STRATEGIA BNR ÎN FAŢA CRIZEI Valentin Lazea a spălat putina

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 februarie 2016

Valentin Lazea a spălat putina

Banca Naţională a României (BNR) are de lămurit dacă Valentin Lazea, economistul său şef, a avut ieri concediu de la serviciu sau a lipsit nemotivat, căci, de dimineaţă, acesta a susţinut o prezentare la conferinţa "O Strategie Economică pentru România: Răspunsuri la 3 întrebări care nu au fost puse niciodată".

Acolo, Valentin Lazea a fost prezentat cu funcţia sa de la BNR, după cum apare pe invitaţia la eveniment, şi după cum scria clar pe eticheta din faţa sa. Însă Lazea a susţinut că este prezent la conferinţă, "pe persoană fizică" şi că îşi prezintă opiniile proprii, nu pe cele ale BNR.

Economistului-şef al BNR i-a sărit ieri ţandăra după ce Constantin Savu, preşedintele UZINSIDER, i-a pus o întrebare de bun simţ: care sunt perspectivele României, în contextul în care se prefigurează o nouă criză şi ce ar trebui să facă BNR pentru sprijinirea companiilor care au mai rămas în industria românească.

Încă o dată, conferinţa era despre dezvoltarea României, iar domnul Lazea fusese prezentat ca economist-şef BNR.

Lazea s-a eschivat, spunând că a venit la conferinţă ca să-şi exprime opiniile personale şi a părăsit sala, întorcând spatele oamenilor de afaceri prezenţi.

Întâmplarea s-a derulat în felul următor: Constantin Savu s-a prezentat drept preşedintele UZINSIDER, care se ocupă cu producţia şi exportul de utilaje şi echipamente, după care a spus: "Noi am avut, de-a lungul timpului, o serie de discuţii cu Banca Naţională legată de politica sa, dar nu acesta este motivul pentru care vorbesc. Îmi aduc aminte că, în 2008, criza se declanşase puternic în vest şi Banca Naţională, în mod normal, trebuia să ştie ce se întâmplă în ţară. În octombrie 2008, domnul Guvernator (n.r. Mugur Isărescu) ne liniştea că această criză nu ne va lovi pe noi foarte tare. În 2008, a luat măsuri de limitare a creditului dat aiurea, consecinţele situaţiei de atunci văzându-se şi astăzi.

În momentul de faţă, trăim un complex care, din aprecierile unor economişti de valoare din Occident, nu a mai existat până în prezent. Suntem, probabil, în faţa unei crize mai mari faţă de cea din 2008.

Ca exportator de utilaje şi echipamente, simt puternic ce se întâmplă şi dacă citim presa şi studii de specialitate vedem că sunt daţi afară masiv oameni în estul Europei, se închid unităţi, dispar proiecte, au probleme financiare mari firme, cu care noi lucram fără nicio problemă şi nu mai vorbesc de sistemul bancar. Problema este următoarea, Banca Naţională are un punct de vedere legat de perspectiva noastră şi ce ar trebui BNR să facă pentru sprijinirea companiilor care au mai rămas în industria românească?"

Acesta este punctul în care Valentin Lazea s-a enervat: "Se pare că degeaba spun la fiecare conferinţă că nu vorbesc în numele Băncii Naţionale, n-am nici căderea, nici autorizaţia să vorbesc în numele BNR. Toată lumea mă întreabă ce spune Banca Naţională. Eu vă spun ce cred eu că trebuie făcut, nu am libertatea să vă spun ce zice Banca Naţională".

Firesc, voci din sală au întrebat: "Păi nu vă luaţi salariul de la Banca Naţională?"

Domnul Lazea a continuat: "Aceste conferinţe, cum este şi aceasta, sunt făcute ca persoanele să exprime liber ceea ce gândesc. Aceasta este regula de joc a acestei conferinţe. Dacă vreţi să discutăm numai în termeni instituţionali, atunci închidem conferinţele de acest gen şi începem să dăm comunicate. Dacă aţi venit aici, acceptaţi regulile jocului, dacă nu, să ne spună organizatorii dacă au fost schimbate regulile jocului".

Vrea domnul Lazea să spună că la Banca Naţională nu spune liber ceea ce gândeşte? Sau doar el are voie să vorbească liber, iar oamenii de afaceri trebuie să "respecte regulile jocului", adică să nu îi pună "întrebări rele"?

În acel moment alte voci din sală au întrebat: "Trebuie să ne ridicăm acum să plecăm?", iar domnul Lazea a răspuns: "Plec eu? Plec eu".

Din sală s-a mai auzit: "Poate ne argumentaţi cum este cu insolvenţa din ţara noastră".

În drum spre ieşire, Valentin Lazea a mai spus: "Tema de astăzi era despre export, despre România, nu este despre Banca Naţională, nici despre Legea dării în plată, nici despre insolvenţă, şi nici de multe alte lucruri. Mulţumesc foarte mult".

Ciudat este că nimeni nu pomenise despre Legea Dării în Plată. Dar poate că îi stătea pe creier lui Valentin Lazea de la BNR, care venise la conferinţă, pe persoană fizică, de pe stradă. Poate că pe domnul Lazea l-a apucat trăirea BNR-istă şi a ales să se comporte şi în faţa oamenilor de afaceri la fel de arogant cum s-a comportat Banca Naţională cu clienţii persoane fizice, în dezbaterea privind legea care le-ar permite stingerea creditelor imobiliare numai prin renunţarea la casele puse în garanţie.

Constantin Savu a ţinut să-i amintească economistului - şef de la BNR că îl întrebase despre perspectiva Băncii Naţionale, nu despre legea dării în plată.

În locul domnului Lazea, a răspuns un participant din sală, despre care putem spune cu certitudine că nu vorbea în numele BNR: "N-au nicio strategie, domnule!".

Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management, moderatorul conferinţei, a simţit nevoia să îşi ceară scuze pentru incident, deşi nu pe el îl luaseră nervii, degeaba.

Recent, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a vorbit despre umanizarea băncilor şi despre faptul că a sosit momentul ca băncile comerciale să angajeze psihologi sau sociologi, care să studieze şi comportamentul clienţilor.

Poate că ar fi cazul ca BNR să completeze fişa de post a psihologilor şi sociologilor cu studiul comportamentului bancherilor, explicând de ce, în faţa clienţilor, le sare ţandăra nitam-nisam.

Nota: Până la închiderea ediţiei scrise, BNR nu ne-a transmis un punct de vedere cu privire la comportamentul domnului Valentin Lazea.

La solicitarea ziarului Bursa despre comportamentul domnului Lazea, reprezentanţii BNR ne-au transmis în cursul zilei de astăzi: "Aşa cum a precizat încă de la debutul intervenţiei sale, domnul Valentin Lazea a exprimat o serie de puncte de vedere în nume personal - în calitate de specialist cu vastă experienţă, unanim recunoscută în domeniul economic şi financiar - asupra tematicii care a făcut obiectul Conferinţei: strategia de dezvoltare a României. Este, de altfel, o practică internaţională ca specialişti şi analişti cu renume - indiferent de locul în care activează la un moment dat - să fie invitaţi să îşi exprime public opiniile pe anumite tematici, într-un dialog constructiv, între experţi, independent de viziunile şi strategiile instituţionale. Reamintim că este decizia organizatorilor de a menţiona sau nu afillierea curentă a invitaţilor la astfel de evenimente".

Opinia Cititorului ( 128 )

  1. Acel industriaș spune așa "octombrie 2008, domnul Guvernator ne liniştea că această criză nu ne va lovi pe noi foarte tare".

     

    25 sep 2008, interviu la RRA, băsescu, relatat de Mediafax: 

    "Întrebat dacă România va fi afectată de criza de pe piaţa financiară americană, Băsescu a răspuns că, din evaluările rezultate în urma unor discuţii avute cu guvernatorul BNR, rezultă că ţara noastră nu va fi afectată profund, pentru că pe piaţa bancară nu există filiale ale marilor bănci din Statele Unite." 

     

    Nu știu dacă putem da crezare 100% celor de la Mediafax... poate au greșit transcrierea. Dar să urmărim fractura logică. Țara (în alte știri a apărut "economia") nu va fi afectată pentru că băncile sunt ok (mă rog, băsescu nici măcar asta nu a spus, ci că nu sunt filiale americane). Economia = bănci. Dacă băncile sunt ok => economia este ok .... Da, fraților ... ciobanul ăsta ne-a condus 10 ani. 

     

     

    În oct 2008, Isărescu a fost chemat în Parlament să vorbească despre criză. A spus multe... mult mai multe decât a transmis presa sau băsescu (la fel de proști). 

     

    Hai să luăm Jurnalul care titra pe 14 oct 2008: 

    "Mugur Isărescu: Criza mondială nu afectează direct economia românească" 

     

    "BNR îşi reiterează punctul de vedere potrivit căruia tensiuni externe nu au afectat şi nu pot afecta direct economia românească şi sectorul bancar. Băncile au fost departe de o situaţie reala care să necesite intervenţie. "Este o simpla zvonistică exacerbată de repetiţiile care apar în presă", spune guvernatorul BNR." 

     

     

    V-ați calmat, nu? Nu există criză. Ziariștii asta au înțeles, între două SMS-uri cu iubiții, trei fursecuri și două cafeluțe. 

     

     

    Ce a spus, de fapt, Isărescu. 

     

    "Doresc să vă prezint, în prima parte a intervenţiei mele, evoluţia situaţiei financiare internaţionale,caracterizată la început ca fiind una de turbulenţă, mai recent, criză, iar în ultimele două săptămâni,drept o criză fără precedent pe plan financiar internaţional manifestată după cel de-al doilea Război Mondial. Am să mă refer de asemenea şi la principalele efecte asupra economiei româneşti. 

     

    Subliniez de la început că Banca Naţională a României îşi reiterează punctul de vedere conformcăruia aceste tensiuni, fenomene de criză, nu au afectat direct economia şi sectorul bancar din ţara noastră, dar că există efecte indirecte, acestea tot mai evidente. În plus, într-un anumit context, efectele indirecte, dacă sunt amplificate de dezechilibre pe plan intern, pot într-adevăr să ridiceprobleme şi pentru economia Romaniei." 

     

    >>> Dacă vi se pare că în primul paragraf, Isărescu este ironic referitor la criză, eu nu cred că este așa. Nu o ridiculizează, așa cum va face, mai târziu cu zvonistica referitoare la băncile românești. Din contră, este numită "criză fără precedent" 

    >>> În al doilea paragraf, trebuie să remarcăm TIMPURILE verbelor. Proștii de la Jurnalul ... nu mai comentăm. Fenomenele de criză "NU AU AFECTAT DIRECT" (adică până atunci), dar că "EXISTĂ EFECTE INDIRECTE" care pot fi amplificate de situația internă. 

    >>> No, spuneți voi, au legătură cele două paragrafe cu ce au sintetizat proștii de la Jurnalul? Sau cu ce a spus băsescu? Asta-i țara, dle. Nici boii (de ziariști) nu trag omului prost. 

     

     

    "În acest sistem continental, băncile comerciale, băncile de afaceri, ca să folosesc o sintagmă din limba franceză, băncile comerciale au rolul dominant. În România, peste 90 la sută din totalul activităţilor de finanţare pentru întreaga economie şi pentru întreaga populaţie se desfăşoară prin sistemul bancar. Celelalte segmente ale pieţei financiare ocupă o pondere mult mai mică. Fac această precizare atât pentru a spune din ce motiv mă concentrez asupra sistemului bancar, cât şi pentru a sublinia că ceea ce se întâmplă la BVB este într-adevăr îngrijorător, dar dimensiunea acestei îngrijorări trebuie să o adecvăm la influenţa acesteia în economia şi sistemul financiar din România. Din analizele noastre, atât la nivel sectorial, cât şi la nivelul fiecărei bănci, constatăm că impactul turbulenţelor financiare internaţionale este în continuare limitat." 

     

    "Este de datoria mea să explic în faţa dumneavoastră de ce sistemul bancar din ţara noastră, fără să fie “vaccinat” şi, fără să pretindem că nu va fi afectat deloc de criza financiară internaţională, are această particularitate: aşa cum amdeclarat în repetate rânduri, sistemul bancar din România este solid, bine capitalizat şi poate sădepăşească fenomenele de criză." 

     

    >>> Isărescu nu vorbește, în prima jumătate a raportului, despre economie, ci doar despre sistemul bancar și despre BVB. Spune că sistemul bancar nu are derivative, dar că la BVB va curge sânge însă fără să afecteze serios economia (pentru că, știm și noi, bursa nu este/nu era atunci esențială pentru economia românească). 

     

    "În primul rând, sistemul bancar din Romania a fost ferit de ceea ce acum întreaga lume vorbeşte şi le cataloghează ca fiind “produse toxice” – produse financiare extrem de sofisticate, în terminologia de specialitate se numesc derivative – şi, de asemenea, a fost ferit de produse financiare care se află la originea actualei crize, şi anume aşa-numitele credite “subprime” din SUA în limbajul despecialitate. De ce s-a întâmplat acest lucru? În niciun caz pentru că sistemul ar fi fost primitiv; în prezent, intermedierea financiară depăşeşte 50%, în funcţie de cum este comensurată, cu alte cuvinte, nu mai avem un sistem bancar puţin dezvoltat, ci, putem spune că sistemul bancar este destul de bine dezvoltat. Motivele au fost însă altele. În primul rând, băncile româneşti au găsit pe piaţa internă suficient„câmp de dezvoltare”, în condiţiile oferite de marjele ample de dobândă din economia românească.Cu alte cuvinte, expansiunea creditului în România, de circa 50-60% anual – aceasta a fost mediaîn ultimii 4 ani – s-a realizat exclusiv prin produse de creditare clasice. A existat şi o tentaţie pentru produse sofisticate, în special din partea băncilor străine, însă BNR a avut o atitudine, uneori catalogată drept exagerată, de întărire a normelor prudenţiale, de supraveghere foarte atentă şi această tentaţie, cât a existat ea, a fost descurajată înainte de a se materializa."  

     

    >>> Ei, dle Isărescu, la final nu este chiar așa. Ați fi putut fi și mai drastic în privința marginilor de îndatorare la creditele CHF. Acestea sunt creditele sub-prime ale României și vă urmăresc acum. Este adevărat că nu sunt multe, dar se putea mai bine.... Aveți un 6-7 cu indulgență din partea juriului. 

     

     

    "Un al treilea argument este faptul că, din vreme, respectând normele europene, Banca Naţională acerut băncilor comerciale din România – şi acest lucru a fost reiterat în rapoartele asupra stabilităţiifinanciare realizate de BNR – să aibă programe sau planuri de urgenţă pentru situaţii speciale. 

    Acesta intră automat în funcţiune, dacă, să spunem aşa, anumiţi indicatori se deteriorează. În ciudafaptului că există aceste planuri şi în ciuda „zvonisticii” care a dominat viaţa socială din România,cel puţin în ultimele 10 zile, nici unul dintre aceste planuri nu a intrat în funcţiune. Cu alte cuvinte,băncile au fost departe de o situaţie reală care să necesite intervenţii. Aşadar, se poate trage concluzia că a fost doar o simplă zvonistică, exacerbată câteodată de repetiţiile, care apar, altminteri normal, în mass media, despre criză. Criză cu referiri la criza financiară internaţională, şi de aici şi pericolul de imitaţie. Trebuie să recunoaştem că prin extrapolare se poate ajunge la o judecată de tipul: „dacă suntem în Europa şi cei de acolo sunt în criză, noi de ce nu am fi?”, dar fundamental nu există motive pentru asemenea judecată" 

     

    >>> În mod evident, Isărescu vorbește de bănci, pericolul de contagiune (efect de domino, numit anterior în textul raportului) și de zvonistica din presă, pe care o ridiculizează. Dar se referă EXCLUSIV la bănci și la planurile acestora de urgență. A afectat criza globală vreo bancă românească? Nu prea. Doar crizele din Cipru/Grecia, dar în alt context, în alt timp și alt spațiu. Nu se pun. Atunci eram în 2008. 

     

     

    "Acestea sunt motivele pentru care asupra sistemului bancar românesc, componenta dominantă asistemului financiar din România, efectele au fost şi vor fi în continuare relativ limitate; şi totuşi nu trăim într-o oază, facem schimburi cu străinătatea, cum vă spuneam impactul indirect asupra băncilor româneşti poate deveni chiar major mai ales dacă se manifestă sub forma unor momente de panică" 

     

    >>> Și așa se închide prima jumătate a raportului, despre BĂNCI. Concluzia? Efecte limitate, impact indirect .... fără panică ... bănci solide. Corect. 

     

     

    "Cu deosebire, daţi-mi voie să trec la a doua parte a raportului meu şi să vă vorbesc despre eventualele efecte sau nici nu mai pot să le spun eventuale efecte, pentru că s-au manifestat deja, efectele posibile, indirecte însă, asupra economiei şi sistemului financiar românesc, pe care le-aş grupa în 5 categorii." 

     

    >>> Isărescu începe deja să numească efectele asupra economiei. Continuă apoi cu volatilitatea cursului de schimb, majorarea dobânzilor, creșterea productivității muncii. 

     

    "Şi în sfârşit a 3-a direcţie, pe care Banca Naţională a declarat-o de altminteri public – ceea ce vă spun acum nu sunt noutăţi, le repetăm de un an de zile –, este să facem eforturi pentru a ţine sub control cererea agregată. Bineînţeles că aici, de fiecare dată optimiştii vin şi spun: „dar decât să ţinem sub control cererea, mai bine să crească producţia”. Aşa este, dar cererea nu creşte pentru că cineva decretează: creştem cu 15 sau 20 la sută. Este vorba de ţinerea sub control a cererii agregate,de păstrarea unui echilibru rezonabil şi realist între cerere şi producţie, echilibru care să aibă în vedere şi ceea ce se întâmplă în economia românească şi în lume. Şi aceasta înseamnă o politică de venituri mult mai prudentă decât a fost în ultimii ani. 

     

    Aici, în faţa Parlamentului României trebuie să o spun din nou: dacă problema nivelului de trai şi aveniturilor s-ar rezolva prin decizii politice, toate ţările din lume ar fi bogate. Or, experienţa lumii a arătat că acolo unde legităţile economice fundamentale, cum este aceasta, a relaţiei între productivitate şi salarii, acolo unde nu au fost respectate aceste legităţi, ţările respective au intrat într-un declin agresiv chiar al nivelului de trai. Argentina, care în 1938 era a 10-a ţară a lumii ca nivel de dezvoltare şi ca nivel de trai este cel mai bun exemplu. În perioada următoare bugetul României nu poate să fie altfel decât cu un deficit extrem de mic, dacă nu echilibrat, deci o gândire mult mai atentă a veniturilor şi a cheltuielilor este absolut necesară. În acelasi timp, politica monetară nu poate să fie relaxată chiar dacă unii o solicită prea mult, ea trebuie să rămână prudentă, adecvată situaţiei interne şi internaţionale" 

     

    >>> Și gata. Isărescu încheie avertizând Parlamentul, aflat în dezmăț electoral (la fel ca și băsescu), că soarta Argentinei ne poate fi un exemplu. 

     

     

    Dacă eu aveam ziarul meu, titlul nu ar fi fost ca la proștii de la Jurnalul și nu numai.... Titlul ar fi fost acesta: 

     

    "Isărescu avertizează asupra cheltuielilor guvernamentale populiste în contextul celei mai severe crize financiare de după al Doilea Război Mondial" 

    1. Daca aveam ziarul meu te faceam prim mincator de KKT.

      Premiul Lazea il meriti cu prisosinta, loazo.  

      Articolul este despre Lazea tu scri despre Isarescu.

      Ce are su a cu prefectura? 

      Ateptam de la cei care conduc FAPTE nu vorbe !

      VORBE facem noi aici pe internet .

      Esti foarte kkcios

      Ctin Savu are memorie proasta. L-am ajutat sa se descurce pe mai departe in viata.

      Nu mai asculta de ziaristi, dle, ca ajungi la sapa de lemn. 

      Bravo, dle. Extrem de interesant comentariu. Deci politicienii au atenuat mesajul BNR si au facut tara praf ca sa isi joace politica mizerabila.

      Savu nu a intrebat pe ziaristi, ci pe Lazea, de la BNR; cum il fereste de riscuri raspunsul lui Lazea?; de ce nu se afla Lazea in posesia unui raspuns agreat atit institutional, cit si personal?; are Lazea o opinie separata de cea a BNR?; in cazul ca ar fi asa, de ce nu se pune Lazea in serviciul publicului, relatind ambele opinii?; ce inseamna, dupa Lazea, "să exprime liber ceea ce gândeste"?

      In 2008, BNR nu a prevazut riscul atacurilor speculative pe monedele est-europene, atacuri crude, care, totusi, fac parte din joc.  

      In 2010, inca, insisi oamenii de afaceri nu luasera cunostinta de profunzimea crizei si de faptul ca nu exista nicidecum vreo oaza, in care sa se ascunda. 

      Astazi, inca, lumea crede ca ne pindeste "alta" criza, ca si cind "prima" s-ar fi "rezolvat". 

      Nimeni, dintre oficiali, nu a spus ca, in 2010, Grecia a dat faliment, ca, in 2015 a fost vorba despre acelasi faliment din 2010 si ca, in 2016, nu va fi vorba despre vreun faliment nou, ci tot despre cel vechi, pe care apartenenta la UE si la Zona Euro nu a reusit nicidecum sa-l rezolve, dealungul a sase ani. 

      Care sint evaluarile BNR cu privire la Austria, unde, tehnic vorbind, statul este in insolventa? 

      In ce termen ne pindeste riscul de contagiune pe filiera bancara austriaca? Dar pe Germania, care deja are probleme proprii? Si pe noi, prin filiera germana? 

      Sub pretextul respectarii "regulilor jocului"conferintei, Lazea a spalat putina din fata unei problematici de viata si moarte in afaceri. 

      Da, de fapt, Isarescu avertizase asupra riscurilor, in 2008. 

      Insuficient, ineficient, deseori de neinteles chiar si pentru cea mai mare parte dintre ziaristii de specialitate - de ce sa te mai miri ca, in 2010, intreaga presa se ocupa de divortul dintre Pepe si Oana Zavoranu, iar avertismentele radicale din BURSA nu au fost bagate in seama decit de BNR?! 

      Cum a ajuns sa se consacre minciuna ca "criza a fost rezolvata"? Nu cumva prin pasivitatea BNR in materie de studiu, cercetare, evaluare si prin lipsa de comunicare, mizind pe efectul de feed-back al reconstituirii increderii in "imaginea" serviciilor financiar-bancare? 

      Ne-a anuntat vreodata Guvernatorul ca a renuntat la ideea adoptarii monedei euro, macar pina eurozona si-ar "rezolva"problemele (ceea ce, de altfel, nici nu e posibil fara participarea extraterestrilor la schema Ponzi mondiala)? 

      In afara de BURSA, este cineva dintre oficiali care sa avertizeze asupra faptului ca este iminenta schimbarea sistemului, cum a facut-o guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, care a declarat, in 2008 că "lumea s-a schimbat în septembrie" ? 

      "Regulile jocului"? 

      Cine nu le respecta?! 

      Savu este exportator si o persoana foarte rationala. El atrage mereu atentia asupra momentelor in care leul este supraapreciat. Desigur, unii ar putea sa spuna ca ii convine devalorizarea, pentru ca este exportator. Istoria insa ii da dreptate. Celebrul ''atac speculativ'' din 2008 nu a fost decat o penalizare pe care baietii din industria bancara serioasa i-au tras-o lui Mugur, care se incapatana sa tina leul la 3,3-3,5 cand toata lumea vedea ca el face 4,0-4,2. Norocul nostru nu a fost Mugur, tigrul care apara leul romanesc, asa cum incearca sa ni-l prezinte istoria, ci ca au fost aia de gasca si au acceptat sa isi ia castigul rapid pana la 3,8, si si-au inchis pozitiile, ca altfel se facea praf rezerva BNR. BNR s-a refulat prin belirea unor sefi de trezorerie, ca sa arate ca face ceva. Savu stie ce a fost atunci si nu mai vrea sa treaca inca odata prin asta. Dealtfel, largirea deficitului comercial extern incepe sa semene cu perioada 2006-2008, cand romania isi ''permitea'' sa fie pe minus cu 20 mld. Dar Mugur stie ca e an electoral si ca daca da drumul leului ca sa echilibreze deficitul extern ii sar sefii in cap, politicienii, etc. Si uite asa, ne indreptam iarasi catre urmatorul atac speculativ, care o sa ia leul din 4,5 si sa il duca putin peste 5, acolo unde intuieste Savu ca ar fi cu adevarat....

      Cat despre ''problemele''tale de vizibilitate, Make, cine dracu' vrei sa se ocupe de economie??? Ziaristii financiari sunt maxim 10, cu generozitate....Vrei sa intre Cristoiu pe nisa??? Tu, daca te-ai baga pe zona Pepe-Zavoranu, crezi ca ai fi mai competent???.... 

      Și să luăm cazul lui Andy Haldane, chief economist la Bank of England. El face, oarecum, notă discordantă în cadrul echipei lui Mark Carney.... este mai pesimist.

       

      Am dat și ieri un extras din politica de comunicare a FED din America. La fel este și în UK și probabil și la BNR. 

       

      Mr. Haldane a susținut o prezentare pe 19 mar 2015, la un dineu de afaceri, BizClub, Rutland. 

       

      După ce vorbește 5 minute despre cadrul general al politicilor monetare (le prezintă obiectiv, din comunicatele oficiale), el continuă: 

       

      "What explains this remarkable pattern of global interest rates? And what implications does it carry for monetary policy, in the UK and internationally? I want to offer some reflections on those two questions. To be clear, these views are personal ones, in my capacity as a member of the Bank’s Monetary Policy Committee (MPC), rather than necessarily representing the collective view of the MPC." 

       

      Traducere: Ce se poate înțelege din ratele globale ale dobânzilor? Vreau să ofer niște reflecții asupra acestor probleme. CA SĂ FIU CLAR, aceste păreri SUNT PERSONALE, în calitatea mea de membru ...., NU REPREZINTĂ NEAPĂRAT OPINIA COLECTIVĂ a consiliului băncii centrale. 

       

       

      Din câte citesc, asta a spus și Lazea iar din sală a primit vociferări.... "nu ne interesează băăă ce spui tu; să vină BNR-ul". Dle Make, aceste ieșiri sunt de prost gust, ale unor grobieni. Pe lângă Ctin Savu, din sală s-a mai țipat și "dar cu insolvența cum e"... etc. Dle Make, sunteți într-o GREȘEALĂ URIAȘĂ dacă nu recunoașteți că la acea conferință erau unii a căror agenda era o ambuscadă (avocații anti-BNR). Pot, la fel de bine și paranoic ca ei, să presupun că ziaristul Bursa era acolo special pentru a imortaliza momentul în care cineva de la BNR este presat cu întrebări pe alte teme decât ale conferinței. Vă place presiunea publică și vă angajați în ambuscade ... vedem și noi asta. 

       

       

      Toate problemele pe care le menționați nu există încă - soluții se pot găsi. Nu are sens să vorbești despre probleme până când căutarea soluției nu s-a epuizat. Altfel, ajungi în "self-fulfilling prophecy". 

      Dar, referitor la King, căutați pe "youtube mugur isarescu - exista ceva ce va schimba definitiv lumea in aceasta criza", și veți vedea că în oct 2008, în acel fragment de 10 minute, Isărescu vorbește despre ce vreți dv. 

      Îmi pare foarte bine că idioții care au regizat atacul speculativ au fost dați afară din sistemul bancar românesc.

       

      Băncile investigate au fost BCR, BRD, CEC Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ING Bank, Eximbank, RBS Bank şi Bancpost.  

       

      „Consiliul Concurenţei atrage atenţia că schimburile de informaţii confidenţiale, de natură comercială, între concurenţi, pot constitui încălcări ale Legii Concurenţei“, se mai arată în comunicat.  

       

      Pe parcursul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD şi Raiffeisen Bank, de câte 14 milioane de lei pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două bănci au contestat în instanţă amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei. În cazul Raiffeisen, Tribunalul Bucuresti, printr-o sentinţă irevocabilă, a constatat că banca nu a furnizat informaţiile solicitate şi a redus amenda de la 0,7% la 0,4% din cifra de afaceri a băncii.  

       

      Bogdan Mihoc, şeful trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank, Lucian Isar şi-a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Bancpost, responsabil printre altele cu trezoreria, economistul-şef al ING, Florin Cîţu a părăsit şi el instituţia.

      Sper ca azi nu mai zici ca nu lucrezi la BNR.

      Sau ai contract de colaborare? 

      De ce spui asta? Pentru că mă deranjează ambuscadele tendențioase de tip piperesc?

      26 Aprilie 2007:

      Isarescu: Variatiile cursului de schimb nu inseamna prabusirea leului 

      6 Octombrie 2008: 

      Isarescu: Criza financiara, relativ artificiala 

      13 Martie 2009: 

      Mugur Isarescu: Este necesara o finantare externa "cu caracter preventiv"  

      2 Aprilie 2009: 

      Isarescu: Cresterea economica a Romaniei va continua 

      1 Mai 2009:

      Isărescu: Vom avea o recesiune în "V", punctul minim al scăderii a fost atins în primul trimestru 

      Iar ai venit tradere....

      6 oct 2008 este o minciună.... marș de aici și fă-ți temele mai bine. Isărescu nu a spus așa ceva. Este titlul scornit de ziariști. 

      Am arătat exact ce a spus manipulatorul BNR, iar acum, la doar 7 ani de la începutul crizei globale, este evident că Isărescu și bancherii lui habar n-aveau ce i-a lovit. :)))))))))))))

      Make Don, ți-am cerut nu să dai un titlu de ziar ca acela din 2008, ci EXACT CITATUL. Ești [...], nu pricepi românește? [...].

      Înregistrările conferințelor lui Isărescu din perioada 2008-2009 sunt în spiritul acestor titluri.

      Toți vă simțiți rupți din context.

      Dacă a spus că toată criza creditelor subprime este artificială și că România mai poate crește economic în realitatea paralelă, de ce te mai chinui ca un biet postac ce ești să te faci singur de râs? 

      Citate ... mincinosule notoriu ... vino cu citate ... ce? nu a scris niciun ziar? Mincinosule.

      Ianuarie 2008: Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, estima ca leul isi va relua tendinta de apreciere. "Leul nu va ajunge la 4 lei euro, cursul de schimb".

      Februarie 2009: O alta estimare total gresita a lui Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale, s-a referit la potentialul de crestere al economiei romanesti. “Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania”, afirma Lazea.

      Foarte bine. ... deci Lazea a mai gresit. Vorbeam de Isarescu. Nu vrei să recunosti ca ai gresit si sa pleci in tenebrele tale?

      Septembrie 2008: Romania nu este direct afectata de criza din alte tari, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu- "Noi crestem acum, cand economia mondiala a luat-o in jos, iar pana la sfarsitul anului prognozez ca vom avea o crestere economica de 8-9% si vom mai creste daca nu apasam prea tare pe accelaratie".

      Fără bloguri scrise de cretini... adu citate de la BNR.

      Dar au trecut mulți ani de când BNR a curâțat sursele de pe internetul de limba română.

      Manipulați, plătiți, ștergeți. Nu mai pot fi găsite decât fragmente comentate de alții, dar jegul BNR strălucește astăzi. :))))))))))) 

      Tipic... paranoia ... BNR minte, manipuleaza, curata Internetul de dovezi .... și probabil l-a omorât pe JFK.... hai că ești bolnav și nu merită să pierd timpul cu tine ....

      End of Discussion 

      Ma bucur ca si dumneavoastra vedeti ca mine Grecia, Austria.

      Am crezut ca sunt atipic sau nebun. 

    Industria romaneasca si tot ce e romanesc nu intereseaza Bnr-ul.

    De aceea in sistemul bancar romanesc sunt cateva banci tomanesti restul straine.

    Magazine, ferme, fabrici ...tot asa. 

    1. Vorbeste cu guvernul despre industrie, nu cu BNR.

      Cu purtatorul de cuvant poate.

      Il intreb ce articol ar fi scris azi? 

      Oligopolul bancar dispune BNR-ului ce să impună guvernului.

      FMI-ul i-a dispus BNR-ului să impunăguvernului programul Prima Casa, o continuare a schemei Ponzi din piața imobiliară.

      Guvernul, mai exact contribuabilii, garantează schema Ponzi dezvoltată de bănci, la cererea BNR. 

      chemati salvarea ... makedonul a innebunit.

      De ce le este frică băncilor de legea dării în plată?

      Victimele creditării au luat țepele în 2007-2008, iar după 7-8 ani de hoții pentru clienți ar fi avantajos să renunțe la aceste țepe. 

      Prețurile cloacelor s-au prăbușit cu 50% până în aprilie 2009, iar cererea solvabilă, în absența programului Prima Casă, nu este nicăieri. Prețurile mai pot cădea lejer 60-70%. :))))))))) 

      dar nu o vor face .... chill man .... ia-ti portia de etno

      De ce?

       

      de ce si-ar da orice guvern foc la casa? ca sa moara de bucurie un trader nenorocit?

      Si in vara lui 2008 erau unii foarte sigur că preturile doar cresc.

      N-au nicio bază, doar garantia unui stat falit. :))))))))))) 

      Nici debitorii nu si-ar fi dat rate de 2-3 ori mai mari, nici băncile nu si-ar fi dat neperformante de peste 20%, nici guvernul nu-si va da foc la casă. :)))))))))))))))

      un trader buimac nu stie decat creste sau scade ... normal ... din asta ciupeste el banii .... specia umana cea mai putin utila de pe planeta

      BNR e principalul speculator din România. :)))))))))))))

    Bnr au garantat ca lege pro consumator nu o sa fie in Romania?

    Bnr a garantat Vienei , Bce, Ce ? 

    Ciudat, foarte ciudat.

    Bnr avem 26 de ani de democratie fara ldp, insolventa, faliment... de ce? 

    Se stie ca doamnele sunt mai " calculate".

    Statistica accidentelor rutiere de ex. barbati vs femei. 

    Bine că măcar cuprinde și informația care dumirește.

    "Intrebarea industriașului a fost: Banca Naţională are un punct de vedere legat de perspectiva noastră şi ce ar trebui BNR să facă pentru sprijinirea companiilor care au mai rămas în industria românească?" 

    Răspunsul este civilizat, cel puțin pentru cititorii neinflamați de mânia proletară. 

    "... Toată lumea mă întreabă ce spune Banca Naţională. Eu vă spun ce cred eu că trebuie făcut, nu am libertatea să vă spun ce zice Banca Naţională". ... În acel moment alte voci din sală au întrebat:  

    "Trebuie să ne ridicăm acum să plecăm?", iar domnul Lazea a răspuns: "Plec eu? Plec eu". 

    Dacă din asta rezultă că BNR-istul s-a enervat și a spălat putina ... halal jurnalism. 

    Chiar dacă direct sau indirect subiectul ar fi altul decât BNR, par example REBU, groapa de la Glina sau primăria din Ciofliceni, un minim de deontologie jurnalistică nu face rău la ten nimănui.

    Ori Bursa să insereze astfel de articole într-o rubrică nouă cu titlul Șo pe ei! .... iar la pagina 5, o fătucă goală să ne prezinte starea vremii sau a vremurilor (dacă e vreo intelectuală cu fițe:)) 

    1. In loc sa te apere, cum o faci tu cu el, Lazea nici macar nu-ti va multumi.

      Nu realizezi ca el a gasit un pretext sa spele putina in fata unei probleme cu adevarat serioase? 

      Asta a fost, de fapt, un prilej pentru BNR sa fie utila, in direct. 

      De ce nu a facut-o? 

      Nu cumva are dreptate vocea din sala ca ästia nu au nici o strategie"?

      Si chiar daca asta ar fi situatia, de ce sa nu ai barbatia sa spui fie ca nu o ai, daca nu o ai, fie ca lucrezi la ea, daca lucrezi la ea? 

      Nu sunt nici postac, nici aparator din oficiu si nici de multumiri nu am nevoie.

      Nu este vorba de Lazea sau neLazea, ci de principii.  

      Apreciez ziarul Bursa, este singurul pe care-l mai citesc si doresc informatie curata, nu titluri si articole ieftine pentru aţâţarea vulgului (din punctul meu de vedere). 

      Pentru ce pretext? Lazea ăsta daca nu se ducea , nici nu mai avea de unde sa spele putina. Si poate intelept ramanea. 

      iti dau eu, nu un pretext, ci un comentariu la obiect! nu poti sa te prezinti la o asemenea intrunire sub alta egida decat cea sub care stai si unde esti economist sef. de fapt, pozitia intre ape a bancii centrale si a celor din CA-ul prea bine platit pentru cat nu face si nu pentru cat face este un exemplu patent de "nici in cot nu ma doare"! acperiti "pana'n plasele" de directive si norme ue, baietii au tras de mult "la umbra" (un exemplu: cursul mediu al monedei nationale in valute covertibile stabilit de bnr este doar pentru uz intern, cel acceptat vine de la UE!). in opinia mea, solutia gasita de Bursa de a le mai taia "macaroana" este bine venita! cat despre principii, ia-o incet ca "nu se exista"! sunt doar directive preluate ad literam. si atat! de fapt,intamplarea ca lazea, isarescu, baiatu' cu paru' cret, ce a ramas din fl. georgescu si, nu in ultimul rand, gherghina au devenit niste sinecuristi lipsiti de probitate, ar trebui sa ne scuteasca de controverse, toti o apa si'un pamant!

      d.i. este INCREDIBIL de prost informat. Lazea putea să vorbească în nume personal, având prestigiul dar NU AUTORITATEA BNR. Citește comentariile mele pe această temă. Chiar trebuie să repet tuturor aceste adevăruri.... citește, bre, citește.

      esti sigur? are si prestigiu si autoritate (prezumat!). poate ne lamuresti matale ce,nseamna economist sef al (nu la) bnr?

      ce sa citesc "bre", comentarii flatulente? ia nepoate bursa (pana'n 2012) si vezi ca are unu' niste eseuri semnate d.i. (in extenso). unele din ele se refera la domeniul bancar!

      nu ne intereseaza ziaristi expirati

      Aceasta e dilema: poti sau nu sa te prezinti la o astfel de conferinta cu fundul in doua luntri (ca simpla persoana, dar cu eticheta de economist sef al BNR).

      Greu de spus. Teoretic, cred ca da, dar e clar ca e nerecomandabil.

      Cât despre tăiatul macaroanei beneriste, cu stilul ăsta de jurnalism, o să se ajungă în curând la penne siciliene:)) 

      d.i. ești un arogant patent care greșește. Caută mai sus un membru al BOE care face exact același lucru pe care Lazea dorea să îl facă. Ieri ai fi citit și Politica de comunicare de la Fed. Care permite același lucru. Mergi și mai învață că bătrânețea nu îți este o scuză... sau lasă locul celor mai tineri. Hai, pa.

    plecarea lui Lazea de la intalnire,coroborata cu pozitia lui Isarescu spune multe.Astia timp de 26 de ani nu fac nimic pt romani.Chiar daca in tot acest timp BNR apare in sondaje cu incredere mare, astia nu inteleg ca rabdarea oamenilor are limite.

    1. ba ti-au dat un leu stabil, nea caisa ce esti ... gandeste inainte sa scrii

      Anonimule, tu intelegi politicile monetare exact cum intelegeau aia in anii 90 sa voteze cu Iliescu pentru ca mentine pacea in tara!

      Cand un PM imbecil cum a fost Ponta dezechilibreaza balanta externa prin marirea salariilor bugetarilor peste nivelul celor din privat, care sunt bagate direct in consum iar consumul de plusvaloare se face cumparand produse din afara, politica monetara trebuie sa vina sa taxeze prostia si sa lase moneda sa se deprecieze. Ideea de baza este sa ajuti in mod egal si importatorii si exportatorii, dar la o adica, daca ai de ales, iti ajuti exportatorii de produse si servicii, nu stimulezi mportul si cresterea economica a Chinei, Turciei sau a Germaniei. Daca Mugur iti asigura 5-8 ani de stabilitate a leului si la un moment dat ai un soc de 25%, aia e bataie de joc! Asta vrea sa sugereze Savu. Ca de fapt, putinii exportatori romani sufera ani de zile si se bucura 2-3 luni pe niste contracte in derulare, si alea din ce in ce mai putine, in vreme ce importatorii o duc bine in Romania si crapa cativa in perioadele de ''atac speculativ''....

      Cat despre fuga lui Laze, Make are perfecta dreptate. dealtfel, suntem obisnuiti cu autoritatile astea independente, ai caror angajati nu au nicio raspundere...BNR nu e singura....unde mai pui ca Savu nu a fost obraznic ca un ziarist,( :P) ci a pus o intrebare coerenta si politicoasa  

      Unde a spus Savu asta? Mafiotul ala care a privatizat fraudulos o uzina... prieten in rele al lui Copos.

    felicitari pentru articol, ati captat toate sensurile gestului rusinos al lui Lazea si implicatiile asupra imaginii Bancii Nationale. increderea si respectul sunt valori de baza intr-o relatie economica, nici BNR, nici bancile comerciale nu dau 2 bani pe el.

    1. gestul poate fi discutat ... poate este impulsiv ... dar rusinoasa este prostia celor din sala, cel putin a guralivilor prostanaci de acolo ... aia nu inteleg lucruri elementare

      Eventuala "prostie" a celor din sala este imputabila... tot BNR-ului.

    Niște agitatori erau în sală. Unul dintre ei a întrebat "cum este cu insolvența". Piperea spunea că singura problemă a insolvenței din țară este absența reglementării pentru persoanele fizice, nu juridice.

     

    Cel care a strigat despre insolvență era trimis special pentru a agita lucrurile. 

    Lazea a ieșit, este drept, într-un mod nervos, dintr-o capcană întinsă de agitatorii LDP, ai insolvenței persoanelor fizice. 

    1. Daca relatarea din BURSA este corecta (si nu vad de ce n-ar fi), atunci Lazea a hotarit sa plece, din fata intrebarii cu privire la strategia BNR in fata spectrului crizei, iar nu din cauza intrebarilor colaterale subiectului conferintei.

      Astfel a ratat sa fie folositor, intr-un subiect important si arzator, rateu care poarta si asupra BNR, indiferent ca el s-a prezentat drept "persoana particulara". 

      Pe de alta parte, legea insolventei persoanelor fizice, creditele in CHF si legea darii in plata sint subiecte la care Lazea trebuia sa se astepte sa fie puse, indiferent de tema anuntata a conferintei.

      Daca este sa luam intimplarea drept ëxemplara", rezulta ca nici un bancher nu trebuie sa mai scoata capul, in lume, de frica sa nu fie intrebat: CHF?, LPD?, criza?, salariile din BNR?, aroganta?, comunicarea execrabila? 

      Si inca o intrebare: eventual, comunicatorii sint corupti?

      Exista indicii.

      agitator este noua definitie a cetateanului care indrazneste sa adreseze intrebari, in definitiv orice intrebari la ordinea zilei, unui angajat BNR. mai lipsea sa l intrebe ce salarii au astia in BNR si de ce nu le fac publice si ii executa cu plutonul de executie ca pe vremea comunistilor. ai naibilui agitatori!

      Știi că acea conferință avea accesul liber. A fost organizată de cursdeguvernare și anunțată public în diferite medii. Oricine se putea înscrie.

      Dacă nu te-ai dus acolo în legătura cu tema conferinței, ci doar să întrebi despre insolvența persoanelor fizice, cazi în interiorul definiției de agitator. Și mai ai și jurnalist pregătit să înregistreze totul. Nu ți se pare că este o ambuscadă. BA DA. 

      da, da, a fost ca la Posada. reconstitui in minte scenele ambuscadei...magnific! "Au căzut tineri și bătrâni, principi și nobili, fără nici o deosebire. Căci această tristă întâmplare a ținut mult... ostașii aleși așa se izbeau unii pe alții precum în leagăn se leagănă și se scutură pruncii, sau ca niște trestii clătinate de vânt. S-a făcut aici mai cumplită ucidere, căci a căzut mulțimea de ostași, principi și nobili, și numărul lor nu se poate socoti.”

      —Cronica pictată de la Viena 

      LOL ... acest comentariu a meritat efortul meu de a-l citi

    De aceea ai plecat ec. Sef Bnr?

    Efectul China vine spre miorita? 

    1. ....vine, o sa avem anul asta un ''atac speculativ'', in care oamenii rai din industria financiara vin sa destabilizeze tunelul lui Mugur si al lui Lazea, apoi va arunca in aer creditele in valute, apoi vor incepe sa se ostoiasca activele bancare, vor intra creditele in default, etc. Daca vine si una dintre Legea Falimentului PF sau Legea Darii in Plata, o sa fii obraznic si daca treci cu masina pe Strada Doamnei.....Problema cea mare e ca la urmtoarea lupta a Vajnicului Aparator al finantelor nationale, impreuna cu loazele si cintezele lui cu speculatorii internationali, Romania nu mai are datoria publica 20% din PIB, ci 40%....caz in care mai mult = mai rau....

      Aici se vede de ce trebuia sa avem Euro daca suntem in Europa.

      Castigi Euro platesti euro, nu mai cresc preturile ca bate crivatul de dimineata. 

      esti un trader dement ... sper sa iti dea bnrul un dos de palma sa iti curga borsul pe tastatura ta speculativa

      Si treaba lui Mugurel o face Maroi D., Mugurel pleaca la vie.

      Noi suntem mai protejati.

      Cum a fost povestea gazului cu Gazprom sa negocieze Europa nu fiecare tara in parte ca inainte de Europa. 

      ba da, nu fii prost informat.... inflatia in zona euro este diferentiata chiar daca au aceeasi moneda ... Cipru -0.6%, Belgia 1.4%.

      Tu zici ca borsul o sa curga in sus?

      S-a schimbat gravitatia?

      De ce nu ma lasa in ceata ! 

      Tari care tusesc, cum e Germania, Franta, Anglia, Elvetia ?

    Cristi c la 1 noaptea compui povesti ca sa l aperi pe Isarescu.

    Aceasta atitudine a lui Lazea este simptomatica pentru bancheri. 

    Ce treaba avea ce a întrebat industriasul cu Darea în plata?

    BNR are în ultima vreme o idee fixa. 

    1. Nu îl apăr pe Isărescu, dacă ai fi citit bine, este și o critică acolo.

      Numai că nu trebuie crezut chiar tot ce publică ca opinie Bursa (am zis opinie, nu știre obiectivă). De exemplu, acest articol are miros de Antena 3. Cam cum se ducea un reporter șmecher, prindea un moment nepotrivit, o întrebare capcană, ceva, iar apoi A3 avea material de propagandă 3 nopți de tip "Sinteza Zilei". 

      eu zic ca BNR-ul sa isi faca radio si TV, ca BOR-ul, si sa activezi acolo, Cristi, sa iti iei salariu pe fata, nu sa te mai strofoci atat pe site-ul Bursa. centrezi si dai cu capul, iti scrii singur intrebarile si raspunsurile, ca vad ca asta le face pe plac celor de la BNR.

      Adică vrei să te las pe tine cu bubele din cap, cu paranoia de tip "bnr este de vină, jos cu ei".... Nu vrei și o părere obiectivă, de om neangajat? Bursa spune despre sine că este "angajată". Opiniile BNR le citești când sunt publicate. De o minte independentă nu ai nevoie?

      Nu m-am gândit la asta. Dacă și anonimul care a scris 10.2 este tot Cristi C. Îmi răspund singur?

      Hai recunoaște, invidiosule, că punctele mele de vedere exprimate în raport cu acest articol sunt de ZECE ori mai relevante decât articolul în sine ... care este o manipulare și o făcătură. Acesta să fie motivul pentru care vrei să nu mai scriu? Ca să poți să îți faci tu damblaua? Ești liber să dispari în tenebrele de unde ai apărut. 

      tu esti tot atat de independent de BNR, cat o vaca legata in grajd.

      Hai, dovedește. Eu dovedesc că se spun prostii cu carul. Autorul acestui articol este un neinformat.... tendențios. Nu face un serviciu presei. Despre tine nu știu ce să demonstrez pentru că nu ai spus nimic. Eu ofer date concrete pe care nimeni nu le contestă ... Vii tu, un anonim, și arunci acuze nefondate (ca și Bursa). Hai cu demonstrația, bre.... papagalule.

      Sunt tot mai evidente. Nu cred că pot repara cu un postac.

      La fel au acționat și agenții imobiliari în 2008, iar acum își spun brokeri și nu mai au opinii în privința evoluției prețurilor. :))))))))))) 

      Vad ca ai progresat in patru pasi, in lipsa oricarei replici din partea mea, spunind:

      - A. (la 1.9) ca-mi plac "presiunea publică" și ca ma "angajez în ambuscade"; 

      - B. (la 8.5) ca ambuscada inseamna sa ai un "jurnalist pregătit să înregistreze totul", mina in mina cu "un agitator", in cazul de fata cu unul trimis de avocatii partizani ai legii darii in plata; 

      - C. (la 10.1) ca BURSA seamana cu Antena3 si ca face "propaganda"; 

      - D (la 10.3) ca ,, Bursa spune despre sine că este "angajată" ''. 

      M-ai facut praf. 

      Ma uit in oglinda prin masca pe care mi-ai pictat-o si nu ma recunosc; urmatorul drum este la grinda din pod sa ma atirn in streang. 

      In una dintre postarile tale din zilele trecute, am citit cum te lauzi ca tu esti cel care ride la urma. 

      Cu asemenea pret?! 

      Merita? 

      - A. nu depasesc granitele jurnalismului, nu sint agentul nimanui , pentru ca-mi displace actoria in viata de toate zilele (iti spun asta, constient de zvonurile care circula despre mine); 

      - B. nu la orice eveniment, dar la asta am avut un "jurnalist pregătit să înregistreze totul", doar ca nici el (care e un ziarist nou, tinar) si cu atit mai putin eu, care habar n-aveam de conferinta, nu eram mina in mina cu nimeni; de altfel, nu cred ca sintem singurii care sa fi relatat intimplarea (n-am controlat, dar, daca sintem singurii, atunci chiar ca imi creste inima!); stii, jurnalismul normal chiar cu asta se ocupa la conferinte, relateaza ce dracului se-ntimpla acolo, nu trece sub tacere penibilul; iar asta nu este echivalent cu a filma, in miez de noapte, vizita lui Geoana la Vintu acasa, inainte de confruntarea finala in prezidentiale; 

      - C. daca tie iti seamana ce face BURSA cu ceea ce face Antena3, atunci esti cazut din Luna si n-am alta replica mai folositoare decit ca esti complet strain de orice bun simt al comparatiei, ca n-ai idee de ceea ce inseamna "jurnalism"si nu il poti deosebi de "propaganda"; 

      - D. da, nici eu, nici BURSA nu "recunoastem" ca sintem angajati, ci ne mindrim ca practicam un "jurnalism angajat", care nu inseamna deloc ca am fi angajatii altcuiva decit ai publicului, in sensul ca ne exersam vocatia cetateneasca; crezi ca acest lucru, care in jurnalism reprezinta valoarea morala centrala, este un lucru rau? 

      OK, vorba ta, "m-am lamurit". 

      M-ai salvat. 

      Nu ma mai duc sa ma spinzur. 

      In schimb, de bun simt ar fi sa-ti ceri scuze, pentru nedreptate facuta din ambitia sa rizi la urma. 

      N-am nici o pretentie sa te conving de adevarul prezicerilor mele, ele se bazeaza, in principal, pe alte domenii decit cel financiar, de la care doar pleaca - este un drum mai greu accesibil si nu invinovatesc pe nimeni ca nu-l poate parcurge.

      Dar, scuzele pentru astfel de nedreptate sint de bun simt. 

      Nu suportați criticile. NU SUNTEȚI OBIECTIV.

      Nu poti critica aspecte criticabile care nu exista - mesajul meu e clar.

      Daca te examinezi, trebuie sa recunosti ca ma critici, insailind niste deductii, rezultate din circumstante, fara sa ai nici o dovada, a nimic, la care adaugi o interpretare de rea credinta a ceea ce inseamna "angajat". 

      Cine nu e "obiectiv"? 

      Te rog, scuzele sint de bun simt si ma astept realmente sa le formulezi, pentru ca, totusi, munca dindaratul postarilor tale recomanda un bun simt.

      N-am sa rid, ci voi consemna ca, fiind de opinii contrare, raminem, totusi, in interiorul bunului simt. 

      În fuga după senzaționalul reacțiilor unor oficiali BNR.

       

      Era azi știrea despre scăderea burselor din China cu 6%. Un cititor se întreba "și BNR ce zice?" 

       

      La conferința la care a fost Lazea, la întrebarea despre criză și strategii, cineva din public a spus "N-au nicio strategie, domnule". Poate că omul acela nu a auzit nimic din comunicatul BNR pentru că citea Bursa. Dacă ar fi citit Agerpres, ar fi auzit niște detalii. Dar, chiar s-ar putea să aibă dreptate și BNR să nu aibă o strategie. Sau s-ar putea să aibă mai multe, în funcție de reacția altor bănci centrale. Nu le vom ști înainte. 

       

      Pe 5 feb 2016, BNR a dat un comunicat referitor la menținerea dobânzii cheie. În el apar alte elemente și vreau să comparăm raportările Agerpres și Bursa. 

       

      "1) Pe plan extern sunt relevante incertitudinile sporite privind creșterea economică globală, generate de evoluția economiei Chinei și a altor economii emergente majore, cu implicații asupra redresării economiei zonei euro. La acestea se adaugă incertitudinile privind evoluția prețului internațional al petrolului și creșterea recentă a volatilității piețelor financiare internaționale, în contextul accentuării divergenței conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii. 

       

      2) În aceste condiții Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. 

       

      3) Consiliul de administrație apreciază că un mix echilibrat al politicilor economice, alături de progresul în sfera reformelor structurale, sunt esențiale pentru menținerea macrostabilității, asigurarea unei creșteri economice durabile, continuarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană și întărirea rezistenței economiei românești față de eventuale șocuri sau condiții adverse pe plan global. 

       

      4) BNR monitorizează îndeaproape evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional în vederea utilizării şi dozării corespunzătoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare." 

       

       

      Ce a apărut în Bursa, pe 5 feb? Doar paragraful 2. 

       

      Ce a apărut la Agerpres? Paragrafele 1, 2 și 3. 

       

      Bine, de acord. Textul 4 este standard, îl găsim și la FED, publicat pe 27 ian 2016, iar el poate fi relativ gol de semnificație. Dar The Guardian a considerat necesar să pună "CLOSELY" în titlu. Pentru ei pare a fi ceva foarte important. La noi nu ... ne interesează că s-a enervat Lazea pe niște proști din sală. 

       

      The Guardian: "Federal Reserve is 'closely monitoring' global economy as it leaves rates on hold - as it happened" 

       

      FED: " The Committee is closely monitoring global economic and financial developments and is assessing their implications for the labor market and inflation, and for the balance of risks to the outlook." 

       

      Cum de Bursa a ratat celelalte două informații? Cât lux de amănunte astăzi în redarea unor aspecte neasociate cu jurnalismul financiar (precum articolul de azi la care tot dezbatem)? 

      Daca afirmi ca sint prost si vindut, voi nega ca sint vindut.

      Despre prostie, negociez.

      Scuzele sint normale. 

      Comparația cu A3 pe care o aveam în minte a fost cea referitoare la intervențiile judecătorilor CCR, pe scări ... ba că au votat într-un fel, ba că în altfel... opinii luate pe fugă care apoi se contraziceau cu alte evenimente .... și A3 le rula la Sinteza Silei.

      Atât a fost în mintea mea, nu generalizarea propagandei pe care A3 o face în diferite și multe ocazii. Dacă ați înțeles acest lucru, vă cer scuze. 

      Spre plaiurile mioritei.

      Informatia am luat-o din Bursa.

      Scuze ca am uitat sa citez sursa. 

    Dle ziarist,

     

    Aveți printre comentarii suficient de multe informații OBIECTIVE (nu păreri ale postacilor) care DEMONSTREAZĂ că părerile dv pe care le-ați strecurat în articol SUNT ERONATE. 

     

    Vă dau două exemple: 

    - Firesc, voci din sală au întrebat: "Păi nu vă luaţi salariul de la Banca Naţională?" 

    - Vrea domnul Lazea să spună că la Banca Naţională nu spune liber ceea ce gândeşte? 

     

    Aveți exemple de la FED, de la BOE. Invățați ... nu este niciodată prea târziu să deveniți ziarist adevărat.

    1. Intrebarile din sala ma satisfac.

      Nu crezi ca sint naturale? 

      Dialogul, simplificat, este:

       

      Lazea: "nici autorizaţia să vorbesc în numele BNR" 

      Sala: "nu va luati salariul de la BNR?" 

       

      Pot să accept că sala este grobiană, deși putea să accepte de bună explicația inițială a economistului că își exprimă punctul de vedere personal. Dle Make... CE ESTE GREU să spui "bine, zi ce ai de spus"? Ce este greu? De ce trebuie să contrazici că albul este alb? De ce a dus sala discuția în zona în care Lazea trebuia să scoată regulamentul BNR de comunicare și să le demonstreze că are dreptate? Sunt idioți cu toții? DAAA. SUNT. 

       

      Iar comentariul meu se referă la contribuția ziaristului. "Firesc" este aprecierea ziaristului ȘI ESTE FALSĂ. 

       

      A doua apreciere pe are am selectat-o este de asemenea falsă pt că Lazea a spus "Aceste conferinţe, cum este şi aceasta, sunt făcute ca persoanele să exprime liber ceea ce gândesc." Lazea a venit la conferință tocmai ca să spune liber ce gândește. Niște proști din sală nu au vrut pct de vedere personal, ci pe al BNR. 

      Nu înțeleg ce nu pricepeți... .sau vă prefaceți că nu pricepeți. Nu sunteți obiectiv. 

      Ignori interventia mea de la 8.1.

      Si ignori si paragraful de la inceputul interventiei mele de la 1.7

      Este foarte corectă. Ar fi meritat să fie singura apreciere din articolul de fond. Nu dacă Lazea are sau nu dreptate în privința reprezentării BNR (are dreptate). Ci că ieșirea nervoasă a afectat chiar și imaginea instituției. Chiar și eu am recunoscut la 8 acest lucru.

      Cred că vă referiți la "Savu nu a intrebat pe ziaristi, ci pe Lazea, de la BNR; cum il fereste de riscuri raspunsul lui Lazea?; de ce nu se afla Lazea in posesia unui raspuns agreat atit institutional, cit si personal?; are Lazea o opinie separata de cea a BNR?; in cazul ca ar fi asa, de ce nu se pune Lazea in serviciul publicului, relatind ambele opinii?; ce inseamna, dupa Lazea, "să exprime liber ceea ce gândeste"?"

       

      Răspunsul agreat instituțional a fost dat de BNR pe 5 feb.... "closely monitoring".  

       

      Despre criza din Europa de Est de care Savu pare că vorbește (și care s-ar putea să nu fie aceeași cu problemele din Asia), nu este treaba BNR. V-am trimis ieri un articol din NY Times. Citiți-l "Russia and Germany Cling to Fragile Business Ties". Nu mi se pare treaba BNR să discute geopolitică. Iar arieratele din economie sau insolvențele parcă sunt în sarcina altui departament al statului. 

       

      "Wolfgang Büchele, the head of German industry’s committee for spurring economic ties with Eastern Europe, said that trade sank from 80 billion euros, or about $89 billion, at its peak in 2012 to just over €50 billion last year. And, as he told Prime Minister Dmitri A. Medvedev of Russia during a visit to Germany this month, “the outlook for 2016 is fairly gloomy.”" 

      Dacă are Lazea opinie separată, sau chiar dacă nu separată, măcar nuanțată? Nici măcar nu vom mai putea afla pentru că proștii din sală l-au gonit. I-au spus ... pleacă bă de aici ... vrem opinia BNR.... hai bă că n-au nicio strategie. Poate că dv sunteți un Țuțea până la moarte, devotat unor idealuri ("Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi").... Eu nu sunt și înțeleg ieșirea lui Lazea, chiar dacă, instituțional, poate fi mustrat. 

      Nu cunosc filosofi romani, (in ambele feluri in care se poate intelege negatia), nu-s atit de dobitoc sa am "idealuri" carora sa le fiu "devotat", ci pornesc sa fac diferite lucruri, observind Poruncile, desi sint, de nezdruncinat, ateu - pe scurt, sint liber de prejudecati (atunci cind devin constient de ele).

      Sa-mi spui c-as fi vindut, excede orice se poate afirma despre mine, in mod onest.

      Scuzele nu te costa nimic, iar eu m-as declara satisfacut. 

      Atunci citiți 10.13.

      OK

    desi mai ales domnu Cristi C este foarte bun analist , in esenta motivul plecarii domnului Lazea este extrm de simplu. Domnia Sa trebuia sa aiba o prelegere si la Chisinau unde se afla firma care consolideaza BCR SA, adica BCR Chisinau SA. Vei observa acest lucru 26 februarie cand la prezentarea rezultatelor ERSTE aceasta INADVERTENTA VA fii tratata corespunzator IAS 8. Te pup si felicitari pentru dezbatere

    1. Da da avea zbor spre Chisinau, dar azi s-a ingreunat.

      I-au placut moldovencele? 

      pentru niste brute ca mine...hai sa fim seriosi. CE e interesant ca domnu Sergiu a fost sef al Consiliului de Supraveghere al BCR Chisinau S.A. Se pare ca l au vrajit rau frumoasele moldovence de n a avut creme de letopiseturi. Acuma vine NEA Treichl si intreaba: La Bucuresti nu ati gasit fete domnul Manea?Da asa e cand esti sentimental si nu brutal ca domnul Treichl....Les femmes..tojours le femmes...

    Otp mai are licenta de functionare in Romania dupa procesul cu 8 000 de oameni ?

    Ar mai trebui sa poata da credide daca a inselat asteptarile la 8 000 de oameni pe 30 de ani si NU ati intervenit ?

    Cristi C. face parte din acea categorie de oameni care, citind asiduu opiniile unor oameni pe care ii considera foarte credibili, ajunge sa-si insuseasca acele pareri, ca si cand ar fi ale lui si nu mai accepta alte idei.

    A ajuns, din pacate, sa nu mai gandeasca cu capul lui nimic, pentru orice replica are un citat sau un document la indemana.

    1. O parte este adevărată .... dar citesc opiniile multor oameni cu păreri mai diverse. Cât mai diverse. Sunt cititor și de Zero Hedge, dacă îți poți imagina. Dar doar pentru a fi informat în legătură cu ce spun ăia (ca orice nebun, o dată pe veac mai spune adevărul).

      Iar citatele nu sunt o fixație.... eu am o opinie deja formată dar evit discuțiile "ba ca mine, ba ca tine". Caut imediat informații, referințe și le dau ca să ne scutim, pe cât de mult posibil, de momentul înjurăturilor (nu ne iese de fiecare dată). Ai o problemă cu atitudinea lui Lazea, mergi și vorbește cu Bank of England sau Fed și convinge-i pe ei că nu este bine. Nu pe mine. 

      Adică, în alte cuvinte ești deținătorul adevărului absolut. Orice, oricum, ar încerca să îți arate ca greșești nu are nicio șansă.

      Și noi toți ar trebui să-ți fim recunoscători că ne arăți calea cea dreaptă.

      Mulțumim, Cristi C. 

      Vezi, ironia nu îți ajută decât la acutizarea fazei de înjurături. Ai ceva de zis, vino cu referințe dincolo de anonimitatea ta pe blog. Da?

      Unde ai găsit tu premisele în comentariile 14 și 14.1, ca să tragi concluzia că dețin adevărul absolut? Explică-ne .... 

    Cea mai trunchiată declarație a lui Isărescu&co este tocmai evoluția dobânzii de referință în perioada 2007-2008.

    Critinel, rupe tu din context și explică de ce a scăzut dobânda în 2007 ca să fie crescută în 2008. :))))))))))))

    A fost indecis? Sau poate imbecis? :))))))) 

    Niciodata cel ce detine informatii pe aceste teme spinoase, de perspectiva, pe care le poate interpreta corect, le va vinde "scump" sau le va folosi pentru a se proteja sau le va specula (vezi speculatorii de top), pentru a-si mari sau intarii puterea financiara proprie. Cine stie sa puna cap la cap stiri disparate din lume, corelindu-le intre diferitele domenii (daca nu chiar mai pune umarul), apoi se invirte intr-un cerc unde are loc un "schimb" de idei (dineu sau cocktail), cu factorii de decizie la nivel inalt in stat, acela va stii ce se va putea intimpla si va lua deciziile personale, la primele semne, precum un jucator disciplinat pe bursa, ce a investit informat si plaseaza "stop loss" la nivelul dorit. Noi trebuie sa ne informam, sa invatam sa corelam informatiile si nu sa asteptam sa ni se prezinte "in clar" ce urmeaza. Cind se spune "de rau" in clar .... deja este tirziu!

    1. Septembrie 2008: Romania nu este direct afectata de criza din alte tari, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu- "Noi crestem acum, cand economia mondiala a luat-o in jos, iar pana la sfarsitul anului prognozez ca vom avea o crestere economica de 8-9% si vom mai creste daca nu apasam prea tare pe accelaratie".

      Eu când îți repet de 1000 de ori că ești prost informat, nu crezi.

       

      Măi căposule... uită-te pe siteul BNR și pe 26 sep 2008 vei găsi textul INTEGRAL al prezentării lui Isărescu. 

       

      Am căutat cuvântul "afectat" în text. Știi de câte ori apare? O singură dată. Iată contextul. 

       

      "Dacă ar fi să raportez la situaţia din ţara noastră aceste evoluţii fără precedent, aş spune că sistemul bancar şi de credit din România nu a fost afectat direct. Iar motivul nu este, cum au susţinut unii analişti, că sistemul nostru este primitiv, ci că regulile noastre de creditare au fost mai severe, iar cerinţele de adecvare a capitalului, esenţiale pentru orice instituţie de credit – aliniate standardelor de la Basel. Băncile nu şi-au îndreptat plasamentele către instrumente derivative sofisticate pentru că piaţa internă, în plină expansiune, a oferit alternative cu adevărat profitabile folosind „doar” instrumente de credit clasice." 

       

      Băi, tradere fără cap.... lasă-ne cu texte luate de pe blogurile altor tâmpiți. Citește (dacă știi) acolo și vezi clar că Isărescu se referă la sistemul bancar. Atât - nu la economia României. ..... Acum ai ocazia să te retragi în necunoașterea ta. 

      Nu trebuie să citez rapoarte de țară.

      Am exemplificat minciunile și manipulările practicate de ”specialiștii” ; BNR. 

      În viața ta nu ai citit un comunicat BNR. Ai răsfoit titlurile ziarelor și cu asta basta. Superficial în toate și cu păreri eronate. Nu ai exemplificat nicio minciună a lui Isărescu ci doar defectele ziariștilor. Despre prognozele lui Lazea, da, au fost greșite. Ești mai bun ca Lazea.... NICIODATĂ.

      N-am să citesc în detaliu materiale de propagandă.

      Mai bun decât Lazea poa' să fie și o surdo-mută. 

      De ce a micșorat BNR dobânda în 2007?

      Citește materialele de propagandă și livrează-ne manipularea. :))))))))) 

      Nu este vorba de detaliu... NU AI CITIT DELOC.... De folcloriști ca tine care știu despre economie, este plină planeta.

      Hai, postac folclorist, încântă-ne! :)))))))))))))

      Ce s-a întâmplat în toamna lui 2008 sub bagheta magică a comunistului Isărescu? 

      dobânzi de 150% overnight nu 1000%, folcloristule.

      "Robor 3M a trecut de 50% in conditiile in care dobanda O/N era tranzactionata in swapuri la 1000%"

      :))))))))))) MANIPULATORI BNR :))))))))))) 

      Aia o spune doar Lucian Isar care a fost dat afara din sistemul bancar... vrei sa ascult un hot, un ticalos?

      Și cine s-o spună? Sclavii rămași în sistem? :)))))))))

      Isarescu s-a referit, in 2008, mereu, la cresterea economica pe 2008 si la prognozele cresterii economice din 2009.

      S-a referit la multe lucruri. Dar să nu le amestecăm.

       

      - S-a referit criza financiară și că nu va afecta sistemul BANCAR (nu economia). 

      - S-a referit și la economie, spunând de creștere PIB în 2008 de 8-9% (ceea ce a fost corect). Dar nu a spus că nu ar putea fi afectată de criză. Ba chiar a spus că poate fi. 

       

      - S-a referit la creșterea economică din 2009 în acest context. 

       

      "Reducerea deficitului de cont curent trebuie să fie prioritară, în contextul în care nimeni nu va mai fi dispus să ni-l finanţeze. 

       

      Şeful băncii centrale a spus, în cadrul unei conferinţe la Institutul Bancar Român, că trebuie pus un diagnostic corect pentru un tratament eficient al efectelor crizei economice internaţionale asupra României. „Nerăbdarea de a ne lansa în programe anticriză poate fi mai periculoasă. Este necesar mult profesionalism în reacţia noastră şi a viitorului guvern“, a arătat guvernatorul BNR. Potrivit estimărilor acestuia, creşterea economică de anul viitor va fi cuprinsă între 3 şi 6%, foarte multe depinzând de componentele mixului de politici. România nu va putea evita o creştere a şomajului, îndeosebi în cazul întreprinderilor legate de pieţele externe, iar România are nevoie de flexibilitatea legislaţiei muncii, reforme structurale şi de „curaj pe segmentul înfiinţării de noi locuri de muncă’’. 

       

      Contrar opiniilor exprimate de majoritatea partidelor în campania electorală, oficialul BNR consideră că stimularea cererii şi creşterea inflaţiei ar putea afecta deficitul de cont curent, „unde, dacă nu înţelegem să ne corectăm, o vor face alţii din exterior“." 

       

       

      În nov 2008, americanii făceau QE, noi tăiam neoliberal câteva luni mai târziu. Guvernul a luat măsurile total pe dos. Isărescu spunea să avem curaj să creăm locuri de muncă, guvernul tăia și creștea taxele. Totul pe dos. Te întrebi dacă există țări care au crescut economic în 2009? 

       

      Polonia: +2.6% in 2009 

      Belarus: +0.2%

      La sfârșitului anului 2008 creșterea n-a fost de 8-9% datorită prăbușirii economice care se petrecea în timp ce Isărescu mințea ca un purcel.

      Iar în 2009 nu am mai crescut, ci ne-am prăbușit ceea ce este o altă nuanță. :))))))))))))))))))))))))))))) )) 

    Wow

    1. te rog sa faci o sinteza a zilei

      1 h citit postarile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb