SUA: Preşedintele Biden, încrezător după negocieri interne de partid pe subiectul ambiţiosului său plan de reforme

J.P.
Internaţional / 20 octombrie 2021

Preşedintele Biden, încrezător după negocieri interne de partid pe subiectul ambiţiosului său plan de reforme

Preşedintele american Joe Biden, angajat într-o cursă contra cronometru pentru a obţine adoptarea marilor sale reforme economice şi sociale în Congres, s-a arătat optimist după negocierile intense de marţi cu aleşii democraţi, transmite miercuri AFP, citat de Agerpres.

"După o zi de întâlniri constructive, preşedintele este mai încrezător în această seară cu privire la calea de urmat pentru a oferi poporului american o creştere puternică şi susţinută care să aducă beneficii tuturor", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

După săptămâni întregi de blocaj între aripa de stângă şi cea de centru a Partidului Democrat în privinţa costurilor şi a dimensiunii giganticului său program de cheltuieli sociale (educaţie, sănătate, îngrijirea copiilor) şi de mediu, preşedintele Biden şi-a intensificat eforturile.

Joe Biden a purtat discuţii la Casa Albă cu aleşi ai ambelor tabere din partid, iar miercuri se va deplasa la Scranton, oraşul muncitoresc din Pennsylvania în care s-a născut, pentru a-şi promova planurile într-un discurs.

"A existat un consens larg cu privire la urgenţa de a avansa în următoarele zile şi asupra faptului că se închide fereastra oportunităţii de a încheia un proiect cuprinzător", a mai declarat Jen Psaki.

Anterior, Pramila Jayapal, lidera aripii democrate progresiste din Camera Reprezentanţilor, a afişat acelaşi optimism la încheierea discuţiilor cu preşedintele de la Casa Albă.

La fel ca liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, care marţi, după un prânz cu colegii democraţi, a subliniat că există "o înţelegere generală" cu privire la necesitatea de a se ajunge la convenirea unui acord, care ar putea avea loc chiar în cursul acestei săptămâni."Ritmul a crescut, iar voinţa de a reuşi este puternică", a declarat el reporterilor.

Joe Biden s-a întâlnit cu doi senatori democraţi cheie - Joe Manchin şi Kyrsten Sinema, a căror opoziţie faţă de planul său în valoare de de aproape 3.500 miliarde de dolari pentru reformarea structurii sociale a Americii echivalează cu un veto. Deşi democraţii deţin controlul în Congres, majoritatea lor în Senat este fragilă şi nu îşi permit niciun vot contrar.

Joe Manchin a declarat că este dispus să voteze pentru cheltuieli sociale de ordinul a 1.500 miliarde de dolari.

Pramila Jayapal a declarat după întâlnirea cu preşedintele Biden că acesta a propus o contraofertă care se situează între 1.900 şi 2.200 miliarde dolari.

La rândul lor, democraţii progresişti din Camera Reprezentanţilor refuză să voteze pentru un plan de dezvoltare şi renovare a infrastructurii de 1.200 miliarde de dolari, dorit de majoritatea democraţilor şi sprijinit de un număr mare de republicani, în absenţa unor garanţii privind cheltuielile sociale. Argumentul lor invocă faptul că democraţii de centru, odată finanţate proiectele de poduri şi drumuri, ar amâna bucuros pentru un viitor incert un vot asupra aspectului social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb