SUA lansează o nouă plângere la OMC, împotriva Chinei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2012

Preşedintele SUA, Barack Obama, se bucură de susţinerea a 48,5% din electoratul SUA, faţă de 44,3%, cât are contracandidatul său Mitt Romney, potrivit Real Clear Politics.

Preşedintele SUA, Barack Obama, se bucură de susţinerea a 48,5% din electoratul SUA, faţă de 44,3%, cât are contracandidatul său Mitt Romney, potrivit Real Clear Politics.

Cazul priveşte subvenţiile acordate de Beijing pentru exportul de automobile şi componente auto

Administraţia SUA urma să lanseze ieri, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), un nou caz împotriva Chinei în privinţa subvenţiilor la exportul de automobile şi componente auto, pretinzând că aces­tea pun în dezavantaj competitiv societăţile americane de profil şi le obligă să-şi orienteze producţia pes­te graniţe.

Barack Obama urma să anunţe lansarea acestei acţiuni cu prilejul unui turneu electoral în Ohio, unde industria auto este preponderentă.

SUA acuză autorităţile de la Beijing că, în intervalul 2009 - 2011, au subvenţionat în mod ilegal, cu un miliard de dolari, exportatorii de autoturisme şi componente.

Maşinile chinezeşti nu sunt încă frecvente în Statele Unite, dar exportatorii au reuşit, în ultimii ani, să-şi accelereze livrările de piese auto către cea mai mare economie a lumii. Casa Albă estimează că până la 60% din exportatorii auto din China au beneficiat de subvenţii, iar în aceste condiţii, companiilor auto le este greu să concureze cu rivalii din ţara asiatică.

O sursă oficială de la Casa Albă a declarat sub protecţia anonimatului: "Principiul de bază este că statul chinez trebuie să respecte regulile sistemului comercial global. Atunci când China nu face acest lucru, adminis­traţia Obama ia măsuri pentru a se asigura că firmele şi muncitorii americani concurează într-un mediu corect".

Administraţia americană a lansat deja, la începutul lunii iulie, o acţiune împotriva drepturilor vamale considerate injuste, introduse de China pentru exporturile de automobile americane. În acest caz, adminis­traţia SUA arată că este vorba despre taxe vamale de peste 3 miliarde de dolari.

Casa Albă susţine că industria producătoare de componente auto din Ohio asigură 54.200 de locuri de muncă directe. Dacă se adaugă şi pos­turile conexe din sectoarele siderurgie, aluminiu, electronică şi mase plastice, rezultă că industria auto asigură 12,4% din numărul total de locuri de muncă din acest stat.

Ohio este unul din statele care ar putea decide rezultatul alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie, din SUA. Potrivit sondajelor, Obama deţine un uşor avans faţă de republicanul Mitt Romney, însă situaţia economiei şi şomajul ar putea afecta şansele lui Obama pentru cel de-al doilea mandat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb