STUDIU GFK PURCHASING POWER EUROPE: Puterea medie de cumpărare a europenilor în 2022 este de 16.344 de euro

V.G.
Miscellanea / 10 noiembrie 2022

Puterea medie de cumpărare a europenilor în 2022 este de 16.344 de euro

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa în 2022 este de 16.344 de euro, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Cu toate acestea, există diferenţe mari între cele 42 de ţări: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au o putere de cumpărare semnificativ mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare în Kosovo, Moldova şi Ucraina este cea mai scăzută. Liechtensteinienii au un buget disponibil pentru cheltuieli şi economii de peste 43 de ori mai mare decât ucrainenii. Acestea sunt câteva dintre rezultatele studiului recent lansat "GfK Purchasing Power Europe 2022".

Potrivit sursei citate, în 2022, europenii au la dispoziţie aproximativ 11,1 trilioane de euro de cheltuit pentru alimente, întreţinerea locuinţelor, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanţe, mobilitate şi achiziţii de consum. Aceasta sumă corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 16.344 euro, ceea ce reprezintă o creştere de 5,8 la sută faţă de anul precedent. Cu toate acestea, suma pe care consumatorii o au de fapt la dispoziţie pentru a cheltui şi a economisi variază foarte mult de la o ţară la alta şi, de asemenea, depinde de modul în care preţurile de consum au evoluat în 2022.

Puterea de cumpărare în Europa (Top 10)

Irlanda intră în top 10 în acest an cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 24.052 de euro, în timp ce Suedia coboară două locuri până pe locul unsprezece. În plus, Norvegia şi Islanda îşi schimbă locul al patrulea şi al cincilea în acest an. Regatul Unit urcă cu trei locuri până pe locul şapte, în timp ce Austria coboară două locuri până pe locul nouă.

În general, 16 din cele 42 de ţări chestionate sunt peste media europeană. Acest lucru este în contrast cu 26 de ţări a căror putere de cumpărare pe cap de locuitor este sub medie - inclusiv Spania, care cu 15.314 EUR pe cap de locuitor este cel mai apropiat de media europeană. Ucraina se află încă în coada clasamentului; din cauza războiului în desfăşurare, ucrainenii au la dispoziţie doar 1.540 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă ceva mai mult de 9 la sută din media europeană.

Filip Vojtech, expert în domeniul soluţiilor de Geomarketing GfK, explică: "Puterea de cumpărare a înregistrat deja o creştere moderată anul trecut şi se preconizează că va creşte din nou în acest an cu aproape 6% în medie în Europa, ceea ce reprezintă o creştere de trei ori faţă de 2021. Totuşi, această creştere a puterii de cumpărare va compensa doar parţial creşterea bruscă a inflaţiei rezultată din pandemie şi războiul din Ucraina, care a atins valori cu două cifre în multe ţări europene. Împreună cu teama de creşterea preţurilor la energie şi incertitudinea cu privire la evoluţiile economice viitoare, oamenii sunt mai predispuşi să pună bani deoparte pe cât posibil şi să amâne orice plan pentru achiziţii mai mari".

Franţa: Parisul menţine primul loc în clasamentul puterii de cumpărare

Francezii au la dispoziţie în acest an o medie de 21.942 de euro pe cap de locuitor. Acest lucru plasează Franţa cu puţin mai mult de 34% peste media europeană şi pe locul 15 între toate ţările europene. Cele mai multe dintre primele 10 poziţii sunt ocupate de districte din regiunile Île-de-France şi Auvergne-Rhône-Alpes.

România: Diferenţe din ce în ce mai mari din perspectiva puterii de cumpărare

România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an. Aceasta este cu 51 la sută sub media europeană şi plasează România pe locul 31 dintre cele 42 de tări incluse in studiu.

Faţă de anul precedent, decalajul dintre judeţele cu putere mare de cumpărare şi cele cu putere mică de cumpărare s-a mărit şi mai mult în acest an. În top 10, Bucureştiul este în mod clar lider cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 euro. Aceasta înseamnă că locuitorii capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93 la sută mai mare decât media naţională şi de 3,6 ori mai mare decât locuitorii judeţului Vaslui, judeţ unde se regăseste cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce priveşte cheltuielile şi economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 EUR, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media naţională.

Toate judeţele din top 10 au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Cu un potenţial de cheltuieli de 8.191 de euro pe locuitor, Prahova, pe locul zece, se apropie cel mai mult de media naţională, dar este încă cu 2,2 la sută peste aceasta. Toate celelalte 32 de judeţe, care constituie mai mult de trei sferturi din toate judeţele, sunt sub media naţională.

Majoritatea judeţelor din top 10 sunt la fel ca anul precedent, doar cu câteva modificări în clasament. În 2022, Clujul a depăşit Timişul pentru a trece pe locul doi cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 11.643 de euro, în timp ce judeţele Argeş şi Arad şi-au schimbat locurile în şapte şi opt, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toate aceste cifre și clasamente au sens doar dacă autorul articolului ar fi precizat

    - ce cheltuieli sunt incluse și ce cheltuieli NU sunt incluse. Include cheltuielile pentru sănătate, educație, returnarea creditelor, etc. 

    - ce înseamnă venituri? în afară de salarii se iau în cont gratuitățile, beneficiile sociale, ajutoarele sociale, producția pentru autoconsum, veniturile din dobânzi și dividente, veniturile pe piața neagră/gri, etc.? 

    - sumele în euro au fost caculate la valorile nominale în moneda națională transformată în euro pe baza cursului de schimb, sau la valoarea PPP? 

    - ce prețuri au fost luate în considerare pentru cheltuieli, căci prețurile reale variază în plan local de la un magazin/piață la altul/alta? 

    Acest "studiu" nu pare să fie mai mult decât un simplu exercițiu statistic cu mărimi imaginare și cu funcție exclusiv de divertisment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb