Suedia va livra Ucrainei tunuri Archer şi blindate uşoare

V.G.
Internaţional / 19 ianuarie 2023

Suedia va livra Ucrainei tunuri Archer şi blindate uşoare

Suedia a decis să furnizeze armatei ucrainene tunuri automotoare cu rază lungă model Archer, un echipament modern cerut de Kiev de câteva luni, precum şi blindate uşoare, a anunţat astăzi guvernul de la Stockholm, potrivit Agerpres.

După o reuniune a guvernului, premierul suedez Ulf Kristersson a anunţat într-o conferinţă de presă ''prima decizie de a începe livrarea de sisteme de artilerie Archer Ucrainei'' pentru a o ajuta contra Rusiei.

Suedia, care astfel şi-a schimbat doctrina de a livra arme unei ţări aflate în război, va trimite de asemenea 50 de blindate uşoare CV-90, precum şi rachete antitanc portabile NLAW.

Această declaraţie intervine într-o perioadă când ţările occidentale îşi multiplică anunţurile privind livrări de arme către Ucraina.

''Sprijinul militar este decisiv, întrucât el îl poate schimba pe cel care ia iniţiativa în iarna care vine, pe frontul din Ucraina", a afirmat premierul Kristersson.

Cu rază de acţiune de 30 de kilometri, dar care poate depăşi 50 de kilometri cu anumite obuze perfecţionate, sistemul de artilerie Archer, produs de o filială suedeză a gigantului BAE Systems, face parte din aceeaşi clasă cu tunul francez Caesar.

Montat pe un camion de teren, Archer este capabil să tragă mai multe obuze în câteva zeci de secunde, după care să se deplaseze rapid imediat, ceea ce îl face redutabil în distrugerea artileriei inamice.

Grupul de contact pentru Ucraina, ce reuneşte aproximativ 50 de ţări sub coordonarea Statelor Unite, se întruneşte mâine la baza americană Ramstein, din Germania, pentru a coordona continuarea ajutorului militar pentru Kiev.

În ultimele zile, Regatul Unit a anunţat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, Franţa s-a angajat că va contribui cu tancuri uşoare AMX-10 RC, iar Ţările de Jos cu o baterie sol-aer Patriot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb