Capitalizarea pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la sfârşitul primul trimestru din 2021 era de 179 miliarde lei, un nivel apropiat de recordul atins la 31 decembrie 2019, indicând revenirea apetitului investitorilor pentru piaţa de capital locală, potrivit raportului "Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti şi ai pieţei locale de fuziuni şi achiziţii", realizat de PwC România.
"Impactul general al epidemiei de COVID-19 a fost contrabalansat de promovarea BVB la statutul de Piaţă Emergentă Secundară de FTSE Russell începând cu luna septembrie 2020, bursa de la Bucureşti devenind mai atractivă pentru investitori. Iar acest lucru se reflectă în nivelul randamentelor, analiza PwC indicând că în perioada 2012 - primul trimestru din 2021 investitorii pe piaţa locală de capital au fost remuneraţi cu un câştig suplimentar anual peste randamentul titlurilor de stat, de aproximativ 5% în cazul indicelui BET, care include cele mai lichide 17 companii listate, şi respectiv de 12% în cazul indicelui BET-TR, care include şi randamentul dividendelor", a declarat Sorin Petre, Partener PwC România.
În contextul crizei de sănătate, Segmentul Multilateral de Tranzacţionare (SMT sau ex AeRO) a fost mai dinamic comparativ cu segmentul reglementat. Astfel, în perioada martie 2020 - aprilie 2021, au fost încheiate nouă listări, din totalul de 20 înregistrate de la înfiinţarea SMT în 2015: trei companii IT (2Performant Network, Safetech Innovations şi Firebyte Games), două companii din sectorul agricol (Norofert şi Holde AgriInvest), două lanţuri de magazine specializate (Agroland şi MAM Bricolaj), un investitor imobiliar (Star Residence Invest) şi un producător industrial (Raiko Transilvania). Pe piaţa reglementată, ultimele oferte publice iniţiale (IPO) au avut loc în 2018 (Purcari Wineries) şi 2017 (Digi Communications, Sphera Franchise Group, AAGES şi Transilvania Broker de Asigurare).
"Numărul redus al ofertelor publice iniţiale care au avut loc în România ar putea fi explicat prin (1) apetitul redus pentru tranzacţii în contextul incertitudinilor globale observate în perioada 2008-2012 dar şi în 2020 datorită epidemiei de COVID-19, (2) amânarea listărilor companiilor de stat şi (3) lipsa de experienţă în obţinerea de finanţarea prin intermediul pieţelor de capital. Cu toate acestea, în anul 2020 compania Bittnet Systems (prima companie IT listată la BVB) a început tranzacţionarea pe piaţa reglementată a bursei prin transferul său de pe segmentul SMT. Mai mult decât atât, Bittnet Systems, alături de alte trei, respectiv Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi Teraplast, au fost incluse în indicii FTSE Russell", a declarat Raluca Stoica, Manager PwC România.