STUDIU: Măştile duble sau ajustate oferă o protecţie sporită contra COVID-19

S.B.
Miscellanea / 11 februarie 2021

Măştile duble sau ajustate oferă o protecţie sporită contra COVID-19

Purtarea a două măşti suprapuse sau a unei măşti chirurgicale strânse oferă o protecţie sporită contra răspândirii în aer a coronavirusului, potrivit unui studiu al autorităţilor sanitare americane făcut public miercuri, informează news.ro.

Masca reduce semnificativ expirarea picăturilor de la persoanele infectate şi reduce expunerea la aceste particule a persoanelor necontaminate, aminteşte Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) în acest studiu.

Dar măştile din pânză şi măştile chirurgicale sunt mai slabe decât măştile KN95 (sau FFP2), ceea ce creşte riscul ca aerul să pătrundă prin lateral.

În ianuarie, CDC a făcut simulări în laborator pentru reducerea scurgerilor cu o mască de ţesătură suprapusă unei măşti chirurgicale, apoi cu o mască chirurgicală cu benzi elastice legate lângă marginile care sunt pliate spre interior.

În timp ce masca chirurgicală fără legătură şi masca din ţesătură nu blochează decât 42% şi 44,3%, respectiv aerosoli dispersaţi de o tuse, combinaţia celor două reprezintă 92,5% protecţie.

Într-un alt experiment, expunerea la o persoană infectată fără mască a fost redusă cu 83% cu o mască dublă şi cu 64,5% cu o mască legată la faţă sau din plastic sau cu un încălzitor de gât din nailon purtat peste o mască chirurgicală.

"Asta înseamnă că aceste măşti funcţionează şi că funcţionează mai bine când sunt ajustate şi purtate corect", a afirmat Rochelle Walensky, directoarea CDC, în timpul unei conferinţe de presă.

În contextul în care noi variante mai contagioase de coronavirus se răspândesc în Statele Unite, aceste experimente susţin studii anterioare privind necesitatea de a purta măşti de calitate mai bună, respectând standarde mai stricte sau măşti suprapuse.

Comunitatea ştiiţifică este de acord că virusul este răspândit în aer şi că există din ce în ce mai mult dovezi că picăturile foarte fine pot zbura până la câţiva metri când cineva vorbeşte sau respiră.

"Cercetătorii au demonstrat că infecţiile şi decesele din cauza Covid-19 scad" datorită purtării măştii la nivel general, a adăugat Walensky. "Cu infectări, spitalizări şi decese încă la nivel ridicat, nu este momentul să renunţăm la mască".

Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară de Covid-19, cu peste 468.000 de morţi, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Se respira greu și cu una singura darămite cu doua.

    Intoxicarea organismului cu bioxid de carbon, cu masca pe figura, e clara și nu poate fi contestată de nimeni, nici măcar de mincinoșii de la OMS. Efectele negative asupra organismului, prin purtarea zilnica a măștii totalitare sunt clare, dintre cele mai nocive, sănătatea este tocata mărunt, secunda cu secunda. 

    Lumea trebuie sa înțeleagă că numai regimurile totalitare iau astfel de măsuri.

    Un virus nu s-a speriat niciodată de când e lumea de o astfel de cârpa pusă la gură. 

    1. Bai, tu esti prost de bubui.

      Daca ar fi sa te intoxici cu Co2 ar insemna sa respiri in punga, IDIOTULE. 

      Dar masca filtranta nu este o punga. Stii cat aer patrunge intr-o inspiratie? 500 cm3. Adica jumatate de litru de aer. Stii cat aer expirat ramane intre masca si fata? 20-30 cm3 sau mai putin.

      Bai idiotule, mars la scoala sa mai citesti chestiuni elementare. 

      Au alergat oamenii cu masca si nu au patit nimic.

      Suspectez ca tu crezi ca pamantul este plat. Nu-i nimic, prostia ta nu are leac. 

      Cei 500 cmc de aer care zici dumneata ca formeaza volumul unui inspir cum patrund in plamani?

      Ti-i bate vantul in nas sau trebuie sa munceasca diafragma si plamanii la fiecare ciclu inspir-expir ca sa ai un schimb eficient de gaze? 

      Prin cate straturi suprapuse de material poate sa traga plamanul ca pompa pana cand functia sa devine insuficienta? 

      Nu este vorba despre cat aer iti ramane in masca versus cat ai VO2 max, ci de cat de eficient pot plamanii sa obtina aerul respectiv. 

      In plus, ce faci cu cei care sufera de astm, BPOC si/sau obezitate morbida si oricum sunt insuficient oxigenati chiar si cu zero masti purtate ??

      d-le din explicatii pari om serios , dar naiv . nu mai incerca cu argumente la ghiorlani , ca-ti pierzi timpul si-ti faci si nervi !

    Daca doua masti sunt superioare uneia singure, inseamna ca trei masti filtreaza si mai bine, iar minim 4-5 masti suprapuse tind asimptotic catre o filtrare de 100 % a particulelor purtatoare de virus.

    Asa cum ne asigura cei (cel) cu opinia 1.1 si 1.2, daca unii au alergat cu masca si le-a fost bine, nu vad de ce n-ar putea sta / merge la relanti purtand minim 4-5 masti, daca astfel beneficiaza de o protectie optima.

    Orice comentariu referitor la respiratia ingreunata de purtatul a X masti (unde X > 0) trebuie reconciliat cu opiniile celor de la 1.1 si 1.2 

    1. si mai bine , este cu 8 !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb