STUDIU FED Băncile americane au mii de divizii la nivel mondial, ca să evite taxele mari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iulie 2012

"Goldman Sachs" şi "Morgan Stanley" au, fiecare, aproximativ 3.000 de divizii la nivel global, potrivit Fed.

"Goldman Sachs" şi "Morgan Stanley" au, fiecare, aproximativ 3.000 de divizii la nivel global, potrivit Fed.

Cele mai mari bănci din Statele Unite şi-au înfiinţat, în ultimii 22 de ani, peste 10.000 de subsidiare la nivel global, odată cu extinderea operaţiunilor, cu scopul de a plăti taxe mai mici, dar şi ca să ocolească reglementări mai stricte, potrivit unui studiu al Federal Reserve (Fed - banca centrală americană), citat de Bloomberg.

"JPMorgan Chase & Co.", cea mai mare bancă din SUA, este res­ponsabilă de înfiinţarea celor mai multe unităţi, respectiv 3.391, urmată fiind de "Goldman Sachs Group" Inc., "Morgan Stanley" şi "Bank of America" Corp., cu peste 2.000 de subsidiare fiecare, notează studiul Fed New York.

Conform acestuia, "Citigroup" Inc., a treia mare instituţie creditoare din SUA, a înregistrat 1.645 de subsidiare în perioada menţionată. Alte 1.366 de sucursale sunt controlate de "Wells Fargo & Co.", potrivit Fed, care subliniază că această bancă are cu aproape 40% mai multe active decât "Goldman Sachs" şi cu 75% mai multe decât "Morgan Stanley".

Criticii afirmă că marile grupuri financiare sunt prea complicate ca să poată fi conduse. O lege din 2010 cerea autorităţii federale pentru administrarea depozitelor şi Fed să se asigure că marile bănci pot fi lichidate fără a crea probleme sistemului financiar, dacă o astfel de măsură devine necesară. Un senator american, Sherrod Brown, a propus chiar o lege pentru obligarea divizării aces­tora.

"Când autorităţile de reglementare trebuie să limiteze riscurile unor mega-bănci, cu active de mii de miliarde de dolari şi sute de firme afiliate, ştim deja că ceea ce este prea mare să fie lăsat să se prăbuşească este şi prea mare ca să fie adminis­trat", a declarat Brown, senator democrat de Ohio, şeful comisiei bancare din Congresul SUA.

Anularea, în 1999, a unei legi datând din timpul Marii Depresiuni a reprezentat principalul catalizator al dezvoltării băncilor mari, arată studiul Fed. Activele marilor bănci s-au triplat între timp, la 15.000 de miliarde de dolari. Thomas Hoenig, membru în consiliul director al autorităţii pentru asigurarea depozitelor în SUA, a cerut reactivarea vechii legi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb