STUDIU GLOBAL ACCA Refacerea economică, posibilă în următoarele 18 luni

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2009

Refacerea economică ar putea fi posibilă în următoarele 18 luni, conform unui studiu global realizat de către ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) cu ajutorul a 546 de profesionişti din domeniul financiar.

Potrivit studiului, încrederea este mare, dar condiţiile comerciale sunt încă dure, iar panica nu mai este una dintre pârghiile economiei globale.

Optimismul continuă să depindă în mod substanţial de acţiunile guvernelor naţionale, dar dependenţa de asistenţa statului s-a redus în perioada care a trecut de la primul studiu despre condiţiile economice, iar în mediul de afaceri există acum speranţa unei creşteri viitoare.

Studiul asupra economiei globale, întreprins de către ACCA în cel de-al doilea trimestru al anului 2009, arată că fenomenul pierderii încrederii în mediul de afaceri a încetinit substanţial, oprindu-se chiar în unele zone importante precum regiunea Asia-Pacific sau chiar transformându-se în speranţă în sectoare-cheie precum întreprinderile mici şi mijlocii, ori firmele mari de servicii financiare.

Dintre profesioniştii din domeniul financiar intervievaţi, 64% au afirmat că economia globală s-a relansat, de două ori mai mulţi decât la interviul anterior din primul trimestru al anului 2009. Mai mult de o treime dintre respondenţi se aşteaptă la o refacere economică in următoarele 12 luni. Totuşi, unul din zece se aşteaptă ca situaţia economică actuală să se prelungească pentru încă trei ani sau chiar mai mult, iar această idee este de două ori mai des întâlnită printre contabilii din sectorul public.

Împărţiţi pe regiuni, profesioniştii din domeniul financiar vest-europeni sunt mai pesimişti în ce priveşte refacerea economică, în timp ce profesioniştii din Africa sunt mai predispuşi să creadă în îmbunătăţirea condiţiilor economice, chiar dacă redusă. Respondenţii din regiunea Asia-Pacific consideră că cele mai mari probleme au fost depăşite deja şi se aşteaptă la o refacere economică mai rapidă.

Situaţia schimburilor comerciale s-a îmbunătăţit numai marginal

În ciuda acestor schimbări pozitive de păreri, studiul, efectuat împreună cu 546 membri ACCA din 77 de ţări, arată că situaţia schimburilor comerciale s-a îmbunătăţit numai marginal, în cele trei luni care au trecut din mai 2009.

Aproape două treimi dintre ei (68%) au sesizat o scădere a veniturilor în organizaţiile lor sau ale clienţilor lor şi 62% au fost martorii reducerilor de personal şi ai îngheţării angajărilor.

Există şi alte motive de îngrijorare - mai multe companii au raportat probleme în asigurarea cursivităţii plăţilor. Numai unii dintre cei intervievaţi cred că veniturile organizaţiei lor vor scădea în următorul trimestru, însă numărul celor care cred că veniturile companiei ar putea să crească este mult mai mic, raportul fiind 42 % faţă de 18%.

Andreia Manea, director executiv al ACCA Europa de Sud - Est a afirmat că, "în timp ce sunt puţine semne de refacere economică, se poate simţi o renaştere a încrederii şi a optimismului. Viitorul sondaj trimestrial va căuta să identifice adevăratele schimbări intervenite în comerţul internaţional, care să susţină aceste opinii şi să afle dacă sectorul privat îşi demonstrează această încredere prin investiţii în oameni şi capital, sau dacă profesioniştii financiari din sectorul public au dreptate atunci când afirmă că economia mondială mai are mult de parcurs până la începerea refacerii ei", a concluzionat aceasta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb