STUDIU NORDIS GROUP: Piaţa imobiliară din România este subevaluată cu 30%

S.B.
Miscellanea #Construcţii / 18 februarie 2022

Piaţa imobiliară din România este subevaluată cu 30%

Preţul pe metru pătrat în România este subevaluat cu aproximativ 30%, raportat la resursele financiare, dinamica economică şi oportunităţile de investiţii din ţară, comparativ cu pieţele imobiliare din alte ţări europene, conform unui raport realizat de Social Monitor la solicitarea Nordis Group.

Piaţa imobiliară locală este în continuă transformare, iar volumul tranzacţiilor a crescut constant în intervalul 2020-2021. De-a lungul anului trecut s-au vândut cu 16% mai multe apartamente decât în anul precedent. Conform ANCPI, au fost vândute 183.000 de apartamente, cu o valoare totală de 12 miliarde de euro, iar 30% din tranzacţii au vizat doar Bucureştiul.

În prezent, achiziţia unei proprietăţi în România este o alegere oportună şi profitabilă. Conform celui mai recent raport al European Systemic Risk Board (ESRB), media preţului pe metru pătrat de construcţie este în Europa mult superioară faţă de media preţului din România pentru aceeaşi suprafaţă. Totodată, la momentul actual, este mult mai accesibil pentru români să cumpere un apartament. Cu valoarea a 104 salarii medii pe economie, în prezent se poate achiziţiona o locuinţă în România, în timp ce în 2008 erau necesare 393 de salarii.

În 2022 se va menţine trendul dinamic al pieţei imobiliare, care a caracterizat şi anul precedent având în vedere rata inflaţiei prognozată pentru anul acesta, dar şi creşterea nivelului depozitelor bancare. Toate aceste elemente vor menţine cererea ridicată, atât pentru locuinţe de uz personal, cât şi pentru achiziţii în scop investiţional.

Imobilele care se află în topul numărului de tranzacţii în 2021 sunt cele din segmentul rezidenţial. Piaţa rezidenţială nouă iese în evidenţă cu un avans de 12% faţă de anul precedent. De asemenea, activitatea intensă a dezvoltatorilor pe teritoriul României s-a remarcat din plin anul trecut. România ocupă locul 2 în topul european, după Austria, în privinţa numărului de locuinţe care au început să fie construite.

În ceea ce priveşte clasamentul naţional al marilor oraşe ca preţuri ale apartamentelor, Cluj-Napoca rămâne pe prima poziţie, cu o medie de 1.960 euro pe metru pătrat, la o distanţă semnificativă de Bucureşti, care înregistrează 1.630 euro pe metru pătrat.

Anul 2021 a adus rezultate foarte bune şi pentru Nordis Group, care şi-a continuat, în ritm accelerat, evoluţia pozitivă din ultimii ani. Dacă, în 2019, volumul total al vânzărilor se situa în jurul cifrei de 24 milioane de euro, în 2021 acesta a ajuns la aproximativ 80 de milioane de euro. Se remarcă, pe acest fond, creşterea interesului potenţialilor clienţi pentru achiziţionarea de locuinţe de vacanţă, dar şi creşterea optimismului de cumpărare la nivelul populaţiei. Nordis Group are în prezent 4 şantiere în lucru, acestea reprezentând ansambluri şi imobile poziţionate în zone cu potenţial turistic foarte ridicat, precum Mamaia, Sinaia, Braşov, dar şi în Bucureşti.

Proprietăţile premium rămân în preferinţele românilor ca modalitate de investiţie, iar cifrele o demonstrează: cea mai mare investiţie a unui singur client în ansamblurile Nordis, realizată în anul 2021, depăşeşte 6 milioane de lei.

Tendinţa tot mai întâlnită de a investi în imobiliare la nivel naţional, precum şi proiectele pe care le dezvoltă Nordis Group - care includ servicii şi facilităţi premium, precum zonă SPA generoasă, piscină infinity, localizare ideală în zone turistice foarte ofertante, confortul serviciilor de hotel de 5 stele disponibile pentru casele de vacanţă - vor influenţa în mod substanţial stabilirea unei dinamici pozitive şi corecte a pieţei, inclusiv în privinţa evoluţiei preţurilor.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. N-am mai văzut demult așa perla aruncată la disperare de un dezvoltator care, probabil, nu mai vinde nimic din octombrie...data începerii recesiunii.

    1. Astia de la Nordos bombatdeaza lumea cu email-uri doar doar mai cade vreun guster in plasa. Va spun atat. Azi ROBOR 3.57 maine ...... sigur in crestere. Sigur piata imo e pe crestere.....negativa.

    e subevaluata cu mai mult de 30 % daca te uiti la raportul putere de cumparare / salarii nete versus pretul / mp2 util ... acum fata de varful din 2008 , de exemplu.

    e parfum acum!  

     

    cei ce viseaza la caderi imobiliare zdrobitoare nu stiu ce vorbesc... pur si simplu la nivel de venituri romanii pot mai mult decat e acum nivelul si nu in ultimul rand... BANCILE AU MARJA IMENSA DE OFERTARE PE PARTEA DE CREDITE IMOBILIARE ... ia studiati nitel gradul de intermediere financiara... si vedeti ce observati! Uitati-va la raportul depozite/credite! Ce vedeti acolo ?!?!?!? Eu vad teritorii vaste de crestere pt imobiliar sub impactul creditului !!! 

    Maximul imobiliar VA FI IN ARCUL DE TIMP 2030-2032! Ne aflam abia la inceputul ciclului de crestere (in primul sfert) !  

    1. Abureli de agent imobiliar, anul acesta preturile vor incepe trendul descendent. Dobanzile la credite cresc, ofertele din piata sunt foarte multe si unele de mult timp.. Locuintele noi sunt multe construite haotic si de proasta calitate, nu merita cumparate, sunt unele care au fost cumparate dar sau dovetit prost construite iar noi proprietari le au scos la revanzare... Asa ca piata e in cadere...

      vad teritorii vaste de crestere

      mac mac 

      de situatia cu blocajul pe minim 2 ani (poate mai mult) pe PUZ-uri in Bucuresti ce parere ai (ia in evidenta si variatia stocurilor de locuinte noi date in piata in perioada asta) ? deci pe blocarea intrarii a noi locuinte in piata la oferta

      vezi? pun intrebari la obiect, nu bat campii 

    Informațiile prezentate n-au nicio legătură cu logica elementară.

    Crește inflația, cresc dobânzile, cresc depozitele, cresc prețurile la cărămizi Nordis pentru că a studiat Nordis că România și Austria construiesc cel mai mult și când crește oferta pe fondul recesiunii, cresc prețurile. 

    1. in halul in care loveste inflatia, invariabil imobiliarele o s-o ia in sus... acuma... depinde cat de agresiv!

      deci: intrebarea nu e daca o iau in sus preturile la case sau nu (case vechi sau noi) .... intrebarea e cu cat o iau in sus!  

      Da, corect.

      Inflatia e un fenomen care in timp se distribuie la nivelul tuturor claselor de active, indiferent daca sunt de folosinta imediata (ex: energie, mancare) sau de utilizare pe timp lung (o casa). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb