Studenţii, îngrijoraţi din cauza burselor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 decembrie 2020

Studenţii sunt nemulţumiţi de cuantumul actual al burselor şi solicită autorităţilor să intervină cât mai rapid pentru a actualiza aceste venituri în pas cu dinamica economică.

La solicitarea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) va discuta recalcularea cuantumului minim al bursei la nivel naţional, ocazie cu care federaţia propune stabilirea acesteia, pentru moment, la nivelul a 838 lei. Conform Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3392/2017, nicio bursă acordată studenţilor din fondurile de la bugetul de stat nu poate fi mai mică decât cuantumul stabilit de CNFIS, în baza cheltuielilor de cazare şi masă. În ciuda dinamicii economice, cuantumul minim actual de 580 de lei nu a fost actualizat din anul 2017. Bursele studenţeşti reprezintă unul dintre principalele politici de intervenţie a statului pentru încurajarea performanţei şi asigurarea echităţii în învăţământul superior, sprijinind accesul, parcurgerea şi finalizarea studiilor. Astfel, 38% dintre studenţii români (media UE=29%) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană, aspect care poate periclita finalizarea studiilor (conform datelor furnizate prin Eurostudent). Ţinând cont de asumările României în cadrul Declaraţiei Ministeriale de la Roma (2020) privind viitorul Spaţiului European al Învăţământului Superior, dar şi de provocările generate de contextul pandemic, ANOSR solicită prioritizarea sistemului naţional de acordare a burselor în vederea asigurării unei incluziuni reale în sistem, în beneficiul întregii societăţi. Cu această ocazie, ANOSR lansează studiul "Creşterea cuantumului minim al burselor, politică de echitate necesară în învăţământul superior românesc" prin care fundamentează şi solicită în principal următoarele: "Pe termen scurt, în baza modului de calcul actual, stabilirea cuantumului minim al bursei la 838 de lei şi creşterea corelativă a fondului de burse; Calcularea cuantumului minim al burselor în baza coşului minim al studentului 1172.34 lei în 2020 şi corelarea lui ulterioară cu creşterea salariul minim brut; Creşterea burselor etnicilor români de pretutindeni prin raportare la cuantumul minim al bursei stabilit de CNFIS şi asigurarea cumulării acesteia cu bursele acordate în baza OMEN 3392/2017.Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR, a declarat: "Este lipsit de orice dubiu impactul pe care bursele îl au în sprijinirea studenţilor şi creşterea calităţii învăţământului superior, un policy brief proaspăt lansat de experţii de la UEFISCDI demonstrând cu claritate corelaţia dintre bursa socială şi performanţele academice. Într-o perioadă în care vorbim extrem de des şi pe bună dreptate de rezilienţă, trebuie să conştientizăm că o societate rezilientă presupune cu necesitate o societate educată, cu cetăţeni capabili să se adapteze şi să facă faţă schimbărilor. Fără un sistem de învăţământ superior echitabil, demersul nu poate fi unul de succes".

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este federaţia naţională studenţească, non-guvernamentală şi non-partizană care, de peste 21 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenţilor din ţara noastră, apărarea şi promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestora, cât şi stimularea participării lor la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală. ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de 104 organizaţii membre, care luptă împreună pentru menţinerea în funcţiune a mecanismului mişcării studenţeşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu bursele pentru cei care învață sunt de acord ,dar cu călătoriile nelimitate pe CFR ,niciodată! Ar fi suficient maxim 6 bilete gratuite pe an ,sau alternative de genul ăsta dar cu limită maximă de 300 lei anual! Păi CFR este practic in faliment si transportul pe calea ferată este transportul viitorului ! Deci investiții,investiții, viteza medie de peste 100 km la oră, transport mărfuri pe calea ferată, prioritate investiții chiar în fața autostrazilor!

    Dar totul fără "nasi",la mărfuri vagoane închiriate online fără intermediari etc.

    Studenți, aveti nevoie de bani mai si munciti cum fac tinerii americani! 

    1. dati 2 ani concediu de crestere al copilului (16 saptamani in spania)

      ajutoare/burse de studiu pt elevi si studenti 

      si dupa ce termina studiile pleaca si lucreaza in stainatate ca nu au unde sa munceasca si sa castige decent in ro. 

      daca ati fi redus taxele si nu ati fi acordat aceste "beneficii" ati fi avut bani si de investitii (bine daca nu furati si surplusul) si de locuri de munca pt absolventi.

      din pacate in romania se fabrica diplome de sters la cur (numai bune sa devii parlamentar si functionar de cinste) si se arunca cu "meleoanele" in niste impotenti mintal care nu i au bacul (sau il trec la a zecea infatisare) dar sunt studenti si doftoranti emeriti 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb