Peste 24.000 de asistenţi medicali şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii angajaţi de consorţiul american de îngrijire integrată Kaiser Permanente ameninţă cu greva în statele California şi Oregon pentru a cere condiţii de muncă mai bune după mai bine de un an şi jumătate de pandemie, informează astăzi AFP, conform Agerpres.
Două sindicate au anunţat luni că membrii lor au votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea organizării unei greve pentru a cere condiţii de muncă mai bune, creşteri salariale şi recrutări suficiente pentru a face faţă deficitului de personal.
"Sindromul de burnout (al epuizării profesionale) a atins niveluri record în (sectorul) sănătăţii după 20 de luni de pandemie", a declarat într-un comunicat Michael Barnett, preşedintele unei filiale a sindicatului USW.
Conducerea consorţiului Kaiser Permanente "promovează planuri care vor exacerba lipsa cronică de personal, inclusiv prin propunerea reducerii salariilor pentru noii angajaţi şi reducerea lor în cazul lucrătorilor care se luptă să facă faţă creşterii preţurilor la produse alimentare, locuinţe şi alte produse esenţiale", acuză sindicatul asistenţilor medicali din California (UNAC / UHCP) şi USW.
Kaiser Permanente deserveşte aproximativ 12 milioane de pacienţi în Statele Unite, în 39 de spitale şi peste 700 de centre de sănătate.
"Cerem angajaţilor noştri să respingă orice apel de a părăsi pacienţii care au nevoie de ei", a reacţionat Arlene Peasnall, vicepreşedinta Kaiser Permanente responsabilă cu resursele umane, într-o declaraţie trimisă AFP.
Ea a explicat că negocierile pentru noul contract de muncă, începute în aprilie, nu au fost finalizate înaintea expirării actualului contract, pe 30 septembrie.
"Am făcut progrese în multe puncte importante (...) şi vom continua să lucrăm (cu sindicatele) pentru a ajunge la un acord în interesul ambelor părţi", a adăugat Arlene Peasnall.
Potrivit UNAC/UHCP, voturi similare ar putea avea loc şi în alte state americane, din Hawaii până în Washington.
Aproximativ 21.000 de membri UNAC / UHCP au fost chemaţi să voteze la sfârşitul săptămânii şi aproape 3.400 din colegii lor din Kaiser, în statul Oregon.
"Am avut o participare de 90% (...) şi 96% din votanţi au aprobat opţiunea de a face grevă, a declarat OFNHP, sindicatul asistenţilor medicali şi al profesioniştilor din domeniul sănătăţii din acest stat situat la nord de California.
"Este un vot fără precedent pentru autorizarea grevei", se arată într-un comunicat al sindicatului."Un număr record al membrilor noştri s-a mobilizat pentru a spune că sunt gata să facă ceea ce este necesar pentru a salva îngrijirea medicală a pacienţilor din Oregon", a comentat Jodi Barschow, preşedintele acestui sindicat.
Pentru a organiza o grevă, sindicatele trebuie să transmită angajatorului o notificare prealabilă, cu zece zile înainte.