SUA: Mamele sunt încurajate să doneze placenta după naşterea prin cezariană

F.D.
Miscellanea / 26 martie 2024

SUA: Mamele sunt încurajate să doneze placenta după naşterea prin cezariană

Placenta, un organ considerat util doar în timpul sarcinii, a devenit tot mai interesantă pentru cercetătorii din întreaga lume, datorită beneficiilor sale. În SUA, proaspetele mămici sunt încurajate să doneze acest organ în scopuri medicale, în timp ce în alte ţări beneficiile sale pot fi conservate pentru utilizare la nevoie, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În SUA, în ultimul an, mamele sunt încurajate să doneze placenta după naşterea prin cezariană, pentru a fi folosită pentru regenerare. Din fiecare placentă pot fi obţinute zeci de unităţi, utile în proceduri chirurgicale oculare, orale sau la nivelul coloanei vertebrale, precum şi în tratarea arsurilor şi rănilor greu de vindecat. Celulele specializate din placentă stimulează regenerarea tisulară şi fac aceste grefe net superioare pansamentelor clasice.

"Placenta conţine factori de creştere esenţiali care grăbesc vindecarea rănilor. Când este aplicat pe plăgi deschise, ţesutul placentar stimulează regenerarea celulară, reduce inflamaţia, inhibă infecţia microbiană şi facilitează închiderea rănilor. Practic, procesul de vindecare este accelerat, iar timpul de recuperare, redus", explică dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center, prima şi cea mai mare bancă de celule stem din România. "Placenta are cu adevărat foarte multe beneficii, este considerată o comoară din punct de vedere celular. Naşterea este momentul unic în care viitorii părinţi pot păstra această resursă de sănătate pentru viitor", explică medicul. De altfel, România este una dintre puţinele ţări din Europa în care viitorii părinţi au opţiunea de a recolta, la naştere, cea mai mare cantitate de celule stem disponibilă, prin prelevarea întregului ţesut placentar, împreună cu sângele şi ţesutul ombilical. Aceste probe biologice sunt apoi procesate şi stocate în condiţii de criogenie. La indicaţia medicului, ele sunt eliberate şi utilizate pentru a trata zeci de afecţiuni.

În România, toată placenta poate fi păstrată pentru copil şi familie

Potenţialul terapeutic al placentei este uriaş: peste 85 de afecţiuni pot fi tratate în prezent cu celule stem recoltate la naştere, iar cercetătorii estimează că între 30 şi 50 de noi terapii celulare vor fi aprobate până în 2030. Studii clinice aflate în derulare arată rezultate promiţătoare în tratarea cu celule prelevate din placentă a diabetului, bolii Parkinson, sclerozei multiple sau fibrozei pulmonare. Recoltarea şi stocarea placentei la naştere devine o plasă de siguranţă tot mai importantă.

Iar preţiosul materialul biologic poate fi utilizat nu numai pentru copilul la naşterea căruia a fost recoltat, ci şi pentru fraţii săi, pentru părinţi sau chiar bunici. "Placenta conţine cea mai mare cantitate şi varietate de celule, un factor esenţial în administrarea terapeutică. De asemenea, în placentă se găsesc şi celule stem imuno-evazive. Acestea exprimă niveluri scăzute - sau deloc - ale markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosite în scopuri terapeutice pentru orice membru al familiei, nu doar bebeluşul pentru care au fost recoltate", explică dr. Bogdan Coltor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb