Marsh anunţă lansarea pentru fermierii români a primei asigurări care garantează producţia în caz de secetă. Specialiştii Marsh evaluează seceta ca fiind principala ameninţare la adresa culturilor agricole din România, în perioada următoare, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit studiilor Marsh, schimbările climatice vor aduce provocări variate şi cu impact major pentru domeniul agricol:
• Variaţii ale precipitaţiilor, secetelor şi inundaţiilor vor afecta recoltele pe mai multe planuri;
• Epuizarea apelor subterane şi degradarea solului vor reprezenta probleme din ce în ce mai dese;
• Diminuarea semnificativă a randamentelor culturilor în situaţia în care temperaturile depăşesc nivelurile specifice ale culturilor.
Conform sursei citate, fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente şi mai puţin previzibile. Tocmai de aceea, fermierii trebuie să se adapteze la viteza fără precedent a acestor condiţii aflate în permanentă schimbare.
Horaţiu Regep, Agribusiness Country Manager, Marsh România: "Cunoaştem impactul devastator pe care seceta îl poate avea asupra activităţii şi chiar existenţei fermelor din România. Tocmai pentru că înţelegem atât de bine natura problemelor cu care fermierii români se confruntă, am creat un produs inovator care fructifică expertiza globală şi locală Marsh. Asigurarea împotriva secetei răspunde nevoilor cronice ale fermierilor români de a avea acces la un produs de acest tip. Dincolo de orice investiţie cu impact pe termen lung în atenuarea efectelor secetei, asigurarea rămâne cea mai accesibilă formă de protecţie pe termen scurt pentru fermierii români. Din păcate, până acum, aceştia nu aveau acces la un astfel de produs."
Acoperirile produsului au fost elaborate în urma a sute de ore de întâlniri cu fermieri membri ai APPR, UNCSV şi PRO AGRO, care au furnizat informaţii relevante pentru conturarea produsului. Noul produs este unicul de acest fel la care fermierii români au acces. Asigurarea acoperă atât riscuri clasice (secetă, arşiţă, inundaţii, grindină, ploi torenţiale, furtună, vijelie, tornadă) cât şi riscuri specifice (boli şi alte organisme dăunătoare, îngheţuri, secetă/arşiţă sau ploi excesive). În plus, produsul include şi serviciul de monitorizare a culturilor în timp real, prin intermediul satelitului.
Asigurarea poate fi încheiată pentru suprafeţe cultivate de cel puţin 1.000 ha, până la 30 noiembrie pentru culturile de toamnă şi până la 30 aprilie pentru culturile de primăvară.
"Asigurarea garantează valoarea producţiei. Costurile variază în funcţie de datele istorice privind producţia fiecărui fermier regiunea in care se afla precum şi structura culturilor. Ceea ce contează cu adevărat este că fermierii români au acces la un astfel de produs" concluzionează Horaţiu Regep.
Doar în acest an, în România, suprafaţa agricolă afectată de secetă a depăşit 800.000 de ha, potrivit comunicărilor oficiale. Potrivit comunicărilor oficiale, dintre culturile de toamnă, cele mai afectate sunt cele de grâu (+189.000 ha), secară şi rapiţă. Dintre culturile de primăvară afectate de secetă, impactul cel mai mare a fost asupra celor de: porumb (+335.000 ha), florarea soarelui (+164.000 ha) şi soia (31.225 ha).
Marsh gestionează peste 250.000 ha de rapiţă asigurate pentru secetă pedologică şi peste 100.000 hectare cultură de câmp, asigurate pentru riscuri clasice. Compania deţine peste 25% din cota de piaţă de brokeraj în asigurări agricole din România, potrivit rezultatelor anului 2021, se menţionează în comunicat.