Suedia începe vânătoarea de lupi, în ciuda criticilor privind protecţia speciei pe cale de dispariţie

A.B.
Internaţional / 1 ianuarie 2025

Suedia începe vânătoarea de lupi, în ciuda criticilor privind protecţia speciei pe cale de dispariţie

Vânătoarea de lupi din Suedia începe joi, autorităţile urmărind să reducă la jumătate populaţia prădătorului pe cale de dispariţie, potrivit The Guardian.

Guvernul suedez a dat undă verde pentru uciderea a cinci familii întregi de lupi, în total 30 de exemplare, într-o vânătoare despre care militanţii susţin că este ilegală în conformitate cu legislaţia UE. Conform Convenţiei de la Berna, populaţiile speciilor protejate nu pot scădea sub un nivel durabil.

Populaţia de lupi din Suedia a scăzut cu aproape 20% în perioada 2022-23, iar în prezent sunt înregistraţi 375 de lupi. Scăderea se datorează presiunii crescute a vânătorii, iar guvernul a anunţat la începutul acestui an că intenţionează să înjumătăţească populaţia, 170 de lupi devenind noul nivel minim pentru "starea de conservare favorabilă", în loc de minimul actual de 300, scrie The Guardian.

Criticii spun că acest lucru va pune în pericol populaţia de lupi, care a avut istoric un bastion fragil în Suedia, parţial din cauza vânătorii excesive. Suedia nu a avut nicio populaţie reproducătoare de lupi din 1966 până în 1983, iar specia este inclusă pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii ca fiind pe cale de dispariţie.

Planurile fac parte dintr-o tendinţă mai largă, UE intenţionând să relaxeze normele privind persecuţia lupilor, permiţând ţărilor să crească numărul de exemplare pe care le pot ucide.

Comisia Europeană are în vedere revizuirea directivei sale privind habitatele pentru a reflecta faptul că numărul lupilor a crescut, în special în regiunile alpine şi împădurite din Scandinavia şi Europa Centrală. Fermierii spun că populaţia crescută reprezintă o ameninţare pentru animale, cum ar fi oile, notează The Guardian.

La începutul lui decembrie 2024, membrii Convenţiei de la Berna privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa au votat pentru schimbarea statutului lupilor din specie "strict protejată" în specie "protejată". Această modificare va intra în vigoare la 7 martie 2025 şi va facilita modificarea de către UE a directivei privind habitatele pentru a permite împuşcarea mai multor lupi.

Însă ecologiştii au declarat că, în loc să schimbe legile pentru a permite sacrificarea lupilor, fermierii pot lua măsuri preventive cu garduri electrice, conform The Guardian.

"Suntem foarte critici faţă de calea pe care o urmează acum UE, care retrogradează statutul de protecţie al lupului", a declarat Magnus Orrebrant, preşedintele Asociaţiei suedeze a carnivorelor. "Dacă UE dă curs ultimei decizii a Convenţiei de la Berna prin modificarea statutului de protecţie al lupului în directiva privind habitatul, rezultatul va fi foarte negativ nu numai pentru lupi, ci şi pentru întreaga faună din Europa.

"În Suedia, aceasta nu va avea niciun impact imediat asupra populaţiei de lupi, deoarece guvernul suedez ignoră în mod flagrant din 2010 statutul de protecţie specială al lupului, permiţând o vânătoare anuală cu cotă autorizată şi încălcând astfel legislaţia UE. Am depus o plângere oficială la Comisia Europeană, care a condus la o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Suediei, fără niciun rezultat până în prezent."

Lea Badoz, ofiţer de programe pentru viaţa sălbatică la Eurogroup for Animals, un grup de lobby, a declarat "Lupul este, din păcate, ultimul pion politic, victimă a dezinformării. Reducerea gradului de protecţie nu va rezolva problemele de coexistenţă şi nici nu va ajuta fermierii".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dacă Ursula Pfitzer are voie la vânătoare de lupi, Suedia de ce nu ar avea voie

    Numai la noi ”slugile UE” lasa ursii si lupii sa omoare oameni,oi si canii.Suedezii fac ce este necesar.Cand se vor trezii si oamenii nostrii politici?Cand vor fi trimisi la ”plimbare”?

    1. L-am trimis pe Calinut la plimbare. Urmeaza Soso si Simeon.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb