Odată cu afişarea rezultatelor din New Hampshire, faza "testelor de laborator" s-a încheiat, atît pentru candidaţi, cît şi pentru electorat. La ora la care scriem, sondajele de opinie dau rezultate destul de clare pentru candidaţii Partidului Democrat şi lasă deschisă lupta candidaţilor la Republicani. Indiferent de ecartul dintre sondaje şi rezultatele finale, concluziile probelor din Iowa şi New Hampshire nu mai pot fi, însă schimbate.
După victoria a la Pirus, la mai puţin de jumătate de procent în Iowa, candidatura doamnei Clinton se vede contestată, încă o dată, vehement. Atît sondajele, cît şi primele rezultate înregistrate, acreditează victoria zdrobitoare a lui Sanders (60-30!!).
Desigur, cei 32 de electori din New Hampshire sunt departe de a putea decide soarta nominalizării în Partidul Democrat. Cu toate acestea, mesajul testelor preliminare pentru candidatura H. Clinton sunt dezastruoase. Cu banii de care dispune, (numai Soros a contribuit cu 6 milioane!), cu tenacitatea de care este capabilă şi cu sprijin politic din sectoare încă importante ale establishmentului democratic, foarte probabil că vom vedea campania doamnei Clinton dusă pînă la capăt. De aici înainte, însă ea va avea de luptat mult mai puţin cu contracandidaţii săi şi mult mai mult cu senzaţia de refuz şi saturaţie pe care propria imagine a suscitat-o în electoratul celor două mici state, Iowa şi New Hampshire. unde încep preliminariile alegerilor americane. Mai mult decît imaginea unui jucător din sistem, ceea ce demolează credibilitatea candidaturii H. Clinton este fatala lipsă de autenticitate a prezenţei şi mesajelor sale, de pînă acum. Sanders nu a făcut decît să capitalizeze pe diferenţa dintre "marionetă" şi "autentic" care i-a fost favorabilă de la început. Aceasta este prăpastia pe care candidatura H. Clinton va trebui să o acopere cu ceva, sau să o ascundă, dacă mai crede că acest lucru este posibil.
La republicani, sondajele îl dau din nou cîştigător pe D. Trump. Dar, vor fi oare sondajele confirmate, măcar acum, la a doua încercare? Primele rezultate oficiale, doar 1% din voturi, arată un tablou pe care Trump îl visează în toate coşmarurile sale: diferenţe minime faţă de al doilea şi al treilea clasat (Kasich şi Cruz). Chiar dacă iese în frunte, cu cîteva procente, nu mai spun dacă iese din nou pe locul doi, candidatura lui D. Trump nu a trecut testele preliminare. Ca şi în cazul Democraţilor, cele 23 de voturi din New Hampshire nu înseamnă nici pe departe decizia finală, în convenţia de nominalizare. Mai e mult pînă departe, pentru toată lumea. Doar că, pentru D. Trump, drumul seamănă mai degrabă cu "exerciţiul" la care sunt supuşi prizonierii închisorii din celebrul film al lui Sidney Lumet, "The Hill" (Colina, 1965), în timp ce pentru contracandidaţii lui se aşterne promisiunea unui şes care cere doar curajul de a fi străbătut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cristi C în data de 10.02.2016, 02:00)
Bravo Sanders. Feel the Bern.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 10.02.2016, 09:21)
Fereasca sfantu" sa ajunga H. Clinton presedinte!