Studiu: Mestecarea gumei eliberează sute de particule de microplastic în organism

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 martie

Studiu: Mestecarea gumei eliberează sute de particule de microplastic în organism

English Version

Un studiu recent prezentat în cadrul Societăţii Americane de Chimie (American Chemical Society) arată că mestecarea gumei poate elibera sute de particule de microplastic în gură. Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au analizat compoziţia chimică a salivei unei doctorande după ce aceasta a mestecat gume din mai multe mărci diferite, descoperind o cantitate semnificativă de microplastice eliberate încă din primele minute.

Microplasticele, omniprezente în mediul şi organismul uman

Microplasticele, particule cu un diametru mai mic de 5 mm, sunt deja detectate în aer, apă, alimente, textile şi ambalaje. Oamenii le inhalează, le consumă sau intră în contact cu ele prin piele, iar aceste particule au fost identificate în organe esenţiale precum plămânii, rinichii, sângele şi chiar creierul. Deşi impactul exact asupra sănătăţii umane nu este încă pe deplin cunoscut, cercetătorii trag semnale de alarmă privind prezenţa tot mai mare a acestor particule în organism. "Nu vreau să sperii oamenii", a declarat Sanjay Mohanty, autorul principal al studiului, subliniind că deocamdată nu există dovezi directe ale efectelor negative asupra sănătăţii.

Guma de mestecat - o sursă neaşteptată de microplastice

Studiul a evidenţiat că un singur gram de gumă de mestecat poate elibera în medie 100 de particule de microplastic, unele mărci ajungând chiar la peste 600 de particule. Cum greutatea medie a unei pastile de gumă este de 1,5 grame, persoanele care mestecă în jur de 180 de pastile pe an ar putea ingera aproximativ 30.000 de particule de plastic. Chiar şi aşa, această cantitate este considerată relativ mică în comparaţie cu alte surse de microplastic. Spre exemplu, un litru de apă îmbuteliată poate conţine în medie 240.000 de particule de microplastic, conform unor studii anterioare.

Ingrediente necunoscute şi etichetare insuficientă

Guma de mestecat sintetică, cel mai vândut tip din supermarketuri, conţine polimeri pe bază de petrol pentru a obţine textura specifică. Cu toate acestea, ambalajele nu menţionează în mod clar prezenţa plasticului, utilizând formulări vagi precum "pe bază de gumă". În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit microplastice şi în gumele de mestecat considerate "naturale", care utilizează polimeri de origine vegetală. Aproape toate particulele au fost eliberate în primele 8 minute de mestecare. Cercetătorul britanic David Jones, care nu a participat la studiu, consideră că producătorii ar trebui să fie obligaţi să menţioneze clar ingredientele utilizate. El a fost surprins să constate că în gumă au fost identificate şi tipuri de plastic despre care nu se ştia că fac parte din compoziţie, sugerând că acestea ar fi putut proveni din alte surse, cum ar fi apa consumată anterior de doctoranda testată.

Impact asupra mediului

Pe lângă posibilele efecte asupra sănătăţii, guma de mestecat contribuie şi la poluarea cu plastic. Lisa Lowe, co-autoare a studiului, subliniază că multe persoane aruncă guma pe trotuar, ceea ce agravează problema deşeurilor plastice. În ciuda acestor descoperiri, cel mai mare producător de gumă de mestecat din lume, Wrigley, nu a oferit un răspuns oficial la solicitarea presei. Deşi mestecarea gumei nu este cea mai mare sursă de microplastice pentru organism, studiul subliniază o problemă puţin cunoscută: expunerea constantă şi involuntară la aceste particule, inclusiv prin produse aparent inofensive. Cercetătorii consideră că transparenţa privind ingredientele şi compoziţia gumei de mestecat ar trebui să fie o prioritate pentru producători, iar consumatorii ar trebui să fie mai conştienţi de ceea ce introduc în organism.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta ne mai lipsea.

    Pe lângă chimicalele(arome) din guma. 

    Guma de mestecat a fost inventat de vreo o sută de ani și ăștia acum descoperă ce periculos este, vrăjeala, evident că nu este sănătos ca majoritatea alimentelor vândute în sistemul capitalist,dar prostimea trebuie hrănită cu mâncare de proastă calitate sau sintetică la suprapreț,pai corporațiile sunt experți în pescuitul fraierilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb