STUDIU UNSAR: 4 din 5 români ştiu că asigurările de locuinţe sunt obligatorii

G.D.
Miscellanea / 3 noiembrie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

82% dintre români ştiu că trebuie să îşi asigure locuinţa împotriva dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, prin poliţa PAD, conform legii - arată rezultatele celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR, informează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuinţe sunt protejate de o poliţă obligatorie PAD. Conform aceleiaşi cercetări sociologice, majoritatea proprietarilor de locuinţe s-ar simţi mai motivaţi să achiziţioneze aceste soluţii de protecţie financiară dacă li s-ar acorda reduceri sau bonificaţii la plata impozitului anual (31% dintre respondenţi), dacă ar dispune de venituri mai mari (26%) sau dacă ar avea mai multe informaţii despre asigurări (12%).

Mai mult, din cele 20% dintre locuinţele care sunt protejate împotriva dezastrelor naturale printr-o poliţă PAD, doar 17% sunt protejate printr-o asigurare facultativă şi împotriva altor riscuri, cum ar fi: incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, furt, avarii accidentale ale instalaţiilor interioare ale clădirilor etc.

Cu toate acestea, conform aceluiaşi studiu, 29% dintre cei intervievaţi şi-au arătat intenţia de a achiziţiona în perioada următoare ambele tipuri de poliţe, în timp ce 22% au susţinut că vor încheia doar poliţa obligatorie, subliniază sursa citată.

"Numărul locuinţelor asigurate în acest moment face ca populaţia să fie extrem de vulnerabilă în faţa evenimentelor catastrofale, precum cutremurul de astăzi. Tocmai de aceea, asigurarea locuinţelor ar trebui să fie o prioritate pentru noi toţi. Aşadar, este rolul nostru ca, alături de autorităţile publice, să venim mai aproape de oameni şi să le explicăm ce beneficii poate aduce o astfel de poliţă", a declarat Alexandru CIUNCAN, Preşedinte şi Director General al UNSAR.

În România, asigurările facultative de locuinţe se pot încheia doar pentru cele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD. Aceasta acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) până la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare.

În schimb, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală, dar şi pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtună, vijelie, căderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe lângă cele catastrofale, printr-o asigurare facultativă. Acestor poliţe li se pot ataşa în plus clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistenţă tehnică la locuinţă, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le puteţi produce vecinilor).

Sondajul IRES-UNSAR privind Percepţia românilor faţă de asigurările de locuinţe a fost realizat pe un eşantion format din 811 respondenţi, cu vârsta de peste 18 ani, în august 2022, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. care dezastru?

    Cred ca nu veeti ce se intampla in America la fiecare uragan ... dispar firme si ciuciu asigurare ....in caz de dezastru tot la gov tre sa se apeleze pentru deblocare fonduri...  

    a cam batut vantul astazi cu un cutremure de 5,5 prin bucuresti, amintiri din copilari banturi bucurestiul. Sa vedem cu asigurati asta! 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb