locuinţei.

Când au fost întrebaţi despre provocările financiare din proces, 32% au afirmat că nu au întâmpinat dificultăţi semnificative. Totuşi, 18% au evidenţiat creşterea ratei pentru o proprietate achiziţionată anterior prin credit şi 12% au specificat că valoarea avansului a depăşit bugetul, în timp ce alţi 10% au evidenţiat creşterea preţurilor locuinţelor de vânzare.

Planuri imobiliare pentru 2024: aşteptări şi previziuni privind preţurile de vânzare şi închiriere

Întrebaţi care sunt intenţiile imobiliare pentru anul 2024, respondenţii studiului au oferit răspunsuri similare cu cele din 2023. În continuare cei mai mulţi respondenţi (66%) declară că ar vrea să cumpere o locuinţă, iar 13% vor să vândă. 10% dintre respondenţi afirmă că nu au niciun plan imobiliar, în timp ce 8% vor să închirieze o proprietate şi 3% vor să găsească chiriaşi.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor locuinţelor de vânzare, 60% dintre cei interesaţi de cumpărare declară că se aşteaptă ca preţurile să scadă, 16% declară că se aşteaptă să crească şi 14% se aşteaptă la o stagnare. În mod similar, majoritatea persoanelor interesate de închirieri se aşteaptă ca preţurile să scadă (43%) la proprietăţile date în chirie. Totuşi, 28% se aşteaptă la creşteri şi 22% au declarat că e posibil ca preţurile să stagneze. În acelaşi timp, proprietarii care vor să vândă sau să închirieze se aşteaptă în cea mai mare parte ca preţurile să crească, atât la apartamentele de vânzare (39% dintre respondenţi), cât şi la locuinţele în chirie (40%).

"Analizând datele sondajului, putem observa că aşteptările românilor reflectă interesele personale, astfel încât cei în căutare de locuinţe speră la reduceri de preţuri, iar cei care vând sau închiriază se aşteaptă la creşteri. Totuşi, în prima jumătate a lunii ianuarie, contactările de pe platforma noastră au crescut cu 53% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Aşadar, trebuie să luăm în considerare faptul că măsurile fiscale adoptate şi cererea în creştere înregistrată în primele săptămâni ale lunii ianuarie sugerează mai degrabă o tendinţă de creştere a preţurilor," a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Când au fost întrebaţi despre evoluţia dobânzilor la creditele ipotecare, cei mai mulţi dintre participanţii la studiu (38%) au răspuns că se aşteaptă la o scădere, în timp ce 27% anticipează o creştere. O altă parte considerabilă (17%) e de părere că dobânzile vor rămâne constante, în timp ce 18% se simt nesiguri în privinţa evoluţiei dobânzilor.

Datele arată că, în 2024, utilizatorii de pe platforma Storia îşi propun să vizualizeze anunţuri imobiliare (62% din totalul respondenţilor), iar 53% au declarat că vor să şi vizioneze proprietăţile de interes. În plus, o mare parte şi-a propus să consulte un broker sau banca pentru opţiunile de creditare (35%). De asemenea, utilizatorii îşi propun să urmărească ştirile relevante pentru domeniul imobiliar (24%), în timp ce 22% şi-au propus să lucreze cu un agent imobiliar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum populatia tarii tot scade probabil o sa fie tot mai multe imobile nelocuite, in blocul meu cu 20 de apartamente, 4 sunt goale de ani de zile. Aproximativ 60% din locatari sunt pensionari, am 3 vecini trecuti de 8x de ani, restul peste 35 de ani, intre 18-35 de ani 0 si sunt numai 3 copii sub 18 ani . Deci viitorul arata sumbru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb