Succesul privatizării Cupru Min a fost un eşec

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 9 aprilie 2012

Succesul privatizării Cupru Min a fost un eşec

Ionel Blanculescu solicită anchetă administrativă în cazul Cupru Min

Privatizarea "Cupru Min", anunţată drept un mare succes economic, a eşuat neaşteptat, vineri seara, după ce statul român şi compania câştigătoare a licitaţiei, "Roman Copper", nu au reuşit să ajungă la un acord, deşi discuţiile au durat până târziu în noapte.

"Negocierile cu societatea Roman Copper s-au încheiat irevocabil, fără să se realizeze tranzacţia de vânzare a pachetului de acţiuni", a anunţat Ministerul Economiei printr-un comunicat transmis sâmbătă. Autorităţile precizează că reprezentanţii companiei Roman Copper nu au aderat la condiţiile solicitate de către Statul român, solicitări ce au vizat plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţa acestui contract.

La finalul negocierilor, ministrul Economiei, Lucian Bode a spus că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii sus­pensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare. Potrivit ministrului, avocaţii Roman Copper au acceptat iniţial cons­tituirea contului ca garanţie şi publicarea contractului, dar ulterior aceştia vorbeau cu cei pe care îi reprezintă şi se răzgândeau.

Anterior comunicatului MECMA, Bayfront Capital Partners, care controlează firma canadiană Roman Copper a transmis, printr-un comunicat că a ajuns vineri la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi că se aştepta la aplicarea acestei înţelegeri.

Roman Copper a acceptat toţi termenii propuşi şi consideră că respectivul contract este valid, în vigoare şi angajant, potrivit comunicatului.

În schimb, Ministerul Economiei a anunţat că, în perioada următoare, va relua procesul de privatizare a Cupru Min "în aceleaşi condiţii de transparenţă şi de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii internaţionali".

Unii analişti aveau dubii privind procedura privatizării Cupru Min

Analistul Ionel Blanculescu a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la modul defectuos al privatizării Cupru Min, încă din 28 martie, domnia sa semnalând necesitatea demarării unei anchete.

Totodată, avocaţii consultaţi de ziarul BURSA s-au arătat uluiţi de faptul că lipseau obligaţiile post-privatizare în cazul Cupru Min.

Compania deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Firma canadiană Roman Copper câştigase licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.

Preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului, potrivit Mediafax.

Autorităţile au mai încercat de două ori, în 2008, să vândă compania Cupru Min, dar ambele tentative au eşuat.

Ionel Blănculescu: "Solicit în continuare anchetă administrativă în cazul Cupru Min"

Analistul Ionel Blănculescu reiterează poziţia pe care a exprimat-o în articolul publicat în ziarul Bursa, pe 28 martie 2012, şi cere în continuare efectuarea unei anchete administrative în cazul Cupru Min, respectiv demiterea celor responsabili cu procesul defectuos de privatizare:

"Îl felicit pe ministrul economiei pentru implicarea de ultimă instanţă în privatizare, în sensul măsurilor impuse şi a rezultatului procesului, adică închiderea acestuia prin nevânzarea companiei de stat! Oprirea procedurii de privatizare era previzibilă. De fapt, întregul proces a fost astfel construit şi gestionat, începând cu octombrie 2011, atunci când a fost declanşat, încât să eşueze, iar compania să rămână mai departe captivă celor care au devalizat-o de-a lungul timpului, pe modelul Hidroelectrica sau a complexurilor energetice".

Analistul consideră că "arhitecţii" din spatele procesului de privatizare a Cupru Min sunt "băieţii deştepţi, în cârdăşie cu unii reprezentanţi ai oficiului de privatizare, care ar trebui să dea seama acum pentru această ruşine naţională". (VIVIANI MIRICĂ)

Roman Copper este o firmă care a fost înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min de către Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ne indoim foarte serios asupra opiniilor dlui Blanculescu. Si ne intrebam ,de fapt pentru cine joaca dl Blanculescu..? Afirmatia privind gaura neagra Cuprumin pute a basism de la o posta! Acordandu-i circumstante atenuante ,presupunem ca a fost prost informat privind activitatea economica a Cuprumin. Atunci cand factori majori de decizie de la Cuprumin declara in public faptul ca minarespectiva nu este o gaura neagra ci are si ceva profit pe anul trecut, informarea ,la sursa, este necesara dle analist economic Blanculescu! Sine ira et studio. ! Faptul ca sunteti dezamagit de esecul privatizarii ne indeamna sa emitem o ipoteza , socanta , la prima vedere : Faceti cumva parte dintre baietii destepti,alaturi de cei din alte domenii ? Sau ,cu alte cuvinte, : sunteti direct interesat de privatizarea cu orice pret a rezervei strategice ,nationale de cupru a Romaniei ? Stiind ca acolo se mai afla si alte metale ,mai pretioase decat cuprul ? Asteptam cu interes o explicatie .Onesta. Pe a viitorului candidat la grupul celor ce vor fi trasi la raspundere, dl Patruti ,de la ANRM nu o mai citam Deja este cunoscut pentru cine joaca ..!

    1. bineinteles ca dumneata esti un om mult mai informat si mai competent decat domnul Blanculescu, si stii foarte bine cu ce se mananca Cuprumin. ai vazut actele, evaluarile, stii problemele intime ale companiei mai dihai decat directorii sai.

      Monstrii falimentari si sinecuristi traiesc pe spatele harnicilor din Romania. 

      care s-au cam saturat sa tina in spate "mandretile" nationale de unde fura politicienii si unde dorm angajatii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb