Numărul serviciilor de plăţi mobile oferite de Visa în colaborare cu partenerii săi în Europa s-a dublat în ultimele 12 luni, 80 de milioane de carduri "fără atingere" (contactless) pregătind terenul pentru extinderea acestui tip de plăţi, conform unui studiu al Visa Europe trimis astăzi redacţiei.
Gradul de utilizare a cardurilor "fără atingere" şi infrastructura necesară s-au extins rapid. Plăţile contactless Visa sunt disponibile acum în de două ori mai multe ţări europene faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu aproape 80 milioane carduri contactless şi 1,3 milioane terminale Visa. Şi numărul lanţurilor comerciale şi al micilor comercianţi care acceptă plăţile contactless continuă să crească într-un ritm susţinut.
Printre principalele evenimente din ultimele 12 luni, se numără: confirmarea lansării în Spania a celui mai amplu serviciu comercial de plăţi contactless mobile din Europa (prin Caixabank, Vodafone, Orange şi Telefonica), lansarea cu succes a aplicaţiei de plăţi mobile SmartPass de către Vodafone (primul serviciu pentru platforma sa mWallet) în Spania şi Germania, urmând ca din primăvara acestui an să se lanseze şi în Marea Britanie şi Olanda, precum şi lansarea Orange Cash avec Visa în Franţa, oferind clienţilor Orange posibilitatea de a efectua plăţi mobile "fără atingere".
Totodată, mai transmite comunicatul, milioane de utilizatori de carduri de credit în Turcia beneficiază de acces la plăţile NFC datorită colaborării dintre Visa Europe, Garanti Bank şi Turkcell. În plus, Visa a încheiat un parteneriat cu Telecom Italia, care va permite lansarea de noi servicii de plăţi mobile pe piaţa italiană, pe parcursul acestui an.
Nu în ultimul rând, s-a dublat numărul de comercianţi care au adoptat terminale mPOS pentru carduri cu cip şi PIN, depăşind astfel cifra totală de 30 de mii de agenţi economici pe 18 pieţe.
Visa Europe este o companie de tehnologii de plată deţinută şi operată de băncile membre şi alţi furnizori de servicii de plăţi din 37 de ţări europene.
În Europa, există 500 milioane de carduri Visa, iar 1 euro din fiecare 6,5 cheltuiţi este de pe un card Visa. În anul financiar încheiat în septembrie 2013, sumele totale cheltuite de pe carduri Visa au însumat 2 mii de miliarde de euro, în timp ce cheltuielile efectuate la POS au crescut cu 8,5%, la 1,4 mii de miliarde de euro. Cheltuielile online efectuate cu carduri Visa au continuat să crească (cu 20% faţă de anul anterior) şi s-au situat la 240 de miliarde de euro.
Cardurile contactless au început să devină mai cunoscute în ţara noastră în 2011, când trei bănci au anunţat lansarea unor astfel de produse. Aceste carduri se diferenţiază de celelalte instrumente electronice de plată prin faptul că permit efectuarea tranzacţiei prin simpla apropiere de un cititor. Astfel, posesorul nu este nevoit să le cedeze unui casier şi nu trebuie să mai introducă PIN-ul dacă suma nu depăşeşte 100 de lei. Totuşi, după realizarea unor tranzacţii de 150 de lei, este necesară confirmarea prin codul PIN, pentru prevenirea fraudelor.