SUA: Amestecul Rusiei în Ucraina a accelerat asocierea Republicii Moldova şi Georgiei la UE

A.C.
Internaţional / 28 iunie 2014

Actualizare 15:10 Lavrov: Rusia vrea consultări cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina după asocierea acestora la UE

Moscova este pregătită să aibă consultări cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina privind adaptarea politicilor economice ca urmare a semnării acordurilor de asociere între aceste ţări şi Uniunea Europeană, a declarat astăzi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, informează Itar-Tass, citat de surse din presă.

"De aproape un an de zile suntem pregătiţi pentru acest gen de consultări", a spus Serghei Lavrov.

"Imediat după ce textele iniţiale ale proiectelor de acord au fost publicate, am organizat o analiză profesionistă, în special în ceea ce priveşte ţările din zona de liber-schimb a Comunităţii Statelor Independente (CSI) - Ucraina şi Republica Moldova", a precizat şeful diplomaţiei ruse.

"Vom analiza situaţia actuală dintr-un singur punct de vedere, şi anume cum ar putea afecta acest lucru condiţiile comerciale pentru Rusia şi alte ţări care au rămas în zona de liber-schimb din CSI", a adăugat ministrul de externe rus.

"Cu siguranţă, suntem în primul rând preocupaţi de interesele Rusiei şi de cele ale ţărilor din Uniunea Vamală - Belarus şi Kazahstan", a ţinut să precizeze Serghei Lavrov.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Moscova este "interesată în primul rând de efectele asupra pieţei ruse ale importurilor fără taxe de bunuri europene în Ucraina şi Republica Moldova, în condiţiile în care mărfurile moldovene şi ucrainene vor fi înlocuite de produse europene mai competitive, şi de ceea ce se va întâmpla pe pieţele ţărilor din Uniunea Vamală - Rusia, Belarus şi Kazahstan", a mai spus Lavrov.

Totodată el a ţinut să precizeze că Rusia doreşte ca Uniunea Europeană să aibă relaţii bune cu Statele Unite ale Americii, cu condiţia ca aceasta să poată lua propriile decizii.

-------

Statele Unite au precizat că Acordul de Asociere încheiat ieri, la Bruxelles, între UE şi Kiev arată că amestecul Rusiei în Ucraina a eşuat, informează DPA, citat de surse din presă.

Casa Albă şi-a exprimat sprijinul pentru ultimatumul până luni acordat, ieri, de liderii europeni Moscovei şi separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi a făcut încă o dată apel la preşedintele rus Vladimir Putin să retragă forţele ruse de luptă de la graniţa cu Ucraina.

Intervenţia Moscovei în Ucraina a aruncat mai repede în braţele UE alte două foste republici sovietice - Republica Moldova şi Georgia, care au semnat de asemenea acorduri de asociere cu Bruxellesul, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Marie Harf.

"Cred că este demn de atenţie faptul că exact ceea ce preşedintele Putin a încercat să prevină prin amestecul în Ucraina s-a întâmplat acum", a spus ea, făcând referire la acordurile de asociere semnate cu UE de Kiev, Chişinău şi Tbilisi.

"Iar în ceea ce priveşte Georgia şi Republica Moldova, cred că s-a întâmplat mai repede decât în mod normal. Aşadar, s-a întâmplat exact opusul a ceea ce el (Putin) a încercat să prevină", a spus Marie Harf.

În urmă cu şapte luni, fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat la semnarea acordului cu UE, invocând presiuni economice din partea Rusiei, decizie ce a declanşat protestele masive care au culminat cu înlăturarea sa de la putere şi fuga în Rusia.

Moscova a răspuns anexând Crimeea, trimiţându-şi trupele la graniţa cu Ucraina şi sprijinindu-i pe separatiştii pro-ruşi care au ocupat zone din estul Ucrainei şi au doborât mai multe elicoptere ale armatei ucrainene.

Rusia a avertizat ieri că vor exista consecinţe comerciale în urma semnării de către Ucraina şi Republica Moldova a acordurilor de asociere la UE.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a spus că astfel de ameninţări sunt "inutile" şi şi-a exprimat sprijinul faţă de solicitările Consiliului European la adresa Moscovei şi a separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Liderii europeni, reuniţi ieri într-un summit la Bruxelles, au cerut un acord privind un mecanism de verificare a încetării focului, supervizat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), restabilirea autorităţii ucrainene în trei puncte de frontieră cu Rusia controlate de separatişti, eliberarea ostaticilor, inclusiv a tuturor observatorilor OSCE, şi începerea unor "negocieri" substanţiale asupra planului de pace înaintat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Casa Albă a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să retragă trupele de luptă de la graniţă şi să înceteze să-i mai sprijine pe separatişti şi le-a cerut separatiştilor să respecte armistiţiul şi să renunţe la arme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb