Lipsa specialiştilor de mediu şi a proiectelor are implicaţii majore în domeniul ges-tionării fondurilor europene, care poate determina pierderea banilor alocaţi de Uniunea Europeană ţării noastre, a declarat, ieri, Sulfina Barbu, ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor. Prezentînd bilanţul pe 2005 al ministerului pe care îl conduce, respectiv priorităţile pe 2006, Sulfina Barbu a subliniat că această situaţie a reprezentat una din nemulţumirile sale cu privire la activitatea întreprinsă anul trecut. "Acţiunile de angajare de personal au fost efectuate doar în proporţie de 85%, astfel că acestea vor fi intensificate în următoarea perioadă", a spus doamna Barbu. Personalul exis-tent şi cel nou angajat vor avea un rol important în pregătirea de proiecte pentru fondurile structurale şi de coeziune, dat fiind faptul că ţara noastră are alocată, pentru perioada 2007-2013, patru miliarde de euro. "Fondurile de coeziune sînt în valoare de 2.640 milioane de euro, iar restul sînt bani europeni pentru dezvoltare structurală. Cofinanţarea statului însumează un miliard de euro", a precizat Attila Korodi, secretar de stat pe probleme de Integrare Europeană.
În ce priveşte proiectele în pregătire pentru perioada 2005-2006, au fost transmise Comisiei Europene opt proiecte ISPA în valoare de aproximativ 222 milioane de euro, referitoare la investiţii în sectorul de apă şi apă uzată (4 proiecte), gestionarea deşeurilor (3 proiecte) şi asistenţă tehnică pentru pregătirea a 25 de Aplicaţii pentru Fondul de Coeziune (1 pro-iect). Dintre acestea, cinci au fost deja aprobate şi au acoperit fondurile alocate ţării noastre pentru anul acesta, 160 milioane de euro, a mai spus domnul Korodi.
În cursul anului trecut au fost elaborate 84 de acte normative (3 legi, 3 ordonanţe de urgenţă a Guvernului, 30 hotărîri de Guvern şi 48 ordine de ministru), care transpun acquis-ul de mediu şi alte acte normative din domeniul protecţiei mediului. "La fiecare patru zile am întocmit un act normativ, în vederea transpunerii aquis-ului comunitar", a precizat Constantin Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului.
• Legea zonei costiere, prioritate pentru autorităţi
Priorităţile Ministerului Mediului, pentru anul acesta, fac referire la dezvoltarea strategiei de prevenire şi reciclare a deşeurilor, de utilizare durabilă a resurselor, precum şi de realizare a unui plan naţional privind conservarea biodiversităţii. În acest sens, ministrul mediului a precizat că suprafeţele desemnate arii protejate vor atinge, anul acesta, cel puţin 13% din teritoriul ţării, faţă de 7,2% cît ocupă în prezent.
Totodată, printre priorităţile MMGA se numără finalizarea strategiei privind managementul zonei costiere şi a planului de management integrat a zonei costiere, elaborarea unei strategii privind utilizarea turistică a plajei şi a legislaţiei necesare implementării acesteia.
"Prin legea zonei costiere urmărim creşterea calităţii de curăţare a plajelor, a serviciilor de salvamar, precum şi delimitarea clară a zonelor unde sînt permise construcţii", a declarat Lucia Varga, secretar de stat în cadrul MMGA. Potrivit declaraţiilor domniei sale, autorităţile urmăresc finalizarea legii pînă în luna martie, pentru ca ulterior să organizeze licitaţii pentru închirierea plajelor către agenţi economici. Totodată, doamna Varga a precizat că agentul economic care va închiria plaja va avea drept obligaţie curăţarea ei, în timp ce "Apele Române" vor curăţa marea de alge. În ceea ce priveşte serviciul de salvamar, este dorită preluarea acestuia de către autorităţile locale.
Nu în ultimul rînd, reprezentanţii MMGA au mai precizat că anul acesta cinci municipii ar putea avea propriile staţii de epurare a apei, printre acestea numărîndu-se: Constanţa, Deva, Satu-Mare etc.