SUA acuză "Daimler" că a dat mită timp de un deceniu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2010

"Daimler" mituia cu autoturisme de lux oficiali guvernamentali din mai multe ţări, potrivit documentelor depuse în instanţă de Departamentul de Justiţie din SUA.

"Daimler" mituia cu autoturisme de lux oficiali guvernamentali din mai multe ţări, potrivit documentelor depuse în instanţă de Departamentul de Justiţie din SUA.

Compania ar putea plăti 185 milioane dolari pentru rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului

Statele Unite acuză compania auto germană "Daimler" AG că a oferit unor oficiali străini milioane de dolari şi maşini de lux pentru obţinerea de contracte, încălcând astfel legislaţia americană din domeniul corupţiei.

Potrivit documentelor depuse în instanţă de Departamentul de Justiţie din SUA, compania a făcut sute de plăţi ilegale către oficiali guvernamentali din cel puţin 22 de ţări, pentru obţinerea de contracte în baza cărora să vândă autoturisme de sute de milioane de dolari.

Conform unor surse citate de presa străină, "Daimler" nu îşi va recunoaşte vinovăţia în acest caz, însă va accepta să plătească 185 de milioane de dolari pentru rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului cu autorităţile americane. Este posibil ca anunţul în acest sens să fie făcut la data de 1 aprilie, când va avea loc audierea în procesul împotriva "Daimler". Un eventual acord cu Departamentul Jus­tiţiei trebuie aprobat de instanţa care judecă acest caz.

Printre ţările în care compania a dat mită se numără China, Rusia, Turcia, Ungaria, Grecia, Letonia, Serbia-Muntenegru, Egipt, Nigeria, Croaţia, Indonezia, Coasta de Fildeş, Thailanda, Uzbekistan şi Vietnam.

Potrivit unuia dintre cazurile la care fac referire documentele depuse la instanţa din Washington, "Daimler" şi distribuitorii săi i-au oferit unui oficial din Turkmenistan, de ziua acestuia, un autoturism Mercedes blindat, în valoare de 300.000 de euro. Cadoul a fost dat oficialului într-un moment în care societatea purta negocieri pentru vânzarea a circa 200 de vehicule guvernului din Turkmenistan.

Dar, cele mai grave acuze aduse companiei auto sunt cele care privesc darea de mită oficialilor din Irak, în cadrul programului "Petrol contra hrană".

"Daimler" a deţinut constructorul auto american "Chrysler" din 1998 până în 2007. Ancheta procurorilor privind mita a început în 2004, când un auditor s-a plâns că a fost concediat după ce a protestat în legătură cu politica grupului de a plăti oficiali străini prin intermediul unor conturi bancare secrete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb