Învăţarea continuă în vederea menţinerii unui nivel ridicat de expertiză, implementarea celor mai potrivite măsuri pentru creşterea gradului de retenţie a angajaţilor şi dezvoltarea liderilor sunt principalele tendinţe indicate de către respondenţii locali ai studiul Global Human Capital Trends 2019, realizat de Deloitte.
"Principala preocupare a angajatorilor români este legată de menţinerea nivelului expertizei angajaţilor în vederea obţinerii rezultatelor de business vizate, aceasta fiind posibilă prin învăţarea pe tot parcursul vieţii (lifelong learning); 90% dintre respondenţii la studiu au indicat acest aspect. Continuând topul preocupărilor angajatorilor locali, pe următoarele locuri regăsim dezvoltarea liderilor, aspect indicat de către 84% dintre respondenţi, şi îmbunătăţirea experienţei angajaţilor în vederea creşterii gradului de retenţie (tot ceea ce angajaţii experimentează în relaţia cu angajatorul lor), aspect indicat de către 78% dintre respondenţi", a declarat Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services, Deloitte România, conform unui comunicat remi astăzi, Redacţiei noastre.
"Liderii secolulului XXI trebuie sa facă faţă unor cerinţe care nu au fost întâlnite anterior, aşadar este esenţial pentru companii să dezvolte lideri care să răspundă acestor cerinţe. Astfel, este important ca organizaţiile să formeze lideri din interior şi să ajusteze programele de dezvoltare, deoarece acestea nu par să funcţioneze, conform opiniei participanţilor la studiu. Îmbunătăţirea experienţei angajaţilor rămâne o prioritate pentru organizaţiile din România şi din întreaga lume", a declarat Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services, Deloitte România, potrivit aceluiaşi comunicat.
În ceea ce priveşte îmbunătăţirea experienţei angajaţilor, unele dintre acţiunile concrete care pot duce la acest deziderat sunt luarea deciziilor ţinând cont de impactul pe care acestea îl vor avea asupra oamenilor, evidenţierea impactului pe care activitatea lor îl are atât asupra organizaţiei, cât şi asupra societăţii în ansamblu, asigurarea unei conduceri eficiente.
Mobilitatea angajaţilor este, de asemenea, printre cele mai importante tendinţe identificate de studiul Human Capital Trends 2019, 78% dintre respondenţii locali considerând acest subiect ca fiind important sau foarte important. 64% dintre respondenţii locali la studiu au indicat faptul că oportunităţile de mobilitate internă au crescut în ultimii trei ani şi spun că se aşteaptă la acelaşi trend pentru următorii trei ani (82%).
Dintre respondenţii locali 63% consideră recompensarea totală a angajaţilor (total rewards) ca fiind important sau foarte important. Şi în 2018, personalizarea pachetelor de beneficii a fost un subiect foarte important pe agenda departamentelor de resurse umane, împreună cu bunăstarea angajaţilor (well-being), văzute ca metode de a îmbunătăţi productivitatea angajaţilor.
În contextul celei de-a patra revoluţii industriale (industria 4.0), pe măsură ce procesele automatizate preiau sarcinile repetitive, joburile vor presupune tot mai puţină muncă de rutină şi astfel se vor pune bazele pentru ceea ce raportul numeşte "superjobs". Acestea vor combina abilităţi şi competenţe din mai multe domenii, deschizând oportunităţi pentru mobilitate, avansare şi pentru adoptarea rapidă a noilor competenţe necesare în prezent. În acest scop, organizaţiile investesc tot mai mult în recalificare şi în cursuri pentru angajaţi.