Un însărcinat de rang înalt al Statelor Unite a dat asigurări Ucrainei şi Poloniei că va preveni orice risc legat de gazoductul rus Nord Stream 2, dar a afirmat că proiectul este acum "o realitate", transmite Reuters, citată de News.ro.
Amos Hochstein, consilierul principal al Departamentului de Stat pentru securitate energetică, a declarat sâmbătă că există "spaţiu de respiraţie" până în 2024 pentru a se asigura că Ucraina îşi păstrează statutul de ţară de tranzit al gazelor, dar a cerut Kievului să se îndrepte către surse alternative de energie.
Statele Unite au fost cel mai puternic susţinător al Ucrainei în confruntarea cu Moscova, de când Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, dar Kievul s-a opus unui acord convenit în iulie de SUA şi Germania, care a permis finalizarea proiectului Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari.
Compania rusă Gazprom a afirmat vineri că a terminat construcţia conductei, care va livra gaze naturale în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.
Guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski se teme că Rusia va folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică şi va priva Ucraina de tarife de tranzit în valoare de miliarde de dolari.
Hochstein a vizitat Ucraina şi Polonia, care au criticat, de asemenea, acordul din iulie dintre SUA şi Germania, "pentru a vorbi şi a le oferi asigurări", a spus el, în marja summitului Strategiei Europene de la Yalta (DA).
"Uite, cred că trebuie să trecem de la a vorbi despre ceea ce ne-am dori cu toţii să se fi întâmplat, că proiectul nu ar fi trebuit să fie finalizat, la realitatea că va fi finalizat", a spus oficialul american.
Actualul acord de tranzit al Ucrainei cu Rusia expiră în 2024. Moscova nu şi-a asumat un angajament ferm privind extinderea acestuia.
Întrebat dacă este încrezător că Ucraina îşi va păstra statutul de tranzit, Hochstein a spus: "Sunt 100% încrezător că vom face tot ce putem şi că germanii s-au angajat să facă tot ce pot, pentru a se asigura că acel tranzit va continua".
Ucraina doreşte oprirea Nord Stream 2. În caz contrar, Ucraina a cerut Washingtonului şi Berlinului să prezinte garanţii specifice privind protejarea intereselor Kievului.
Cancelarul german Angela Merkel a fost sâmbătă în vizită în Polonia.
"Aşteptăm încă momentul în care acest lucru (paşi concreţi) va fi pus pe hârtie", a declarat Andri Yermak, şeful biroului preşedintelui Zelenski, la summitul YES.
El a spus că "astăzi Ucraina este nevoită să creadă nu cuvinte, ci paşi reali".
Washingtonul nu a spus ce măsuri va lua împotriva Rusiei.
"Există un contract în vigoare până în 2024, aşa că avem un spaţiu de respiraţie aici, pentru a ne asigura că respectă contractul pe care îl au astăzi şi că acesta nu se va încheia în 2024", a spus Hochstein.
Acordul SUA-Germania prevede un nou "Fond verde pentru Ucraina" de 1 miliard de dolari, care vizează îmbunătăţirea independenţei energetice a ţării.
"Trebuie, de asemenea, să începem să lucrăm împreună cu Ucraina pentru tranziţia economiei energetice, pentru a se potrivi cu ceea ce se întâmplă în restul lumii, şi mai ales în Europa", a spus Hochstein.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2021, 10:20)
bla-bla-bla......cum ramane cu acuzatia de coruptie a odraslei lui biden in ucraina? dupa romanica, ucraina e urmatoarea colonie din zona.....din fericire pentru noi, pare mai colonie decat a noastra....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2021, 11:00)
Ii apara ca pe afganistanezi.
Asa cum o sa i apere si pe romanii, noroc ca nu vrea nimeni sa ne ocupe.
Si pe aia ar fi trebuit sa i apere ( ca iau ajutat).
Ucrainieni sunt idioti, ei vor ca rusi sa le plateasca miliarde pe tranzit ( nu are sens economic pt rusi, acum au o conducta proprie pe care nu plateste tranzit) iar ei sa i omore pe rusi si sa ceara sanctiuni economice.
Avantajele nu pot fi numai de o parte.
Nu sunt rasa superiora ca americani