Aproape 90% din companiile imobiliare din sectorul comercial (spaţii comerciale, centre de afaceri şi birouri, spaţii logistice) se aşteaptă ca veniturile lor să se majoreze în 2025, dar rămân prudente cu privire la evoluţia condiţiilor de piaţă, iar 60% anticipează o creştere anuală de peste 5%, după doi ani consecutivi în care majoritatea estimau scăderi de venituri de la an la an, conform studiului global Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook. În acelaşi timp, peste 68% dintre participanţi (faţă de 27% în urmă cu un an) estimează o îmbunătăţire a elementelor fundamentale ale pieţei, respectiv costul şi disponibilitatea capitalului, preţul proprietăţilor, activitatea de tranzacţionare, nivelul chiriilor şi volumul de spaţii vacante.
În aceste condiţii, se remarcă şi o reducere a presiunii pe bugete în acest an - doar 7% dintre participanţi consideră că va fi în continuare nevoie de o scădere a cheltuielilor, comparativ cu aproape 40% în urmă cu un an. Iar ca domeniu prioritar, 81% dintre participanţi au identificat gestionarea datelor şi tehnologia ca fiind zonele în care urmează să se concentreze cheltuielile în 2025, probabil încurajaţi de dezvoltările din zona inteligenţei artificiale generative (Gen AI).
Referitor la tendinţele macroeconomice care ar putea afecta cel mai mult performanţa financiară a companiilor imobiliare în acest an, participanţii la studiu au plasat pe prima poziţie ratele ridicate ale dobânzilor (în urcare de pe locul trei anul trecut), urmate de riscul cibernetic (scădere de pe primul loc), de modificările politicilor fiscale (în urcare de pe 14) şi de costul finanţării (pe cinci anul trecut).
"Preocuparea companiilor imobiliare cu privire la evoluţia dobânzilor nu este legată de o potenţială majorare a acestora comparativ cu anii anteriori, ci, mai degrabă, de probabilitatea să se confrunte cu un mediu cu dobânzi ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu deceniul trecut, când ratele s-au situat ani la rând la niveluri minime record. În consecinţă, jucătorii din piaţă trebuie să îşi adapteze modelul de business la noua realitate din piaţa financiară şi să îşi diversifice sursele de finanţare. Investiţiile în tehnologie, menţionate de majoritatea participanţilor ca principală destinaţie a cheltuielilor în 2025, ar putea fi direcţionate, printre altele, către eficientizarea energetică a proprietăţilor, făcându-le, astfel, eligibile pentru finanţări «verzi», mai avantajoase în materie de costuri. Totodată, dotarea activelor cu astfel de tehnologii are potenţialul de a creşte randamentul investiţiilor, concomitent cu alinierea la obiectivele climatice", a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar în cadrul Deloitte România.
Conform studiului, abordarea aspectelor legate de sustenabilitate nu mai urmăreşte doar conformarea la reglementările în vigoare, ci şi rentabilitatea financiară pe termen scurt şi beneficiile pe termen lung. În acest context, companiile acordă o atenţie sporită modernizărilor energetice profunde - 76% dintre participanţi planifică astfel de operaţiuni în anul care urmează.
În clasamentul activelor considerate cele mai atractive pentru investitori au intervenit, de asemenea, schimbări importante anul acesta. Pe primul loc a urcat sectorul industrial şi de producţie (de pe locul şase anul trecut), activele asociate economiei digitale (centre de date, turnuri de telefonie mobilă etc.) au căzut pe locul doi, urmate de clădirile multifamiliale (în urcare de pe locul nouă), spaţiile cu funcţii logistice şi de depozitare (în stagnare) şi unităţile de cazare (în urcare de pe locul 12).
Procesul de adoptare a inteligenţei artificiale (AI) în domeniul imobiliar comercial este încă la început, 76% dintre participanţii la studiu afirmând că organizaţiile lor sunt fie în faza de cercetare, fie în faza pilot, fie în faza incipientă de implementare a proceselor şi soluţiilor AI. Companiile care sunt în stadiul iniţial de adoptare se concentrează în principal pe utilizarea soluţiilor AI în contabilitate şi raportare (37%), dar şi în planificare şi analiză financiară (36%) şi în gestionarea riscurilor şi auditul intern (34%). În schimb, cele mai avansate în acest proces acordă prioritate planificării şi analizei financiare (43%), gestionării riscurilor şi auditului intern (37%) şi operaţiunilor imobiliare (35%).
Studiul Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a aproximativ 900 de companii cu active de peste 75 de milioane de dolari fiecare, din Europa (Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie şi Spania), America de Nord şi Asia-Pacific.
Opinia Cititorului