STUDIU PwC ROMÂNIA: "Randamentul indicilor BVB - peste cel al obligaţiunilor guvernamentale, în ultimii opt ani"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 9 aprilie 2020

"Randamentul indicilor BVB - peste cel al obligaţiunilor guvernamentale, în ultimii opt ani"

Ileana Guţu: "Se preconizează un recul al economiei româneşti în acest an, iar gradul de severitate va depinde de durata dar şi de intensitatea crizei medicale"

Capitalizarea BVB, raportată la PIB, a fost de 17,9% la sfârşitul anului 2019, sub nivelul înregistrat de pieţele bursiere din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Cehia şi Ungaria, potrivit PwC

Randamentul mediu al indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) l-a depăşit, în ultimii opt ani, pe cel al obligaţiunilor guvernamentale, se arată în raportul "Multiplii de evaluare ai Bursei de Valori Bucureşti şi ai pieţei locale de M&A", realizat de PwC România.

Practic, în perioada 1 ianuarie 2012 - 30 martie 2020, indicii pieţei noastre de capital au generat un câştig suplimentar (peste cel al obligaţiunilor guvernamentale) de 4,8% în cazul BET şi, respectiv, 13,9% în cazul BET-TR, potrivit analizei PwC, care ia în calcul şi depreciereputernică a preţuriloracţiunilor din ultimele două luni, pe fondul valului de vânzări generat de pandemia de Covid-19.

Sorin Petre, Partener PwC România, a declarat: "Contextul actual de a avut impact direct asupra evoluţiei pieţei de capital, ca urmare a temerilor investitorilor referitoare la pandemie. Pe fondul deprecierii masive a acţiunilor, constatăm că în luna martie 2020, atât volumul, cât şi valoarea tranzacţionată prezintă o creştere de aproximativ două ori comparativ cu luna decembrie 2019. Câştigul obţinut în piaţa de capital a fost analizat prin compararea performanţei BET şi BET-TR cu evoluţia obligaţiunilor de stat, iar din analizele noastre, realizate în perioada 1 ianuarie 2012 - 30 martie 2020, a rezultat că randamentul pieţei de capital se situează peste cel al obligaţiunilor. Acest câştig suplimentar pe termen lung vine să compenseze tocmai riscuri mai mari asumate de investitorii de pe piaţa de capital".

Pe de altă parte, din perspectiva obligaţiunilor de stat, se observă o majorare a riscului de neplată pe fondul pandemiei, prima de risc a ţăriinostre (Credit Default Swap - CDS la 5 ani) fiind în creştere cu circa 30%, între februarie şi martie 2020.

Ileana Guţu, Senior Manager PwC România, a spus: "România intră în criza COVID-19 după o perioadă de nouă ani consecutivi de creştere economică. Se preconizează un recul al economiei româneşti în acest an, iar gradul de severitate va depinde de durata dar şi de intensitatea crizei medicale. Această evoluţie se va reflecta şi în piaţa de capital. Cea mai slabă performanţă a BVB din ultimii 13 ani a fost înregistrată în 2008, când, pe fondul recesiunii, nivelul capitalizării bursiere a fost de 46 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mică comparativ cu nivelul de maxim înregistrat în 2019".

Potrivit raportului, Bursa de Valori Bucureşti a pierdut de la începutul anului, de la apariţia ştirilor despre noul coronavirus, 34% (13 miliarde euro) din capitalizarea bursieră.

Astfel, scăderea de la începutul acestui an a depăşit creşterea de 23,4% înregistrată în anul 2019 faţă de 2018, an care a marcat cea mai bună performanţă a BVB de la criza financiară.

În 2019, capitalizarea BVB a urcatpână la valoarea de 37,8 miliarde euro, susţinută de randamentele mari ale dividendelor, de creşterea economică din ţaranoastră, peste media UE, de promovarea la statutul de piaţă emergentă şi o serie de modificări ale prevederilor legislative.

În contextul COVID-19, indicele principal al bursei, BET, a scăzut cu circa 25% între 30 decembrie 2019 şi 30 martie 2020, de la o creştere de 35,1% înregistrată anul trecut. Aceeaşi scădere a fost înregistrată şi de indicele BET-TR, care include şi dividendeleacordate de companii, după un avans de 46,9% în 2019.

Concluziile raportului mai arată că, valoarea bursieră a pieţei de capital din ţaranoastră, raportată la PIB, a fost de 17,9% la sfârşitul anului 2019, sub nivelul înregistrat de pieţele bursiere din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Cehia şi Ungaria.

În plus, BVB prezintă un grad ridicat de concentrare al companiilor listate, top cinci companii reprezentând circa 65% din capitalizarea bursieră totală a pieţei reglementate în 2019. Cele mai importante companii sunt cele care operează în sectoarele de petrol şi gaze, servicii financiare şi energie electrică. Prin urmare, gradul de reprezentare al sectoarelor economice pe piaţa bursieră este scăzut, ca urmare a absenţei liderilor din mai multe industrii, se mai arată în raportul PwC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb