Acţiunile Digi Communications (DIGI) au avut una dintre cele mai rapide recuperări ale şocului Covid-19 din indicele BET, titlurile companiei de telecomunicaţii revenind la cotaţiile dinaintea căderii din februarie-martie 2020 în circa două luni şi jumătate, faţă de minimul atins în 16 martie, spre deosebire de coşul de acţiuni, care a recuperat complet scăderea provocată de pandemie abia la începutul acestui an.
Analiştii consultaţi de ziarul BURSA pun evoluţia acţiunilor DIGI îndeosebi pe seama rolului jucat de serviciile oferite de companie în contextul măsurilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei.
Vlad Podea, junior equity analyst în cadrul BT Capital Partners, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania (BT), ne-a spus: "Sectorul telecomunicaţiilor a avut mai puţin de suferit de pe urma crizei generate de pandemie, întrucât serviciile oferite de către companiile telecom au devenit esenţiale în contextul restricţiilor şi a lockdown-urilor. Prin urmare, şi Digi Communications a avut de beneficiat de pe urma cererii crescute pentru serviciile de telecomunicaţii, ceea ce explică în mare măsură evoluţia mai bună şi revenirea într-un timp mai scurt a acţiunilor DIGI, comparativ cu indicele BET".
Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct al societăţii de brokeraj TradeVille, ne-a transmis: "Deoarece atât lucrul de la distanţă cât şi alegerea «home entertainment-ului» au fost unele dintre cele mai importante soluţii la problemele economice şi sociale cauzate de restricţiile impuse ca urmare a pandemiei Covid-19, rolul furnizorilor de energie şi servicii telecom a devenit în scurt timp evident. Ca atare, suntem de părere că, după disiparea valului iniţial de teamă, Digi Communications a fost într-o poziţie foarte bună pentru a capta interesul investitorilor".
După recuperarea căderii provocate de şocul Covid, acţiunile DIGI au intrat într-o fază de consolidare, pentru ca din septembrie să se coreleze destul de bine cu indicele BET. Ulterior, de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an şi până în apropierea anunţului privind vânzarea operaţiunilor din Ungaria, acţiunile operatorului de telecomunicaţii au intrat într-o corecţie, parţial divergentă faţă de cea a pieţei.
"În opinia noastră, cea mai probabilă explicaţie ţine de reorientarea investitorilor către alte sectoare şi companii decât cele alese iniţial, în urma şocului din pieţele financiare ce a avut loc anul trecut", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu.
De menţionat că, de obicei la Bursa de Valori Bucureşti, în primele luni ale anului, investitorii au tendinţa de a se îndrepta către companiile ce oferă dividende cu randamente ridicate, specifice emitenţilor din domenii defensive, punând în plan secund companiile de creştere, care nu alocă bani către acţionari sau au distribuţii de dividende mai reduse, cum este cazul Digi Communications.
Legat de elementele ce au potenţialul să influenţeze evoluţia acţiunilor DIGI în următoarele şase-douăsprezece luni, Ovidiu Dumitrescu de la TradeVille, ne-a transmis: "Suntem de părere că, în afară de starea generală a pieţei şi rezultatele financiare punctuale ale companiei, perspectivele de creştere ale profitului sau de dezvoltare a unor noi surse de venit ori cresterea celor existente, ar trebui să fie cele mai importante surse de atracţie pentru investitori".
Vlad Podea de la BT Capital Partners subliniază că, printre elementele principale care au potenţialul să influenţeze preţul acţiunilor DIGI în următorul an se numără derularea, încheierea şi, respectiv, rezultatele licitaţiei 5G.
Conform unui raport de analiză publicat la finele lunii trecute de echipa de la Goldring, tehnologia 5G este posibil chiar să revoluţioneze industria telecom, odată cu implementarea acesteia aşteptându-se un impact puternic pozitiv pentru sector. În ţara noastră, licitaţia pentru licenţele 5G este preconizată să aibă loc în acest an, fiind un moment mult aşteptat de către marii jucători din telecom.
Recent, Digi Communications a anunţat că a încheiat cu 4iG, unul dintre operatorii din piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, un acord preliminar şi neobligatoriu privind cumpărarea operaţiunilor Grupului Digi din Ungaria, achiziţia urmând să fie finalizată până în luna septembrie a acestui an. Anunţul nu specifică un preţ pentru tranzacţie, dar conform IntelliNews, analiştii se aşteaptă la o valoare de circa 270 milioane de euro. Decizia vânzării apare în condiţiile în care, Digi a fost respinsă de la participarea la licitaţia 5G din Ungaria, şi a pierdut definitiv procesul în luna februarie din acest an.
Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, ne-a spus: "În opinia mea, ţinând cont că a pierdut cursa pentru licenţa 5G, decizia de a ieşi din Ungaria este bună pentru companie. Iar banii ce vor fi primiţi vor putea fi folosiţi pentru investiţii în alte pieţe. Cred că Digi se va dezvolta în continuare în Spania şi bineînţeles în România, unde urmează licitaţia 5G".
În general, Digi câştigă cotă de piaţă şi cred că se găseşte într-o poziţie mai bună decât acum câţiva ani, a mai spus brokerul de la Goldring, adăugând: "E adevărat că gradul de îndatorare al companiei este destul de mare, dar activează într-un sector care necesită investiţii mari tot timpul".
Anul trecut, veniturile Grupului aferente operaţiunilor din Ungaria s-au ridicat la 199,6 milioane de euro, echivalentul a 15,6% din total, ţara vecnină fiind a treia piaţă ca venituri, după cele din România şi Spania.
În ţara noastră, veniturile au fost 785 milioane de euro, echivalentul a 61,3% din total, iar cele din Spania de 274 milioane de euro, reprezentând 21,4% din veniturile totale. Cele din Italia au fost de numai 23 milioane de euro, conform raportului anual al operatorului de telecomunicaţii publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
Digi Ungaria ocupă poziţii de top pe toate segmentele de piaţă, fiind liderul pieţei de tv prin satelit cu 32,2% şi al doilea operator după cota de piaţă pe segmentul pay-tv (28%), internet fix (22,6%) şi telefonie fixă (22%), se mai arată în raport. Compania are peste 1,1 milioane de abonaţi în Ungaria, o piaţă pe care activează de peste 23 de ani.
Pentru acest an, Digi Communications a propus distribuirea sumei de 70,67 milioane de lei ca dividende, respectiv o alocare de 0,75 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de 2,1%, faţă de preţul acţiunii din ziua publicării convocatorului. Anul trecut, compania a distribuit un dividend de 0,65 lei pe acţiune, în timp ce în 2019 şi 2018 dividendele acordate au fost de 0,5 lei/titlu, respectiv 0,35 lei/titlu.
Faţă de preţul acţiunii din data de 7 aprilie, de 35,4 lei, Digi Communications, compania mamă a RCS & RDS, avea o capitalizare bursieră de 3,54 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2021, 07:52)
270 mil euro ați zis? Va fi până în 150 mil euro dacă statul român nu intervine să asiste DIGI la negocieri!! E adevărat DIGI e o companie privată dar la unguri e o politică de stat să " nationalizeze" si nu văd de ce noi ca stat să nu ne apărăm! E atât de ușor! Ei sunt infinit mai mult prezenți pe piața noastră decât noi pe a lor,Europa e sătulă de fitele lui Orban cu nationalizarile încât o amenințare hotărâtă că luăm măsuri dure va avea efect!
Altfel cu " noi suntem romani" nu ajungem nicăieri!
Sosoaca aici nu te bagi?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Csilla în data de 12.04.2021, 18:46)
Digi-O companie facuta pe datorii, pe care le tot rostogolesc. Statul roman la privat.