STUDIU EY: Liderii de afaceri mizează pe investiţii în fuziuni şi achiziţii pentru a depăşi criza provocată de pandemie

G.U.
Companii / 15 februarie 2021

Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România

Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România

Liderii de companii îşi regândesc strategiile de fuziuni şi achiziţii (M&A) şi investiţii pentru a asigura dezvoltarea afacerilor lor în lumea de după pandemie, arată ultima ediţie a studiului EY - Global Capital Confidence Barometer (CCB23), conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Liderii care au participat la studiu anticipează că afacerile vor reveni la nivelurile de profitabilitate de dinaintea pandemiei în 2021 (23%) sau 2022 (44%), ceea ce reprezintă un nivel de încredere ameliorat comparativ cu ediţia precedentă a raportului (din martie 2020). Ei analizează, de asemenea, amprenta geografică a afacerilor lor şi vizează extinderea. Peste 39% anticipează că Europa va deveni regiunea care va genera majoritatea creşterilor şi oportunităţilor în următorii trei ani, urmată de zona Asia-Pacific (30%) şi America de Nord şi de Sud (24%).

Impactul pandemiei COVID-19 rămâne cel mai important factor de risc pentru perspectivele de creştere, consideră 29% dintre respondenţi. Modificarea mediului economic global (19%) şi schimbările climatice (14%) se numără şi ele printre principalele trei ameninţări identificate.

Majoritatea respondenţilor (81%) spun ca au fost nevoiţi să îşi modifice planurile de investiţii strategice în ultimele 12 luni ca răspuns la provocările geopolitice. Aproape două treimi (64%) şi-au amânat o investiţie planificată, în timp ce peste o treime (36%) declară că şi-au anulat integral planurile de investiţii.

Conform comunicatului, pentru a se pregăti pentru perioada post-pandemie, majoritatea respondenţilor (86%) au declarat că au efectuat o revizuire radicală a strategiei şi portofoliului lor în 2020. Pentru două treimi (66%) dintre ei, această revizuire a fost neplanificată şi a impusă de schimbările de context, potrivit concluziilor studiului.

Andrea Guerzoni, vicepreşedinte EY Global - Strategy and Transactions, a declarat: "Pentru mulţi lideri de companii, pandemia COVID-19 şi şocul economic care a urmat au reprezentat o ameninţare existenţială la adresa organizaţiilor lor. Conducătorii executivi au reacţionat prin resetarea strategiilor lor şi prin adoptarea unor schimbări cu bătaie lungă, cu accent pe transformare. Aceste mutări curajoase sunt cele care alimentează acum o atitudine optimistă şi planuri strategice care vizează valorificarea oportunităţilor de creştere. Companiile plănuiesc nu numai să îşi restabilească nivelurile de performanţă, ci şi să facă investiţiile necesare pentru a-şi remodela viitorul".

Florin Vasilică, liderul departamentului de Strategie şi Tranzacţii, EY România: "În România, după un an plin de provocări, ne aşteptăm ca activitatea de fuziuni şi achiziţii să revină pe un trend ascendent în 2021. Pentru investitori, oportunităţile sunt multiple, iar achiziţiile făcute în această perioadă pot aduce randamente semnificative în următorii ani.

Potrivit sursei citate, pentru antreprenorii din sectoarele câştigătoare, ale căror afaceri au demonstrat rezilienţă şi adaptabilitate la condiţii economice severe, acest an poate fi unul de validare a business-ului şi putem asista la demararea unor tranzacţii cu multiplii de evaluare asemănători celor pre-pandemie. Pentru cei din categoria sectoarelor afectate de COVID-19, aflaţi într-un blocaj financiar sau cu resurse financiare diminuate semnificativ, vânzarea integrală a business-ului sau parteneriatul cu fondurile de investiţii sunt printre singurele soluţii viabile.

Ţinând cont de excesul de lichiditate din piaţă şi de costurile relativ mici de finanţare, este momentul potrivit pentru consolidări şi repoziţionări strategice, mai ales în sectoarele de interes pentru investitorii financiari."

Fuziunile şi achiziţiile sunt considerate soluţia de creştere

În pofida prăbuşirii pieţei M&A în prima jumătate a anului 2020, evoluţia din al doilea semestru a înregistrat creşteri record. Valoarea tranzacţiilor M&A la nivel global a ajuns la 2,32 trilioane de USD în al doilea semestru al anului 2020, iar activitatea tranzacţională a crescut cu 123% între primul şi al doilea semestru.

Tendinţa de intensificare a activităţilor de tranzacţionare are premisele de a se menţine, în condiţiile în care aproape jumătate din liderii de companii (49%) planifică să achiziţioneze active în următoarele 12 luni, ceea ce reprezintă o depăşire a mediei ultimilor 11 ani (47%), potrivit studiului EY. În plus, aproape două treimi dintre executivi (65%) intenţionează să achiziţioneze obiective transfrontaliere, vizând să-şi dezvolte capacităţile şi produsele pentru creştere. Serviciile financiare, telecomunicaţiile, tehnologia, industria auto şi bioştiinţele sunt principalele sectoare în care sunt vizate achiziţii.

Prin realizarea de fuziuni şi achiziţii, executivii vizează creşterea rezistenţei la şocuri pe zona operaţională şi gestionarea noilor provocări reprezentate de tarifele vamale şi fluxurile comerciale (26%). Prin realizarea unor achiziţii strategice, ei vizează de asemenea obţinerea de tehnologie, de resurse umane, de noi capacităţi de producţie sau integrarea unor startup-uri inovatoare în vederea asigurării creşterii (25%) şi pentru a acoperi efectele convergenţei sectoarelor (21%), notează sursa citată.

În peisajul M&A post-pandemie, rezilienţa activelor devine un aspect esenţial pentru mulţi respondenţi (19%), la fel ca şi strategia digitală şi tehnologică a activelor vizate (18%) şi posibilitatea ca achizitorii să câştige cotă de piaţă prin consolidare (15%).

Concurenţa pentru active se preconizează că va rămâne acerbă, 80% dintre respondenţi anticipând intensificarea acesteia. Dintre aceştia, două treimi (67%) se aşteaptă ca sursa intensificării concurenţei să fie reprezentată de capitalul privat.

Pentru planurile de investiţii, atenuarea impactului pe termen lung al încetinirii creşterii economice provocată de pandemie rămâne cea mai mare prioritate strategică pentru conducătorii executivi (22%). Pentru a răspunde efectelor pandemiei, aproape 63% intenţionează să majoreze investiţiile în tehnologie şi în capacităţi digitale, în timp ce 57% vor creşte investiţiile pentru atragerea clienţilor.

Directorii executivi vizează dimensiunea globală pentru investiţiile lor

Pe fondul revitalizării tranzacţiilor M&A transfrontaliere spre finalul anului 2020, executivii îşi concentrează atenţia asupra pieţelor din afara regiunilor lor. Europa a devenit un punct de atracţie pentru majoritatea companiilor, fiind principala zonă indicată pentru tranzacţii M&A în următoarele 12 luni de către majoritatea respondenţilor din America de Nord, Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu şi Africa, se menţionează în comunicat.

Pieţele individuale continuă să prezinte oportunităţi pentru investitori, dintre acestea Germania fiind, în premieră, principala destinaţie pentru tranzacţiile globale în 2021. SUA, Regatul Unit şi Franţa (clasate pe al doilea, al treilea şi, respectiv, al patrulea loc) prezintă în continuare fundamente solide, iar India (locul al cincilea) reintră pe lista principalelor cinci destinaţii pentru tranzacţii M&A, pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Mai multe informaţii se regăsesc la ey.com/ccb

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb