Sudul Europei oferă o primire călduroasă migranţilor care fug de facturile mari pentru energie

G.D.
Internaţional / 29 noiembrie 2022

Sudul Europei oferă o primire călduroasă migranţilor care fug de facturile mari pentru energie

Dezvoltatorul rus de software Victor Varlamov se conectează în fiecare dimineaţă la internet pentru a lucra pe o insulă însorită spaniolă de lângă coasta Africii, după ce perspectiva unor facturi de încălzire mari şi o iarnă agravată de războiul din Ucraina l-au determinat să plece din ţara lui adoptivă, Polonia, iar exemplul său nu este singurul, relatează Reuters, potrivit News.ro.

În acest timp, autorităţile din sectorul turistic din sudul Europei profită de criza costului vieţii pentru a face publicitate în rândul celor care trăiesc în ţările mai nordice despre beneficiile iernării în străinătate.

Varmalov, în vârstă de 50 de ani, împreună cu soţia şi fiica sa adolescentă, s-au mutat de pe coasta baltică a Poloniei în Gran Canaria din Insulele Canare din Spania, în urmă cu două luni, şi plănuieşte să rămână acolo în următoarele luni.

"Criza economică şi mai ales situaţia de război m-au împins aici", a spus Varmalov, care este rus de prin naştere.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, a dus unele preţuri ale energiei la niveluri record, în august. Acestea s-au diminuat între timp, dar este posibil să rămână ridicate şi au dus la niveluri dureroase de inflaţie.

Înainte de a pleca de la Gdansk, unde locuieşte din 2016, Varmalov a calculat că ar putea economisi 250 de euro pe chirie în fiecare lună şi să plătească 140 de euro pentru toate utilităţile şi internet, în loc de cei 200 de euro pe care îi plătea doar pentru electricitate în Polonia.

Ceea ce economiseşte acum, cheltuie pentru a mânca în oraş, a spus el şi, de asemenea, se bucură de plimbările pe plajă în pauzele de prânz.

"Realitatea este mai bună decât aşteptările mele", a spus el.

Guvernul regional al Insulelor Canare, unde temperatura medie de iarnă este de 20 de grade Celsius, a lansat în septembrie o campanie pe reţelele sociale pentru a atrage lucrători la distanţă, cum ar fi Varmalov, şi pensionari din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Suedia.

"Nu este un secret pentru nimeni că aceasta va fi o iarnă de mare incertitudine economică în Europa, dar în Insulele Canare vrem să schimbăm situaţia", a declarat Yaiza Castilla, şeful regional pentru turism, descriind insulele drept "un refugiu economic".

Alte ţări din sudul Europei văd şi ele potenţialul.

Ministrul grec al Turismului a vizitat în septembrie Austria şi ţări din nordul Europei, precum Suedia, pentru "a transforma această criză energetică uriaşă care afectează Europa într-o oportunitate".

Consiliul pentru turism al Portugaliei a făcut de asemenea campanie, iar şeful său, Luis Araujo, a declarat că aşteptările pentru turiştii de iarnă din nordul Europei sunt "foarte pozitive".

Datele din turism îi susţin optimismul. Datele colectate pentru Reuters de motorul de căutare pentru închirieri de case HomeToGo au arătat că, faţă de anul trecut, căutările din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos au crescut cu 36%, 13% şi 3% pentru cazare de iarnă în Spania, Grecia şi, respectiv, Portugalia.

Gabriel Escarrer, CEO al lanţului hotelier spaniol Melia, a declarat că oamenii îşi rezervă apartamente pentru două sau trei luni în această iarnă în Insulele Canare, cu o prezenţă notabilă a vizitatorilor scandinavi.

Vizitatorii şi mai mulţi rezidenţi permanenţi sosesc, de asemenea, din Germania, care era foarte dependentă de gazele ruseşti înainte de războiul din Ucraina şi este îngrijorată de posibilele lipsuri de energie din timpul iernii.

Dintre şcolile care înscriu mai mulţi elevi din străinătate, şcoala germană din Gran Canaria a primit anul acesta 40 de cereri de la studenţi străini, număr despre care a spus că este mai mare decât în anii precedenţi, fără a oferi cifre precise.

Repeople, o asociaţie de muncă în comun din Insulele Canare, a declarat că nu a mai avut locuri pentru noiembrie şi este ocupat în proporţie de 80% pentru restul iernii.

Printre cei care ocupă un loc la Repeople se numără şi freelancerul german Heiko Schaefer, în vârstă de 31 de ani, care plănuieşte să rămână până la Crăciun.

"Actuala creştere a preţurilor este un motiv pentru mulţi oameni să se mute mai în sud. Această insula este un refugiu pentru iarnă", a spus el.

Companiile aeriene vor creşte cu 31% numărul de locuri disponibile pentru Insulele Canare, a anunţat biroul regional de turism.

TUI fly, principala companie aeriană care operează între Germania şi Insulele Canare, a declarat că va creşte zborurile cu aproximativ 10%, adăugând într-un comunicat că costurile cu energie sunt "un element psihologic" în împingerea mai multor persoane spre sud.

Airbnb, firma de închiriere pe termen scurt, a declarat că numărul căutărilor pentru sejururi de iarnă în sudul Europei s-a triplat între aprilie şi iunie.

Pentru majoritatea nord-europenilor, totuşi, îndreptarea spre sud este doar un vis, când creşterea costurilor vieţii înseamnă că nu îşi pot permite luxul călătoriilor. În schimb, se aprovizionează cu bunuri pentru a se încălzi, cum ar fi pilote şi pături electrice, arată cifrele vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie.

Alţii însă au decis să se mute definitiv. Natasha Caldeiras, din Kent, sudul Angliei, şi familia ei se mută chiar înainte de Crăciun în Portugalia natală a soţului ei. Ei au spus că preţurile energiei au fost impulsul.

Caldeiras crede că vremea mai caldă le va permite să pornească încălzitoarele pentru o perioadă mai scurtă decât în Marea Britanie, unde facturile lor lunare sunt de aproximativ 200 de lire sterline pe lună şi urmează să crească.

"Chiar înainte de criza energetică, ne-am fi dorit să fim în Portugalia din cauza vremii. Dar, odată cu criza energetică, (a fi în Portugalia) ne oferă mai multă securitate din cauza climei", a spus Caldeiras.

Murat Coskun, directorul general al firmei de consultanţă imobiliară Get Properties, a declarat că criza costului vieţii "alimentează tendinţa" britanicilor care decid că este timpul să plece.

"Nu cred că suntem încă la vârf. Iarna va fi grea", a spus el.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu cred in chestia asta ca migrand mai la sud sau mai la nord, ca oierii in transhumanta, iesi mai ieftin cu 20 de euro cu cazarea si cu mancare (cu jobul ce faci?)

    Cred, din contra, ca au avut grjia baietii care se ocupa de toate sa creasca costul vietii proportional in tarile in care fuge lumea de facturile din tarile de origine.

    Nu uitati - nu puteti voi fugi, cat pot ei scumpi ! 

    1. Cand nu platesti caldura, cand iti trebuie haine doar pentru 1 sezon, e super.

      Preturile pentru viata de zi cu zi din Spania si Grecia nu sunt mai mari sau cu mult mai mari ca in Romania iar pentru nordici e foarte convenabil.

      Plus sa ai 6 luni intuneric (Finlanda), toti sunt depresivi si cu lipsa de vitamina D. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb