Centrala termică pe gaz este principala sursă de încălzire din locuinţele din România, aproape 58% dintre participanţii la un studiu sociologic indicând că folosesc un astfel de echipament, în vreme ce alţi peste 16% sunt racordaţi la sistemele de încălzire centralizate, iar 15,6% depind în sezonul rece de sobele cu lemne. Sub 1% dintre respondenţi folosesc pompe de căldură, ceea ce arată că popularitatea acestei surse de încălzire este încă mult la început, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
În peste 26% dintre gospodării, sistemele de încălzire au o vechime între 5 şi 10 ani, o pondere similară a participanţilor la studiu afirmând că vechimea dispozitivelor de încălzire din casele lor este cuprinsă între 10 şi 20 de ani. Peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate în locuinţele din mediul urban şi doar 13,6% în mediul rural.
Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice• realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile Delgaz Grid şi E.ON.
Sperând că astfel îşi vor ţine facturile sub control, mulţi români au decis, pe durata sezonului rece, să reducă durata de funcţionare a centralei termice, peste 36% afirmând că îi dau drumul între 2 şi 5 ore pe zi, iar aproape 29%, între 6 şi 9 ore pe zi. Doar puţin peste 13% dintre cei chestionaţi lasă centrala să meargă peste 15 ore pe zi.
Pe de altă parte, aproape 20% dintre români recunosc că, pentru a-şi îmbunătăţi confortul termic din gospodărie, apelează la sisteme de încălzire suplimentare, precum radiatoare electrice (indicate de 41,7% dintre respondenţi) sau aeroterme (37,9%).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2024, 17:07)
Logic, Gov te fura si radetul si adminstratorul.. la socoteala..dar mai nou gov are as...il taxeaza mai scum pe ala cu centrala si cica inventii noi de clima si impozite pe centrale...dupa ce i-au impins pe oameni in disperare de trai sa isi puna centrale cand murea de frig si ii costau si mult necaldura...
s c c r e t