Studiu Bloomberg: Zona euro înregistrează cea mai mare creştere din ultimul an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 noiembrie 2005

Creşterea economică a celor 12 ţări care împart moneda unică (euro) a înregistrat, probabil, în trimestrul al treilea, cel mai rapid ritm din ultimul an, ceea ce ar însemna că Banca Centrală Europeană (BCE) ar avea un motiv pentru o eventuală majorare a dobînzii de referinţă, arată un studiu realizat de agenţia Bloomberg, pe un eşantion de 35 de economişti. Potrivit acestuia, Produsul Intern Brut al regiunii euro a crescut cu 0,5% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al doilea, cînd a stagnat. Dacă se va adeveri, acesta va fi cel mai rapid ritm de creştere înregistrat după trimestrul al doilea din 2004. Uniunea Europeană, prin Biroul de Statistică - Eurostat, va publica astăzi, la Luxemburg, datele oficiale privind creşterea economiei regiunii euro.

De menţionat că oficialii BCE au sugerat, în mai multe rînduri, că, în situaţia în care expansiunea economiei zonei euro se va consolida, instituţia este gata să-şi majoreze dobînda de referinţă. O astfel de măsură ar fi o premieră în ultimii ani, mai ales că inflaţia reprezintă deja un pericol tot mai mare. Economiştii sînt de părere că zona euro se redresează într-o manieră cum nu a mai fost consemnată în ultimii doi ani, astfel că BCE va trece la acţiune.

Precizăm că un alt sondaj publicat ieri arăta că piaţa aşteaptă creşterea indicelui privind încrederea investitorilor germani. Analiştii spun că indicele ZEW va fi de 44 de puncte în această lună, faţă de 39,4 în octombrie, ceea ce ar însemna încă un indiciu că economia europeană se redresează. Centrul de cercetare ZEW îşi publică tot astăzi datele oficiale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb