Studiu RE/MAX România: 60% dintre românii care au achiziţionat locuinţe anul trecut au folosit venituri proprii

D.T.
Miscellanea / 21 martie 2023

Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România

Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România

RE/MAX România, prezintă concluziile unui studiu extins în rândul specialiştilor imobiliari, "O radiografie a pieţei imobiliare din 2022 şi previziuni pentru 2023", conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, acesta include, pe lângă cele menţionate, informaţii despre comportamentul clienţilor, piaţa imobiliară în ultimii cinci ani, evoluţia creditării în România, piaţa imobiliară europeană, respectiv educaţia, traiectoria profesională în imobiliare şi avantajele competitive ale unei francize în domeniu.

"Imobiliarele vor rămâne în continuare poate cel mai popular vehicul de transport a valorii şi conservare a capitalurilor în timp, fapt ce va continua să atragă investiţii de toate tipurile, de la cele personale şi familiale, până la investitori instituţionali globali. 2023 va fi un an interesant, plin de incertitudine, însă cu multe oportunităţi potenţiale pentru jucătorii informaţi şi cu apetit la risc, motiv pentru care considerăm necesară consultarea unui agent imobiliar profesionist, angajat pentru o reprezentare exclusivă, ce poate contribui decisiv la realizarea unei tranzacţii de succes", a declarat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România.

Potrivit specialiştilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, 61% dintre persoanele care au achiziţionat locuinţe în 2022 au folosit fonduri proprii, se arată în comunicat. Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăţi cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente faţă de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.

În ceea ce ţine de tipul proprietăţilor, 53% dintre tranzacţiile din 2023 au fost apartamente de 2 camere şi 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăţi. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menţine, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24 procente. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraş şi case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, se poate observa că românii preferă în continuare locuineţele în oraş, majoritatea tranzacţiilor fiind în mediul urban, se precizează în comunicat.

Majoritatea proprietăţilor sunt cumpărate între 1 şi 6 luni de la data punerii la vânzare, lucru ce reflectă faptul că românii preferă să aştepte, să cerceteze piaţa şi să observe eventualele fluctuaţii de preţ. La polurile opuse, proprietăţile extrem de bune se vând în mai puţin de o lună, iar cele care nu au un preţ corect, pot aştepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate. Media de tranzacţionare a proprietăţilor rezidenţiale în reţeaua RE/MAX este de 67 de zile.

Cererea de creditare a crescut cu 13% în 2022 faţă de 2021. Românii au contractat credite ipotecare în valoare de 4 miliarde de euro

Specialiştii de la KIWI Finance s-au alăturat demersului RE/MAX România şi au efectuat o analiză proprie asupra evoluţiei cererii şi ofertei imobiliare din 2022. Potrivit concluziilor acestora, în 2022 românii au contractat circa 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aprox. 4 mld. Euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacţii efectuate. Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 şi cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanţările creditelor cu dobânzi fixe, se mai precizează în comunicat.

Numărul tranzacţiilor naţionale a fost mai mic cu 4% în 2022, comparativ cu anul precedent, iar cererea de credite ipotecare şi-a ponderat ritmul de creştere, deşi este în continuare mai mare decât oferta. Conform indicelui Kiwi, Bucureştiul se situează pe locul 2 în clasamentul capitalelor europene la accesibilitatea locuinţelor.

Preţurile locuinţelor vor stagna sau vor scădea cu până la 10% în 2023

Opinia experţilor este împărţită în cazul preţurilor pentru apartamente şi case în decursul anului curent. Spre exemplu, 28% dintre respondenţi consideră că preţurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, 26% sunt de părere că acestea vor stagna, iar 23% spun că vor creşte cu până la 10%. Raportat la evoluţia preţurilor la case, 29% dintre specialişti spun că vor stagna, iar procente egale de 24% consideră că acestea vor creşte ori vor scădea cu 10%, arată sursa.

În ceea ce priveşte evoluţia preţului spaţiilor comerciale, 40% dintre respondenţi sunt de părere că acestea vor scădea. Similar, preţurile clădirilor de birouri vor stagna, spun 44% dintre aceştia. Referitor la preţurile chiriilor rezidenţiale, dacă anul trecut majoritatea respondenţilor (52%) au prevăzut o stagnare a preţurilor din cauza funcţionării în online a marilor centre universitare, pentru anul acesta majoritatea experţilor în imobiliare prevăd creşteri de preţuri. Circa 43% dintre respondenţi preconizează o evoluţie de până la 10% a preţurilor chiriilor.

În reţeaua RE/MAX, preţul de tranzacţionare este la 96% din cel de listare la proprietăţile în exclusivitate

Preţul de listare al fiecărei proprietăţi este, în general, influenţat de o serie de factori, de la aşteptările clientului care vinde/închiriază, preţurile medii din piaţă, până la zona şi caracteristicile proprietăţii. Preţul de tranzacţionare este cel obţinut în final, ce depinde de negocierile dintre vânzător şi cumpărător (sau intermediate de agent), se mai precizează în sursă.

Cu cât este mai mică diferenţa, cu atât este vânzarea mai reuşită, deoarece aşteptările vânzătorului s-au întâlnit cu cele al cumpărătorului, iar agentul a stabilit preţul potrivit şi a identificat clienţii compatibili, aducând în acelaşi punct cererea şi oferta. Potrivit studiului, cei mai mulţi respondenţi au înregistrat în 2022 o diferenţă de sub 5% între preţul de tranzacţionare şi cel de listare. În reţeaua RE/MAX, preţul de tranzacţionare este la 96% din cel de listare la proprietăţile în exclusivitate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu exista venituri proprii! Sunt creditele altora in existenta!

    Iar tu fata de viclean ce stai la cotitura sa arzi lumea in fata inainte de prabusirea bancilor / creditului si speculatiei; este in framat la final de ciclu... viclean mare ce esti. 

    PS: sa platiti chiriile bhaaa... ca in "impiedicarea" de credit din 2020 ati fugit fara sa mai platiti' acum ati scos capul iar la suprafata cand ati vazut ca a fost doar o "palma" de corectie trasa in piata. 

    s c cret 

    De aceea si fac contructorii reduceri asa mici la plata cash, de doar 3-5%. In SUA, daca mergi cu cash reducerile sunt semnificative.

    Asa in piata de hoti si evazionisti numita Romania, cash-ul nu mai impresioneaza. 

    In Cluj-N s-a vandut un apartament cu 400 000 euro cash. 

    Cine, de unde are asemena sume cash???

    Anaf doarme somnul de veci! 

    1. Nu ss-a vandut!!

      Asta sunt vrajeli! 

      Te ajut eu: se face credit la data x 100.000 euro se face bloculetul cu 200.000 euro trec 5 ani si inmultim metri patrati construiti plus terenul si da 800.000 mii euro. 

      Tu ai ramas cu credit de 100.000 - faci refinantare (asta pot sa o faci cand dobanzile sunt mici li la 6 sau 12 luni) din "noua valuare umflata" a imobilului; respectiv 70% unii merg cu ocaua mica si fac 90% +10% total 100%; sunt altii care fac si 130%... dar asta este alta discutie. 

      sa zicem ca bloculetul facut in deflatia din 2013 la 200.000 euro are credit 100.000 euro si "valoare" 100.000 euro; in 12 luni vine "evaluatorul" si zice face 240.000 mii te duci si faci refinantare (pe trendul de coborare al dobanzilor dar fara sa fie si piata imobiliara in prabusire caci atunci nu le convin bancilor sa iti dea refinantare; atunci te prabusesc ele prin defaulte tehnice si anulari de not credit ipotecate /iti cer toti banii) si banca zice 70% din 240.000 = 168.000 mii 

      Iei banii 168.000 si mai lasi din banii tai in "afacere" doar 32.000 mii  

      Deci ce ROI ai? smecher nu? 

      E gandeste ca sunt vrajeli deastea cand ai si 130% recuperare sau recuperari infinite! 

      Deci nu exista "A cumparat cu CAsh" asta este o trompeta care in realitate doar panicheaza oamenii cu adevarat pe cash in conturi sa ii verse in stingerea creditelor lor. 

      Alt vrajeala: face unu bloc cu 400.000 (100.000 banii lui 300.000 credit) si face sus 1 penthouse; vine evaluatorul si evalueaza blocul la 1 and diferenta la 1milion pentru ca chipurile premium penthouseul si pentru ca este cerere de prosti achizitie; separat doar penthousul il evalueaza la 300.000 mii; evaluatorul face refinantare stinge vechiul credit si pune ipoteca doar pe penthouse si ramane cu restul de apartamente; sau face invers pune ipoteca pe cv apartamente si ramane cu penthousul. Scoate omul 700.000 mii iar din bloc si lasa credit de 300.000 de preferat pe cel mai scump apartament si fara cross colateralization intre ele (sub umbrela altei firme /companii sau cnp).  

      Pleaca baiatul cu 700.000 pune blocul in chirii sau in vanzare esalonata de apartamente ... pe crestere pana stinge tot creditul si ramane si cu cv apartamente si "bijuteria pe care nu o vinde inca -pe asta o vinde spre bula finala pe mai mult). 

      Banii nu sunt bani sunt credit trecut in existenta prezent! 

      Cand piata urca tot sunt mari destepti; le stiu pe toate; mai prost stau 90% din "afaceristi" cand piata schimba macazul; acolo se vad adevaratii investitori. 

      La fel si cu nebunul de la neptun sau venus de imi zice mie ca a dat 1 mil si cv pe un penthouse... a dat pe draq... nu a tat a "luat" din banca... Si ne mai miram de ce crapa piata si bancile ciclic... DE LA CALICIE CICLICA! Mai trist este ca tot populatia saraca le plateste astora busitura. Toti plati prin revers politici gov de taxare ce umplu in anticipatie visteriile; cu cat specula a fost mai mare in trecut cu atat chinul mai mare in fata la nivel de costuri trai pt saraci. 

      S c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb