55.1% dintre specialiştii HR consideră implementarea corectă a modificărilor legislative drept cea mai mare dificultate, indicând lipsa de resurse şi claritate. De asemenea, 53.1% subliniază importanţa respectării termenelor legale, sugerând presiunea autorităţilor şi necesitatea adaptării rapide a proceselor interne, conform unui studiu al companiei Romanian Software, parte a grupului SD Worx.
Potrivit sursei citate, 49.2% consideră dificilă bugetarea eficientă a resurselor umane din cauza incertitudinii impactului legislativ asupra bugetelor şi a dificultăţii realizării proiecţiilor financiare.
Specialiştii HR în faţa legislaţiei: 60% sunt îngrijoraţi de frecvenţa schimbărilor legislative
Pe măsură ce legislaţia devine tot mai provocatoare, 6 din 10 specialişti HR îşi exprimă îngrijorarea privind dificultatea de a implementa modificările necesare, 29% sunt neutri, iar doar 10% nu au griji legate de schimbările legislative.
8 din 10 specialişti HR se aşteaptă la un număr la fel de mare de modificări legislative precum în anii anteriori
Anul 2024 se anunţă la fel de complicat legislativ ca 2023, 80% dintre specialiştii HR aşteptându-se la un număr similar de modificări legislative, 13% având o opinie neutră, iar 6% fiind în dezacord. Această îngrijorare majoritară evidenţiază provocarea continuă de a ţine pasul cu noile reglementări.
Situaţia în departamentul HR: 1 din 3 oameni de HR simte că nu are suficienţi specialişti în echipă
Doar 38% dintre specialiştii HR se simt încrezători în capabilităţile interne în faţa legislaţiei în continuă schimbare, în timp ce 32.5% recunosc lipsa angajaţilor specializaţi necesari pentru a monitoriza, evalua şi implementa aceste schimbări. O alternativă de adaptare în faţa modificărilor legislative este formarea angajaţilor din afara departamentului (23%).
Studiul are la bază răspunsurile reprezentanţilor HR din 300 de companii româneşti, companii de toate dimensiunile, atât din Bucureşti, cât şi din celelalte oraşe ale ţării. Studiul şi-a propus nu doar să realizeze o radiografie a pieţei muncii, ci şi să ofere soluţii concrete specialiştilor HR de a se adapta într-o piaţă a muncii cu legislaţie schimbătoare. În acest scop, au fost analizate mai multe teme de interes: atitudinile şi îngrijorările legate de legislaţia fluctuantă şi resursele interne, provocările operaţionale, gestionarea schimbărilor legislative, strategii de adaptare, priorităţile şi obiectivele pentru 2024.
"Am vrut să realizăm un studiu despre rezilienţă în faţa schimbării. În 2023, specialiştii HR s-au confruntat cu peste 80 de modificări legislative. De la schimbări în raportarea fiscală, la reconfigurări ale salariului minim şi taxarea beneficiilor în natură, fiecare modificare a adus cu sine provocări distincte, dar şi oportunităţi strategice. A fost greu? A fost uşor? Cum s-au adaptat? Ne dorim ca rezultatele obţinute să ofere o analiză a modului în care specialiştii în HR au reuşit să treacă prin toate schimbările, evaluându-le atitudinile, dar şi strategiile de adaptare în faţa incertitudinilor legislative", a declarat Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software.