Stronghold se listează la Nasdaq

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2021

Stronghold se listează la Nasdaq

Compania de minare cripto este prima de acest gen din America de Nord care lansează o ofertă publică iniţială tradiţională Stronghold are în plan să vândă peste 5 milioane de acţiuni, la un preţ de 16-18 dolari

Stronghold Digital Assets Inc., companie americană de minare a bitcoinului, lansează, la Nasdaq, o ofertă publică iniţială (IPO) prin intermediul căreia vinde 5.882.352 de titluri comune de clasă A, la un interval de preţ de 16-18 dolari fiecare, anunţă Bitcoin Magazine. Astfel, compania va atrage circa 100 de milioane de dolari.

Potrivit Nasdaq, Stronghold este prima companie nord-americană de minare cripto care se listează printr-un IPO tradiţional. Anterior, companiile din domeniu au devenit publice prin listare directă sau prin tranzacţii cu societăţi de tip SPAC. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Stronghold a depus prospectul final de listare la autoritatea pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission - SEC). Compania de minare a bitcoinului a solicitat pentru prima dată aprobarea IPO-ului său la Nasdaq în iulie, potrivit sursei.

Stronghold îşi va lista titlurile pe Nasdaq Global Market sub simbolul "SDIG". De oferta companiei se ocupă B. Riley Securities Inc., Cowen, Tudor, Pickering, Holt & Co., D.A. Davidson & Co., Compass Point şi Northland Capital Markets.

În plus faţă de cele peste cinci milioane de acţiuni puse la vânzare, Stronghold intenţionează să le acorde subscriitorilor o opţiune - timp de 30 de zile - în baza căreia pot cumpăra până la 882.352 de acţiuni suplimentare de clasă A, dar fără discount-ul de subscriere.

Stronghold, companie care a luat fiinţă anul acesta, şi-a lansat prima centrală de producere a energiei electrice din Pennsylvania. Firma deţine şi operează "Scrubgrass Plant" din Pennsylvania, care a fost recunoscută ca o sursă alternativă de energie, deoarece transformă deşeurile de cărbune în energie.

Prospectului de listare al companiei precizează: "Ne-am angajat să ne generăm energia şi să ne gestionăm activele în mod durabil. Credem că suntem una dintre primele companii de minerit cripto integrate pe verticală, cu accent pe operaţiuni benefice pentru mediu".

SUA, lider mondial la minarea de bitcoin

Companiile americane care derulează operaţiuni de minare de bitcoin sunt în prezent lideri mondiali în domeniu, în timp ce în China această activitate a dispărut aproape complet, conform unui studiu publicat recent de Universitatea Cambridge.

"Noile date, care acoperă perioada până la finele lunii august, arată că SUA concentrează 35,4% din activităţile de minare de bitcoin, faţă de 16,8% la finele lunii aprilie, urmate de Kazahstan, cu 18,1%, comparativ cu 8,2%, şi Rusia - cu 11%, faţă de 6,8%", declară autorul studiului, Michel Rauchs.

Firmele care se ocupă cu minarea de bitcoin consumă echivalentul a 0,45% din producţia mondială de electricitate, adică mai mult decât o ţară precum Filipine, estimează Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

China a fost mult timp centrul global al minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Multe firme chineze care se ocupă cu minarea de bitcoin utilizau energie produsă pe baza combustibililor fosili, inclusiv cărbune, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la impactul bitcoin asupra mediului înconjurător. Autorităţile de la Beijing şi-au lansat propriul yuan digital, iar în luna iunie 2021 au interzis complet activităţile firmelor care se ocupau cu minarea de bitcoin.

Michel Rauchs spune: "Consecinţa directă a acţiunilor Guvernului chinez a fost o scădere mondială cu 38% a participării minerilor în reţeaua bitcoin. Aceasta reprezintă echivalentul ponderii Chinei înaintea măsurilor decise de govern, ceea ce sugerează că toţi minerii chinezi şi-au încetat operaţiunile în acelaşi timp".

O parte importantă a minerilor de bitcoin şi-au mutat operaţiunile în SUA, unde caută surse de energie cu preţuri mici şi un mediu politic favorabil cu privire la criptomonede.

Preşedintele SEC, Gary Gensler, a calificat în repetate rânduri sectorul criptomonedelor drept "Vestul Sălbatic", chiar dacă la finele lunii septembrie a recunoscut că nu are puterea să interzică utilizarea criptomonedelor, fără sprijinul parlamentarilor.

În schimb, unii parlamentari americani, în special cei din opoziţie, încurajează această nouă sursă de venituri cu o creştere impresionantă. Spre exemplu, senatorul republican Ted Cruz i-a invitat pe minerii de bitcoin să vină să se instaleze în statul Texas şi să profite de gazele naturale şi energia eoliană produsă local.

Avertisment FMI: "Extinderea monedelor digitale pe pieţele emergente ar putea afecta stabilitatea financiară"

Extinderea monedelor digitale pe pieţele emergente ar putea declanşa o "criptoizare" a economiilor, ceea ce este posibil să afecteze stabilitatea financiară, conform unui avertisment lansat la începutul acestei luni de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În ultimul an, bitcoin şi alte criptomonede au crescut atât în privinţa preţului, cât şi a popularităţii, iar unele economii emergente şi în curs de dezvoltare, precum Vietnam, India şi Pakistan, au făcut paşi rapizi spre o adoptare a criptomonedelor.

Teoretic, criptomonedele oferă o modalitate mai ieftină şi mai rapidă pentru trimiterea banilor peste hotare. În plus, susţinătorii acestora spun că criptomonedele stabile ar putea proteja economiile de inflaţia ridicată şi fluctuaţiile monedelor locale.

Amintim că, în luna septembrie, El Salvador a devenit prima ţară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, susţinătorii estimând că experimentul va reduce costurile pentru remitenţele în valoare de miliarde de dolari trimise anual către ţara din America Latină.

FMI apreciază că politicile macroeconomice nesănătoase şi sistemele de plăţi ineficiente sunt câţiva dintre factorii care influenţează adoptarea criptomonedelor în economiile emergente, alături de atractivitatea unor câştiguri rapide care i-au încurajat pe investitorii din întreaga lume.

Cu toate acestea, FMI avertizează că nivelul exact de adoptare a criptomonedelor în economiile emergente este greu de evaluat cu acurateţe. În plus, factori precum credibilitatea scăzută a băncilor centrale şi un sistem bancar local slab, factori care pot alimenta fenomenul de "dolarizare", pot contribui şi la creşterea gradului de utilizare a criptomonedelor, a adăugat Fondul.

"Dolarizarea" este un fenomen în care o monedă străină, de obicei dolarul american, este utilizată alături, sau în schimbul, unei monede locale. Inflaţia ridicată şi instabilitatea unei monede sunt factorii principali care stimulează acest fenomen.

Însă, adoptarea pe scară largă a criptomonedelor stabile ar putea ridica de asemenea provocări semnificative prin întărirea forţelor actuale în favoarea "dolarizării", susţine FMI. "Dolarizarea poate afecta implementarea efectivă a politicii monetare a băncilor centrale şi poate genera riscuri la adresa stabilităţii financiare prin neconcordanţe monetare în bilanţurile contabile ale băncilor, firmelor şi gospodăriilor", arată FMI, menţionând: "Criptoizarea ar putea deveni de asemenea o ameninţare la adresa politicii fiscale, în condiţiile în care activele digitale pot facilitate evaziunea fiscală".

Fondul a îndemnat statele dezvoltate să îşi consolideze politicile macroeconomice şi să evalueze posibilele beneficii care ar putea apărea de pe urma emiterii unor monede digitale, ca răspuns la avansul criptomonedelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb