Storia.ro: 79% dintre români ar achiziţiona sau închiria locuinţe sustenabile

F.D.
Miscellanea / 26 octombrie 2023

Storia.ro: 79% dintre români ar achiziţiona sau închiria locuinţe sustenabile

Cu ocazia Zilei Sustenabilităţii în România, marcată anual la data de 27 octombrie, Storia.ro - platforma de imobiliare lansată de OLX, a realizat un sondaj în rândul persoanelor aflate în căutarea unei locuinţe, pentru a afla percepţia acestora în legătură cu sustenabilitatea în domeniul imobiliar. Rezultatele sondajului arată un interes semnificativ pentru locuinţele sustenabile: 79% dintre respondenţi au declarat că ar avea în plan să cumpere sau să închirieze o locuinţă sustenabilă, subliniind astfel importanţa crescută acordată aspectelor ecologice în alegerea locuinţei. În plus, 72% dintre participanţi consideră dezvoltarea durabilă în domeniul imobiliar ca fiind de o importanţă foarte mare sau esenţială, în timp ce alţi 21% o apreciază ca fiind destul de importantă.

Pragmatici sau ecologişti? Impactul economic al locuinţelor sustenabile

În timp ce 60% dintre cei chestionaţi consideră că dezvoltarea durabilă în domeniul imobiliar poate aduce economii pe termen lung pentru proprietari sau chiriaşi, doar 17% dintre respondenţi ar fi dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru o locuinţă ecologică sau cu impact redus asupra mediului, 47% afirmă că această decizie depinde de gradul de sustenabilitate al locuinţei şi de preţ, iar 34% recunosc că nu ar fi dispuşi să plătească mai mult.

Pe de altă parte, întrebaţi ce ar alege între o locuinţă mai mare, dar mai puţin eficientă energetic şi o locuinţă mai mică, dar eficientă energetic, 70% dintre cei chestionaţi au ales varianta unei locuinţe mai mici, dar eficientă energetic, ceea ce arată, încă o dată, interesul crescut al românilor pentru locuinţele sustenabile.

Când vine vorba de factorii care ar influenţa decizia lor de a cumpăra sau închiria o locuinţă, respondenţii au evidenţiat câteva aspecte cheie legate de dezvoltarea durabilă. Eficienţa energetică (82%) este pe primul loc în preferinţele lor, ceea ce subliniază importanţa unui consum redus de energie în alegerea locuinţei. Pe locul doi se află izolaţia termică şi fonică (70%), arătând preocuparea pentru confortul termic şi acustic. Sistemele de încălzire durabile ocupă locul al treilea (63%), în timp ce sursele de energie regenerabilă, precum panourile solare, au fost menţionate de 55% dintre respondenţi. Alţi factori, cum ar fi gestionarea deşeurilor (36%) şi utilizarea materialelor reciclabile (28%), se regăsesc pe următoarele locuri în topul preferinţelor respondenţilor.

"Observăm că interesul oamenilor pentru sustenabilitate în domeniul imobiliar este puternic motivat de aspectele financiare, mai ales în contextul economic actual, marcat de creşterea preţurilor din diverse sectoare. Eficienţa energetică primeşte mai multă atenţie decât gestionarea deşeurilor sau utilizarea materialelor reciclabile. În plus, pragmatismul lor se reflectă şi în faptul că nu par foarte dispuşi să plătească un cost suplimentar pentru locuinţele sustenabile", a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

Practici durabile şi perspective în dezvoltarea proiectelor imobiliare

Mulţi dintre respondenţi sunt implicaţi activ în adoptarea măsurilor eco-friendly în locuinţele lor. 77% dintre aceştia folosesc becuri cu consum redus de energie, precum LED sau CFL, arătând astfel o preocupare pentru reducerea consumului de energie electrică. De asemenea, 60% dintre cei chestionaţi utilizează aparate electrocasnice eficiente energetic. Reciclarea deşeurilor este, de asemenea, o practică des întâlnită, cu 53% dintre respondenţi care o aplică regulat. Alte obiceiuri eco-friendly pe care le aplică includ întreţinerea plantelor în jurul locuinţei (46%), instalarea de izolaţie termică suplimentară (37%) şi utilizarea de produse de curăţenie ecologice (34%). Există şi un procent de 10% dintre respondenţi care au panouri solare sau alte surse de energie regenerabilă în locuinţa lor, indicând o preocupare crescută pentru utilizarea surselor de energie durabilă. Aceste acţiuni arată un angajament semnificativ al respondenţilor pentru protejarea mediului şi adoptarea practicilor eco-friendly în viaţa de zi cu zi.

Conform sondajului efectuat, respondenţii au evidenţiat o serie de caracteristici şi facilităţi pe care şi-ar dori să le vadă integrate în viitoarele locuinţe şi proiecte imobiliare din România. Cea mai mare pondere, 69%, a fost acordată spaţiilor verzi extinse şi parcurilor în apropierea proiectelor imobiliare, indicând o dorinţă crescută pentru un mediu mai natural şi verde în jurul locuinţelor. De asemenea, 59% dintre respondenţi au apreciat sistemele de iluminat cu senzori de mişcare şi reglare a intensităţii luminii, arătând interesul pentru eficienţa energetică şi confortul în interiorul locuinţei. Alte caracteristici dorite sunt sistemele inteligente de gestionare a energiei şi a resurselor în locuinţe (53%), sistemele de captare şi stocare a apei de ploaie pentru utilizare ulterioară (46%), dar şi posibilitatea de instalare a sistemelor de reciclare şi compostare în complexele locative (45%). Aceste răspunsuri reflectă preocuparea crescută a oamenilor pentru mediu şi sustenabilitate în dezvoltarea urbană şi a locuinţelor, subliniind importanţa unei abordări ecologice în proiectele imobiliare viitoare din România.

Oportunităţi de finanţare şi percepţii despre nivelul de sustenabilitate din cartiere

Deşi 95% dintre respondenţi nu au beneficiat până în prezent de niciun program de subvenţii sau facilităţi fiscale pentru investiţiile în locuinţe eco-friendly, interesant este faptul că 45% dintre aceştia şi-ar dori să aibă acces la astfel de beneficii în viitor, în timp ce pentru ceilalţi 50%, aceste programe sunt un domeniu încă necunoscut - fapt care subliniază necesitatea furnizării mai multor informaţii cu privire la opţiunile disponibile pentru investiţii sustenabile în sectorul imobiliar. Cu toate că 76% dintre respondenţii studiului nu au achiziţionat sau închiriat până acum locuinţe eco-friendly sau cu impact redus asupra mediului, li se pare un subiect interesant.

Dacă ar trebui să aleagă, în funcţie de importanţă, între zona locuinţei sau între factorii de dezvoltare durabilă (precum accesul la transport public, apropierea de zone verzi, infrastructura eco-friendly, sursele de energie regenerabilă sau gestionarea deşeurilor), cei chestionaţi declară în proporţie de 51% că ambele criterii au aceeaşi importanţă pentru ei. Totuşi, pentru 38% dintre ei zona este mai importantă, iar pentru 12% dintre cei chestionaţi primează factorii de dezvoltare durabilă.

57% dintre respondenţi consideră că zona sau cartierul în care locuiesc este puţin sau foarte puţin sustenabil/ă, evidenţiind un potenţial pentru îmbunătăţiri semnificative în acest domeniu. În contrast, 30% dintre participanţi percep cartierele lor drept sustenabile sau foarte sustenabile, în timp ce alţi 13% rămân nesiguri cu privire la nivelul de sustenabilitate din cartierul lor. Totodată, 62% dintre participanţii la studiu nu au auzit despre iniţiative de dezvoltare urbană durabilă în oraşul sau zona lor, precum cartiere verzi sau proiecte prietenoase cu mediul. Aceste date relevante subliniază dorinţa şi nevoia tot mai crescută a românilor de a trăi în locuinţe care sunt în armonie cu mediul şi indică direcţia spre care se îndreaptă piaţa imobiliară în România.

Chestionarul a fost publicat online, pe Storia.ro şi OLX Imobiliare, în luna octombrie 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 569 de respondenţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb