SUA au eliberat cinci deţinuţi de la Guantanamo către Oman şi Estonia

Valentin Busuioc
Internaţional / 15 ianuarie 2015

Cinci bărbaţi din Yemen au fost eliberaţi de la închisoarea din Golful Guantánamo, după peste 12 ani de captivitate, şi au fost trimişi, pentru relocare, în Estonia şi Oman, au declarat, ieri, oficiali ai Pentagonului, citaţi de The Guardian.

Acesta este ultimul val de eliberări care îi alarmează pe membrii Congresului care se opun închiderii centrului de detenţie.

Patru dintre bărbaţi au fost trimişi în Oman, iar al cincilea în Estonia. Este prima oară când cele două ţări acceptă deţinuţi de la Guantánamo pentru relocare. Prizonierilor le-a fost permisă eliberarea încă din 2009, dar SUA s-au opus trimiterii captivilor în Yemen, stat al cărui guvern se confruntă cu o insurgenţă al-Qaida.

Toate cele cinci persoane au fost capturate în Pakistan şi deţinute de SUA ca presupuşi luptători al-Qaida. Ulterior, oficialii americani au stabilit că nu mai este necesară încarcerarea lor, dar au avut probleme să găsească ţări care să îi accepte pe prizonieri. Bărbaţii au în jur de 30 şi 40 de ani, iar unul dintre ei era în vârstă de 17 ani când a fost capturat.

Barak Obama a câştigat preşedinţia SUA angajându-se să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo, dar a fost blocat de Congres, care a interzis transferul prizonierilor către Statele Unite (oricare ar fi motivul) şi a impus restricţii pe trimiterea acestora în străinătate.

În decembrie 2013, Congresul a relaxat aceste restricţii, iar administraţia Obama a accelerat eliberările în ultimele luni. Acum, mai sunt 122 de prizonieri la Guantánamo, dintre care 54 au aprobarea pentru transfer. Dintre aceştia, 47 sunt din Yemen, dar, cel mai probabil, vor fi relocaţi în alte state, din cauza situaţiei de securitate din patria lor.

Recentele eliberări au supărat unii congresmeni, care au argumentat că Guantanamo este necesară pentru deţinerea suspecţilor de terorism. Marţi, senatorii republicani au propus restricţii care ar putea interzice relocările către Yemen timp de doi ani şi ar putea suspenda transferul prizonierilor clasificaţi ca având un risc mediu sau ridicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb