• Departamentul de Luptă Antifraudă a încheiat, ieri, un protocol de colaborare cu PNA • Şeful departamentului, Cristian David, şi-a intensificat activitatea de frica remanierii
Din cele zece dosare întocmite de Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) de la începutul anului, la solicitarea Departamentului de Luptă Antifraudă a Guvernului, două sînt aproape de finalizare, după care vor fi trimise instanţelor. Procurorul general adjunct al PNA, Adrian Mitrescu, a explicat, ieri, de ce dosarele ajunse la PNA, care privesc fonduri europene, se instrumentează atît de încet. Domnia sa spune că situaţia este cauzată de durata expertizelor juridice care se desfăşoară în toate cele zece dosare penale.
Adrian Mitrescu a afirmat ieri, după semnarea protocolului de colaborare între PNA şi departamentul de Luptă Antifraudă, că instituţia pe care o reprezintă nu duce lipsă nici de fonduri, nici de efective în instrumentarea cauzelor. Domnia sa a precizat însă că procurorii nu îşi asumă riscul să urgenteze nişte dosare, ca, mai apoi, oameni nevinovaţi să fie trimişi în judecată. Adrian Mitrescu susţine că în cercetarea dosarelor pentru deturnare de fonduri comunitare nu există o limită de sumă. "În aceste cazuri, noţiunea de fraudă pleacă de la un eurocent", a subliniat domnia sa.
Printre cazurile soluţionate pînă acum de PNA se numără şi dosarul fostului şef de serviciu din Ministerul Integrării Europene, Georgeta Marineaţă, care a primit o pedeapsă de patru ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Angajatul MIE a folosit fonduri PHARE în alte scopuri decît cele declarate. Un alt caz "important" al procurorilor PNA se va concretiza în trimiterea după gratii a unei persoane care a contractat o sumă de bani din fondurile europene pentru o fabrică de panificaţie şi care, potrivit spuselor procurorului Mitrescu, a fugit cu banii în Peru, unde s-a şi căsătorit. Pe de altă parte, procurorul susţine că reprezentanţii Agenţiei SAPARD nu au înaintat pînă acum nici un dosar care să poată fi valorificat de procurorii PNA.
Ministrul delegat pentru departamentul de Luptă Antifraudă, Cristian David, susţine că protocolul cu PNA va creşte eficienţa combaterii deturnării de fonduri comunitare şi va permite valorificarea cu rapiditate a dosarelor înaintate parchetului. "Pentru o mai bună comunicare PNA şi departamentul nostru se vor informa reciproc asupra luărilor de poziţie din aceste cercetări", mai spune Cristian David. Ministrul şi-a intensificat şi el activitatea, în ultima perioadă, după ce sondajele de opinie l-au plasat pe primele locuri în privinţa lipsei de notorietate. În contextul apropiatei remanieri guvernamentale, Cristian David s-a hotărît să se pună serios pe treabă în perioada imediat următoare.