STUDIU COFACE: Riscurile se stabilizează în Europa, datorită inovaţiilor din industria textilă

V.B.
Companii / 13 februarie 2014

Comerţul cu amănuntul şi industria automobilelor din America de Nord şi cea a serviciilor din Asia Emergentă şi-au consolidat poziţia, fiind considerate ramuri cu risc moderat, cererea privată dinamică optimizând, în continuare, riscurile sectoriale, conform unui studiu Coface remis astăzi redacţiei.

În funcţie de indicatorul de risc sintetic dezvoltat de economiştii Coface, îmbunătăţirea riscului de credit se concentrează pe aceste două regiuni.

Astfel, în America de Nord, comerţul cu amănuntul şi industria automobilelor au facilitat conversia categoriei de risc de la "mediu" la "moderat", pe fondul unei tendinţe pozitive în consumul populaţiei.

Industria automobilelor a avut parte de vânzări de maşini noi, revenind astfel la nivelul dinaintea crizei economice, stimulat de cerinţele de înnoire. În paralel, fluxurile de numerar ale producătorilor auto au crescut cu 19% faţă de anul trecut.

Pentru comerţul cu amănuntul din Canada şi SUA, anul trecut, vânzările au crescut cu 3,9% atât pentru comercianţii online, cât şi pentru cei tradiţionali. Cifra de afaceri era în creştere cu 5% la sfârşitul lunii octombrie 2013 în comparaţie cu perioada similară a anului 2012.

În economiile emergente din Asia, Coface consideră riscul de credit al industriei de servicii drept unul moderat. Cifra de afaceri şi profitabilitatea au crescut considerabil în domeniul serviciilor corporative, în special în IT şi inginerie. În întreaga regiune, dezvoltarea clasei de mijloc din China a contribuit la stimularea turismului din ţările asiatice, o tendinţă care va beneficia de creşterea venitului consumatorului chinez în următorii ani.

În Europa de Vest, riscurile sunt în mare parte stabilizate, datorită ieşirii din recesiune a Zonei Euro. Totuşi, cererea internă lentă din Europa de Sud afectează riscurile sectoriale europene, astfel încât niciun sector nu se încadrează încă în clasa de risc "moderat" privind creditele.

Slăbită de transformările majore cauzate de globalizare şi de şocurile cererii din perioada crizei financiare, industria textilă şi cea de îmbrăcăminte a fost încadrată în clasa de risc "mediu" în cele trei regiuni revizuite. În Europa, industria textilă este relativ robustă, dar vânzările sectorului de îmbrăcăminte suferă din cauza consumului în scădere. Situaţia din Franţa confirmă, însă, un reviriment în domeniu: numărul de insolvenţe în acest sector aproape s-a înjumătăţit din 2009, în ciuda frecvenţei ridicate a insolvenţelor, la nivel general, pentru companiile franceze. La sfârşitul lunii octombrie 2013, dintre cele 62.431 de insolvenţe înregistrate de Coface într-un an, doar 83 au fost în sectorul textilelor.

Industria textilă europeană rămâne competitivă, în ciuda produselor low-cost din ţările în curs de dezvoltare, dar cel mai important factor al succesului rămâne inovaţia. Lupta pentru supravieţuire a forţat multe companii să investească în produsele textile dedicate uzului industrial, ce aparţin în general pieţelor de nişă. Ţările scandinave au fost primele care au făcut inovaţii, prin restructurarea industriei textile. Suedia, de exemplu, investeşte mai mult decât restul Europei în cercetare şi dezvoltare în mod constant, cu cheltuieli echivalente a 3,4% din PIB, comparativ cu 2,25% în Franţa şi aproximativ 1,5% în Spania şi Italia. De asemenea, Suedia instruieşte ingineri pentru a satisface nevoile industriei.

În ţara noastră, conform situaţiilor financiare anuale publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), 1.774 de firme îşi desfăşurau activitatea în industria textilă la sfârşitul anului 2012, numărul lor fiind aproape similar celui înregistrat în 2011, dar cu 27% mai scăzut decât înainte de criza economico-financiară (peste 2.400 de firme de profil la sfârşitul lui 2008).

30% dintre cele 1.774 de companii autohtone din domeniu nu desfăşuraseră o activitate economică relevantă pe parcursul anului 2012, cifra de afaceri declarată fiind zero. În plus, doar 45% dintre companiile active în sector au reuşit să obţină profit la sfârşitul exerciţiului financiar 2012 (cu 4% mai puţine faţă de anul precedent), în timp ce aproape 1.000 de firme au înregistrat pierderi sau au încheiat anul financiar cu profit zero.

De remarcat este şi calibrul redus al companiilor textile (cifra de afaceri medie a firmelor active fiind de doar 831 mii euro), în condiţiile în care 85% dintre acestea au contabilizat în 2012 vânzări mai mici de 500 mii euro, doar 39 depăşind un plafon al vânzărilor anuale de 5 milioane euro, iar pe piaţă nu există niciun jucător cu cifra de afaceri de peste 100 milioane euro.

Cu toate acestea, şi în cazul acestei industrii, contextul economic dificil al ultimilor ani a dus la selecţia companiilor cu adevărat viabile. Astfel, după contracţia puternică din 2009 a volumului vânzărilor (scădere cu 15% a cifrei de afaceri totale şi pierderi nete de 11 milioane euro), companiile rămase în funcţiune au revenit în următorii trei ani, înregistrându-se creşteri ale cifrei de afaceri la nivel sectorial de 4,7% în 2011 şi 17,3% în 2012, în condiţiile menţinerii unei rate a profitabilităţii de 2-2,5%.

Gradul de îndatorare la nivelul industriei s-a situat, în ultimii ani, în jurul valorii de 56%, menţinându-se, astfel, capacitatea de finanţare a sectorului, se mai arată în rezultatele cercetării.

Cu 4.400 de angajaţi în 66 de ţări, grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor din întreaga lume protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. În 2011, grupul a avut o cifră de afaceri consolidată de 1,6 miliarde de euro. În fiecare trimestru, Coface publică evaluările sale de risc de ţară pentru 158 de state, pe baza comportamentului de plată al companiilor şi pe baza expertizei celor 350 de agenţi de asigurare ai grupului. În Franţa, Coface gestionează garanţiile publice de export în numele statului francez. Coface este o subsidiară a Natixis, specializată în managementul investiţiilor şi serviciilor financiare, parte a Grupului BPCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb