Studiu: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

S.B.
Miscellanea / 7 aprilie 2023

Studiu: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Cu venirea primăverii, mulţi oameni sunt dornici să petreacă mai mult timp în aer liber. Cu toate acestea, Agenţia Europeană de Mediu a studiat legăturile dintre cancer şi mediul înconjurător, analizând cele mai recente dovezi ştiinţifice privind poluarea aerului, radonul, radiaţiile ultraviolete, fumatul pasiv şi substanţele chimice. Raportul estimează că riscurile legate de mediul înconjurător şi profesional stau la baza a aproximativ 10 % din cazurile de cancer din Europa.

Poluarea atmosferică, deşi a scăzut, se menţine mai ridicată în România decât în UE, fiind responsabilă de 7% din totalul deceselor în 2019. Cancerele asociate poluării aerului au însumat 179,5 ani de viaţă ajustaţi pentru dizabilitate la 100.000 de locuitori în 2019 (n.r. pierderea de vieţi prin decese premature şi anii trăiţi cu incapacitate date de prezenţa bolii), se arată în cel mai recent raport al OCDE "Profilului de ţară privind cancerul 2023".

Informaţiile vin să completeze raportul publicat în 2022 al Agenţiei Europene de Mediu, în care se arată că aproximativ 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea sub diverse forme, iar majoritatea acestor cazuri pot fi evitate. Poluanţii din aer pot afecta pielea prin oxidare şi inflamaţie, ceea ce poate duce la leziuni celulare şi apariţia cancerului de piele. De asemenea, anumite substanţe chimice toxice, cum ar fi hidrocarburi aromatice policiclice (HAP-uri) şi benzenul, care sunt produse de arderea combustibililor fosili şi alte procese industriale, pot fi absorbite de piele şi pot provoca mutaţii celulare ce duc la dezvoltarea cancerului.

Mai mult, potrivit aceleaşi surse, razele ultraviolete naturale pot fi responsabile pentru până la 4 % din totalul cazurilor de cancer din Europa. În special, incidenţa melanomului, o formă gravă de cancer de piele, a crescut în Europa în ultimele decenii.

"Radiaţiile UV pot arde pielea, ceea ce duce la inflamaţie, roşeată şi durere. Acest efect poate fi imediat sau poate apărea la câteva ore dupa expunerea la soare. Totodată, radiaţiile UV pot afecta elastina şi colagenul din piele, care sunt responsabile pentru fermitatea şi elasticitatea acesteia. Aceasta poate duce la apariţia ridurilor şi a altor semne ale îmbătrânirii pielii. Tot acestea pot activa celulele producătoare de pigment din piele, ceea ce poate duce la apariţia petelor de pigmentare. Nu în cele din urmă, razele UV pot dauna ADN-ul celulelor pielii, ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului de piele", a explicat Dr. Irina Năsturică, medic specialist în dermatovenerologie în cadrul Dr. Leventer Centre.

Astfel, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele şi alte afecţiuni cauzate de expunerea la radiaţii UV, medicul recomandă măsuri de fotoprotecţie. "Oricât ar fi de tentantă o ieşire în aer liber cu familia, e important să evităm zonele aglomerate. Atunci când nu este posibil acest lucru, este important să se reducă expunerea la poluanţi şi să se ia măsuri de protecţie a pielii. Ne referim aici la evitarea expunerii la soare între orele 10.00 şi 16.00 şi aplicarea protecţiei solare cu cel puţin 15-30 de minute înainte de expunere. Ţinuta ar trebui să includă pălării, ochelari de soare cu protecţie UVB si UVA, haine vaporoase, din materiale naturale, care acoperă cât mai multă piele", a completat Dr. Irina Năsturică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Spatii verzi, parcuri sunt desfiintate pentru vile ,parcari, si vom avea aer de esapament si centrale termice.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb