Departamentul Trezoreriei americane a început să ia măsuri extraordinare pentru a continua să plătească facturile guvernului federal, în condiţiile în care SUA şi-au atins, astăzi, limita datoriei publice, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată de CNBC, potrivit News.ro.
Într-o scrisoare adresată Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, republican de California, Yellen a spus că Trezoreria va suspenda noile investiţii în Fondul de pensii şi invaliditate din serviciul public şi Fondul de beneficii pentru sănătate pentru pensionari din Serviciul Poştal, de joi până pe 5 iunie 2023.
Dar ea a avertizat că ambele măsuri sunt supuse unei "incertitudini considerabile", dacă Congresul nu adoptă un proiect de lege pentru creşterea plafonului datoriei de 31.400 miliarde de dolari.
Secretarul Trezoreriei le-a spus vinerea trecută parlamentarilor că consideră că măsurile extraordinare ar putea permite guvernului să-şi achite obligaţiile până la începutul lunii iunie.
Yellen a îndemnat săptămâna trecută Congresul "să acţioneze în timp util pentru a creşte sau suspenda limita datoriei", deoarece nerespectarea acestui lucru ar putea duce la prima neîndeplinire a obligaţiilor de plată a datoriilor SUA şi ar putea cauza pagube economice în întreaga lume.
De asemenea, Casa Albă a cerut vinerea trecută Congresului să ridice plafonul datoriei "fără condiţii".
Secretarul Trezoreriei a avertizat săptămâna trecută că guvernul SUA va atinge plafonul legal al datoriei ieri, după care vor fi luate măsuri extraordinare pentru a împiedica guvernul să-şi îndeplinească obligaţiile de datorie.
Guvernul Statelor Unite nu a intrat în incapacitate de plată, dar plafonul datoriei a fost majorat de 22 de ori din 1997 până în 2022, potrivit Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală.
Administraţia Biden va acorda prioritate negocierilor pentru un nou proiect de lege care să mărească limita datoriei ,după termenul limită de plată a impozitelor de la jumătatea lunii aprilie, potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă.
Concesiile solicitate de noua majoritate republicană a Camerei Reprezentanţilor au condus la îngrijorarea că Congresul ar putea avea probleme cu majorarea plafonului datoriei înainte de iunie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 20.01.2023, 10:00)
lund exemplul sua,devenim mare economie cu raiting A daca ne imprumutam peste 30 trilioane de verzisori,asa,ca,dom sef,dati drumul la tiparnite in 7 schimburi sa ne fie bine ca sa nu ne fie rau!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2023, 18:32)
Nu avem tiparnita...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2023, 11:53)
eu stiu ca gov nu are plafon!
Doar piata reala are plafon !! Ea e singura cand zice "GATA NU SE MAI POATE" sau "Don' Semaca nu mai trage sunt eu Lascarica"!
Piata REALA anunta / forteaza GOV sa Reduca DEFCITUL CICLIC SAU REAL!
Atunci cand randamentele devin real negative in piata reala - financiarul e primul care stramba din bot - pe urma banca centrala vede problema si alina pe moment financiarul urmand sa anunte si gov ca e o problema - gov cu lag continua sa verse cv prin piata ca sa aline "suferninta financiarului - nu a cetateanului" cu lag pana nu se prinde piata reala ca iar s-a dat tun la banii statului.
s c cret