SUMMIT BRICS Liderii cer reformarea FMI

I.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 martie 2012

Liderii cer reformarea FMI

Reformele care privesc acordarea unor drepturi de vot mai mari statelor emergente importante trebuie să fie implementate pentru asigurarea majorării creditării, se arată în declaraţia comună a liderilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) publicată ieri, la summitul de la New Delhi. Declaraţia BRICS precizează: "Acest proces dinamic de reformă este necesar pentru asigurarea legimităţii şi eficacităţii FMI. Noi accentuăm că eforturile în derulare de majorare a capacităţii de creditare a FMI vor avea succes numai dacă există încrederea că întreaga comunitate a instituţiei este decisă cu adevărat să implementeze cu exactitate Reforma 2010".

Schimbările promise în privinţa drepturilor de vot din FMI mai trebuie ratificate de SUA. În funcţie de drepturile de vot la FMI, reforma pune China pe locul al treilea, cu o cotă-parte care va creşte de la 3,65% în prezent la 6,07%, topul primelor zece state membre fiind format din SUA, Japonia, China, Brazilia, India şi Rusia, alături de Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie.

China, India, Brazilia, Italia şi Rusia urmează să devină membre în Consiliul de conducere al FMI, care va fi extins de la cinci la zece membri.

Statele BRICS vor să îşi mărească schimburile comerciale

Miniştrii Comerţului din grupul BRICS au insistat la New Delhi asupra necesităţii majorării schimburilor comerciale dintre cele cinci ţări emergente ale blocului, considerând acest lucru un antidot pentru problemele economice din Europa.

Chiar dacă schimburile comerciale dintre cele cinci ţări se află în plină expansiune, ministrul indian al Comerţului, Anand Sharma, a estimat că acestea se află încă departe de ceea ce s-ar putea aştepta de la un grup care reuneşte 40% din populaţia mondială.

Domnia sa a spus: "Există un potenţial mare de creştere neexploatat în ceea ce priveşte comerţul dintre ţările BRICS şi investiţiile (...) care ar facilita creşterea economică într-un moment în care economia mondială este afectată de incertitudine. (...) Cererea pe pieţele europene este în scădere. În pofida acestui lucru, noi am continuat să înregistrăm un nivel ridicat de creştere".

Grupul BRICS, al cărui prim summit s-a desfăşurat în 2009, reunea iniţial Brazilia, Rusia, India şi China. Anul trecut, Africa de Sud a devenit al cincilea stat membru al grupului.

"South-South Bank" sau "BRICS Bank"

Un punct important pe agenda summit-ului BRICS este propunerea de constituire a unei bănci de investiţii pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură şi dezvoltare, idee deja dezbătută sub numele "South-South Bank" sau "BRICS Bank".

India a propus crearea unei bănci a statelor BRICS, argumentând că o astfel de bancă ar fi în acord cu creşterea puterii economice a celor cinci state şi ar putea susţine poziţia de jucător important al BRICS în stabilirea deciziilor la nivel global.

Alexander Appokin, economist al Centrului de Analiză şi Previziune Macroeconomică din Moscova, a spus: "La început, banca grupului BRICS nu are nevoie de mult capital. Mai important este că banca de dezvoltare a BRICS reprezintă o oportunitate unică de investiţii indirecte ale rezervelor valutare ale băncilor centrale în interiorul acestor state". De exemplu, o bancă a BRICS poate emite obligaţiuni convertibile, care pot fi, fără îndoială, bine cotate şi pot fi achiziţionate de către băncile centrale ale tuturor statelor BRICS. Astfel, aceste state pot avea un cadru prin care să îşi împartă riscul investiţiilor.

Yuhua Xiao, asistent al Universităţii Zheijang din China, a spus că ideea de a constitui o bancă de dezvoltare pentru finanţarea de proiecte în aceste state arată o creştere a autoafirmării şi independenţei (sau interdependenţei) economiilor emergente.

John Mashaka, analist financiar al Wells Fargo Capital Markets, spune: "Este o cale prin care statele emergente încearcă să reducă dominaţia Băncii Mondiale şi a FMI. În principiu, India, China şi probabil Rusia încearcă să-şi arate influenţa economică; acestea încearcă să demonstreze vesticilor faptul că se pot descurca şi fără ei. Mai presus de toate, ele au nevoie de libertate faţă de influenţa financiară din vest".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb