SUPLIMENT FONDUL PROPRIETATEA La ce se aşteaptă analiştii de la listarea Fondului Proprietatea

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2011

La ce se aşteaptă analiştii de la listarea Fondului Proprietatea

Puţine evenimente par să fi declanşat în istoria relativ scurtă a pieţei noastre de capital un optimism comparabil cu cel pe care îl afişează astăzi majoritatea brokerilor, analiştilor şi investitorilor atunci când vorbesc despre listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti. Cotarea FP, promisă de mai bine de cinci ani, timp în care acţionarii şi investitorii au tranzacţionat pe piaţa gri acţiuni cât jumătate din capitalul social al Fondului, este percepută acum precum mana cerească, într-o perioadă extrem de dificilă a pieţei de capital autohtone.

Brokerii şi analiştii contactaţi de ziarul "BURSA" speră că listarea Fondului va dinamiza lichiditatea tranzacţiilor de la BVB şi va repoziţiona piaţa de capital autohtonă pe radarul marilor investitori străini. Majoritatea au subliniat avantajele pe care listarea Fondului le va aduce pieţei, brokerilor şi investitorilor, puţini fiind cei care au găsit dezavantaje rezultate din listarea Fondului.

Ce avantaje ar putea aduce listarea Fondului pentru piaţă

DRAGOŞ DĂRĂBUŢ, analist la casa de brokeraj "Tradeville", consideră că listarea FP va creşte lichiditatea tranzacţiilor, în funcţie de capacitatea Fondului de a atrage investitori străini în acţionariatul său. În opinia analistului citat, road-show-ul pentru atragerea investitorilor străini va fi o primă încercare importantă pentru administratorul Fondului, Franklin Templeton.

Dărăbuţ a declarat: "Mă aştept ca listarea Fondului Proprietatea să creas-că lichiditatea la BVB, fiind vorba de un emitent nou a cărui tranzacţionare este aşteptată atât de acţionarii - despăgubiţi, dar şi de către acţionarii speculatori.

Din estimările oficialilor Franklin Templeton şi ale Depozitarului Central, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor cu acţiuni FP pe OTC a fost de aproximativ 5 milioane de euro anul trecut, apropiat de volumul mediu zilnic al BVB pe 2010. Poate estimările sunt optimis-te şi pe piaţa reglementată volumul tranzacţiilor nu va fi la fel de mare, însă este cert că listarea FP ar trebui să crească lichiditatea medie zilnică.

Creşterea lichidităţii este condiţionată şi de atragerea fondurilor de investiţii străine în acţionariatul FP. Road show-ul de promovare către managerii de fonduri din străinătate, pe care Franklin Templeton îl organizează în această lună, va fi un prim test pentru administrator.

Pentru piaţă, miza listării este atragerea de investitori străini, care depinde de capacitatea Franklin Templeton de a face fondul vandabil. Piaţa speră ca nerezidenţii să îşi îndrepte atenţia şi asupra altor titluri, generând astfel o creştere a lichidităţii pe mai mulţi emitenţi".

ANDREI RĂDULESCU, analist la "Target Capital", apreciază că listarea Fondului va fi echivalentul unei revoluţii la Bursă şi că va aduce concurenţă pe piaţa de capital: "Mult aşteptata listare a Fondului Proprietatea pe piaţa internă de capital ar putea fi privită sub forma unui eveniment istoric, dacă nu şi revoluţionar, mai ales în contextul bursier din ultimele trimestre, caracterizat printr-un nivel foarte redus de lichiditate. În plus, având în vedere structura actuală a portofoliului deţinut, FP va deveni un barometru al economiei (cu alte cuvinte, evoluţia în piaţă a acţiunilor FP va fi un indicator avansat pentru economie", a precizat analistul de la "Target Capital", adăugând: "Unele SIF-uri ar putea pierde din interesul investitorilor şi ar putea fi nevoite la gestiune mai activă şi mai performantă a activelor ca să recapete interesul. Creşterea concurenţei trebuie privită, însă, cu ochi buni".

MIHAI ALEXA, analist la "Broker" Cluj, consideră că listarea Fondului ar putea creşte vizibilitatea pieţei de capital autohtone în lume şi ar putea să funcţioneze ca un stimulent pentru viitoare privatizări pe bursă a companiilor unde FP este acţionar.

"Listarea FP la bursă reprezintă, în opinia noastră, începutul unei noi etape în dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi unul dintre cele mai importante evenimente din istoria bursei din România", ne-a declarat Mihai Alexa, analist "Broker" Cluj, adăugând: "Evenimentul poate cons-titui un real catalizator pentru revigorarea pieţei locale şi care să ajute la creşterea vizibilităţii bursei româ-neşti pe plan internaţional. Totodată, cotarea la bursă a Fondului Proprietatea poate schimba percepţia negativă creată asupra bursei în ultimii 2 ani în condiţiile în care FP ar putea deveni încă de la listare o referinţă importantă pentru piaţa locală şi ar putea juca un rol deosebit în derularea unor privatizări prin intermediul bursei la societăţile unde Fondul este acţionar".

RODICA ALBU, de la casa de brokeraj "Romcapital", este de părere că brokerii şi investitorii vor avea de câştigat din listarea Fondului şi că perdanţi sunt doar cei care nu au aşteptat lis-tarea Fondului. Doamna Albu ne-a precizat: "Pieţei şi investitorilor, listarea Fondului le aduce mai multe avantaje decât dezvantaje. Consider că piaţa va beneficia de creşterea lichidităţii. Investitorii vor beneficia şi ei de această lichiditate. Societăţile de valori mobiliare şi brokerii vor putea câştiga comisioane mai importante. Des-păgubiţii care nu şi-au cesionat dosarele până în prezent vor putea tranzacţiona acţiunile deţinute mult mai uşor şi cu comisioane mai mici. Singurii care vor fi dezavantajaţi sunt cei care au vândut dosarele de despăgubire înainte ca acestea să fie evaluate sau au vândut acţiunile pe care le aveau la Fond la sfârşitul lui 2008 sau începutul lui 2009".

ADRIAN SIMIONESCU, pre-şedintele-director general al casei de brokeraj "Vienna Investment Trust" şi unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţă, este de părere că listarea Fondului este cea mai importantă listare din istoria pieţei ro-mâneşti, nu numai datorită participaţiilor pe care le deţine, dimensiunii activului şi scopului pentru care a fost creat, dar mai ales datorită free-float-ului maxim şi a adminis-tratorului ales.

"Este pentru prima dată când pe piaţă vom avea un fond administrat de un expert în domeniu cu o reputaţie de necontestat (n.r. Franklin Templeton)", este de părere Simionescu, adăugând: "Din acest motiv vine şi interesul crescut al investitorilor străini mari (fonduri şi bănci de inves-tiţii) care până acum nu au fost prezenţi pe bursa românească şi aşteptările mari ale investitorilor locali".

Şeful "Vienna Investment Trust" se aşteaptă ca listarea Fondului să atragă un interes mai mare al investitorilor către celelalte acţiuni de la bursă: "Dealtfel, se observă deja de la jumătatea lunii decembrie, când volumele tranzacţionate au crescut simţitor, o prezenţă mult mai activă a investitorilor", a spus Simionescu, completând: "Listarea ar putea constitui un catalizator pentru relansarea interesului pentru investiţii de capital din România.

În acelaşi timp, abia acum Fondul îşi îndeplineşte menirea, asigurând posibilitatea deţinătorilor despăgubiţi să-şi încaseze contravaloarea bunurilor pierdute abuziv la un preţ echitabil şi transparent".

DANIELA ROPOTĂ, analist la "Intercapital Invest", consideră că venirea Fondului la Bursă va avea efecte pozitive asupra instituţiei, crescându-i vizibilitatea: "Listarea Fondului Proprietatea va atrage interesul unor investitori mari atât la nivel naţional şi internaţional, cât şi la nivel general. Creşterea capitalizării bursiere poate îmbunătăţi imaginea asupra Bursei de Valori ca instituţie, aceasta având ponderi de 0,02% din capitalizarea globală şi de 12% din PIB, printre cele mai mici din Europa".

Ce avantaje/dezavantaje aduce listarea Fondului pentru investitori

ANDREI RĂDULESCU, analist la "Target Capital" se aşteaptă ca listarea Fondului să aducă mai multă transparenţă pentru proprietarii de titluri FP, sau pentru cei care vor primi titluri FP în cadrul procesului de despăgubire. "Acţionarii Fondului vor avea un preţ stabilit de piaţă pentru deţinerile lor, avantaj mai ales pentru cei neobişnuiţi cu piaţa de capital", a precizat Rădulescu.

MIHAI ALEXA, analist la "Broker" Cluj, consideră că listarea Fondului reprezintă un avantaj pentru investitorii interesaţi de sectorul energetic autohton. Mihai Alexa ne-a declarat: "Pentru investitori, principalele avantaje rezultate din listarea FP ar fi lichiditatea şi oportunitatea de a avea o expunere cuprinzătoare pe sectorul energetic din România. Pentru cei care nu au fost încă despăgubiţi va fi un avantaj (relativ inechitabil comparativ cu acţionarii actuali) în condiţiile în care valoarea despăgubirilor exprimată în număr de acţiuni FP va fi mai mare în situaţia destul de probabilă ca preţul de piaţă să fie inferior valorii nominale în raport cu care au fost realizate titlurile de despăgubire/conversie".

DANIELA ROPOTĂ, de la "Intercapital Invest", este de părere că listarea Fondului va da foştilor proprietari posibilitatea să obţină preţuri mai bune pentru acţiunile lor. Domnia sa ne-a declarat:

"Prin creşterea transparenţei şi a interesului investitorilor, persoanele despăgubite pot beneficia de preţuri de răscumpărare mai bune. Dezavantajele ar fi în număr mai mic, menţionând riscurile aferente deciziilor de ordin legislativ şi de amploarea impactului negativ într-un context defavorabil de piaţă, dar din punctul de vedere al numărului de investitori şi nu al volatilităţii".

DRAGOŞ DĂRĂBUŢ, de la "Tradeville", consideră că investitorii în Fondul Proprietatea pe termen lung s-ar putea să aibă avantaje sporite faţă de alte categorii de investitori. Analistul de la Tradeviile ne-a declarat: "Avantajele sunt mai pronunţate pentru investitorul pe termen lung atât datorită faptului că este nevoie de timp pentru a creşte gradul de lichiditate a acţiunilor din portofoliul FP, dar şi datorită modalităţii de investire a FT care se orientează mai mult pe active subevaluate (value investing) care "au nevoie de timp" pentru a ajunge la valoarea estimată.

Discount-ul mare faţă de VUAN (valoarea unitară a activului net) este un atu al acţiunii FP. Potrivit ultimei estimări a lui "Franklin Templeton", valoarea Fondului este de aproximativ 15,9 miliarde lei, echivalentul a 25% din capitalizarea BVB fără "Erste Bank". Astfel, orice achiziţie sau vânzare de acţiuni din portofoliu riscă să fie făcută la un preţ mai mare, respectiv mai mic decât în mod normal, ceea ce va afecta valoarea Fondului. Din cauza lichidităţii scăzute, ecartul dintre preţ şi VUAN riscă să rămână destul de mare şi pe viitor, pe fondul lichidităţii reduse a titlurilor din portofoliul FP".

Fondul Proprietatea, aşteptat şi de fondurile de investiţii

Administratorii fondurilor de investiţii sunt încrezători în privinţa efectelor pe care le va avea listarea Fondului Proprietatea, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), asupra pieţei. Tendinţele generale vor fi de creştere a lichidităţii pieţei de capital şi de atragere a interesului investitorilor străini, potrivit şefilor societăţilor de administrare a investiţiilor.

MIHAIL ION, preşedintele şi CEO "Raiffeisen Asset Management", crede că Fondul Proprietatea va creşte universul investiţional al fondurilor cu plasamente în acţiuni, iar acest lucru va putea avea un efect de antrenare şi asupra altor emitenţi.

CĂTĂLIN IANCU, preşedintele "OTP Bank Asset Management", este de părere că, ţinând cont de calitatea portofoliului Fondului Proprietatea, de numele şi experienţa administratorului şi, nu în ultimul rând, de lichiditatea preconizată, acţiunile Fondului Proprietatea vor reprezenta o bună oportunitate de investiţie pentru orice investitor instituţional din România, fie el fond de investiţii sau fond de pensii.

Dragoş Dărăbuţ, analist la casa de brokeraj "Tradeville": "Volumul mediu zilnic al tranzacţiilor cu acţiuni FP pe OTC a fost de aproximativ 5 milioane de euro anul trecut, apropiat de volumul mediu zilnic al BVB pe 2010".

Daniela Ropotă, analist la "Intercapital Invest": "Creşterea capitalizării bursiere poate îmbunătăţi imaginea asupra Bursei de Valori ca instituţie".

Rodica Albu, de la casa de brokeraj "Romcapital": "Singurii care vor fi dezavantajaţi sunt cei care au vândut dosarele de despăgubire înainte ca acestea să fie evaluate sau au vândut acţiunile pe care le aveau la Fond la sfârşitul lui 2008 sau începutul lui 2009".

Mihai Alexa, analist la "Broker" Cluj: "Listarea Fondului ar putea creşte vizibilitatea pieţei de capital autohtone în lume".

Andrei Rădulescu, analist la "Target Capital": "Fondul Proprietatea va deveni un barometru al economiei".

Adrian Simionescu, preşedintele-director general al casei de brokeraj "Vienna Investment Trust": "Listarea ar putea constitui un catalizator pentru relansarea interesului pentru investiţii de capital din România".

DUPĂ LISTAREA FP

Fondurile private de pensii vor privi BVB cu alţi ochi

Piaţa de capital autohtonă nu a reprezentat, până acum, o atracţie prea mare pentru fondurile private de pensii, deşi maxim 50% din activele unui fond ar putea merge către acţiuni. Fondurile de pensii au o medie de investiţie de 12% - 13% în acţiuni. Această situaţie s-ar putea modifica odată cu venirea Fondului Proprietatea la cota bursei bucureştene, administratorii de fonduri de pensii arătându-se interesaţi de noul activ.

Acţiunile din sectorul energetic pe care FP le are în portofoliu fac cu ochiul fondurilor private de pensii. Vedeţi, mai jos, opiniile actorilor din piaţa pensiilor private despre listarea FP.

MIRCEA OANCEA, preşedintele CSSPP: "Eu cred că va exista cu siguranţă un interes pentru Fondul Proprietatea. Interesul este generat de lipsa de emitenţi şi de lipsa de lichiditate din piaţa românească, FP fiind un emitent care promite mult din acest punct de vedere".

IOAN VREME, preşedintele "Generali societatea de administrare a fondurilor de pensii": "Listarea FP va fi un eveniment major pentru piaţa de capital internă îmbunătăţind free-float-ul BVB şi capitalizarea bursei cu aproximativ 30%".

BOGDAN GEORGESCU, Investment Manager la BRD Pensii: "Dacă se dovedeşte a fi o acţiune lichidă, cu siguranţă FP va face obiectul tranzacţiilor pentru fondurile de pensii".

CRINU ANDĂNUŢ, directorul general al "Allianz-Ţiriac Pensii Private": "Nu pot anticipa gradul de interes al fondurilor de pensii private (individual sau agregat, ca piaţă) pentru Fondul Proprietatea, întrucât acest interes depinde de foarte multe variabile care nu s-au clarificat încă".

MARIUS POPESCU, CEO "ING Pensii": "Listarea Fondului Proprietatea, ca efect direct, va duce la apariţia unui emitent foarte important în universul investiţional al fondurilor private de pensii. Însă, un singur emitent, fie el şi de această mărime, nu poate rezolva problema reprezentativităţii sectoriale a întregii economii pe piaţa de capital, astfel că BVB va continua să ofere oportunităţi limitate pentru construirea unui portofoliu diversificat de acţiuni".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. NU VINDETI in primel saptamani. Asteptati macar 1 luna, iar daca nu aveti mare nevoie de bani asteptati 3 luni consolidarea pretului spre un trend ascendent, apoi vindeti in trepte. Asociatia actionarilor va va indruma cum. Cine vinde acum va pierde semnificativ si le va spori profitul speculatorilor privati straini, care vor intra acum in piata. Fondurile straine de anvergura ce vor urca pretul, nu vor intra mai devreme de o luna, doua de la listare. Le impune regulamentul intern sa astepte consolidarea cursului. In plus, NU ALEGETTI BROKERUL DUPA VALOAREA COMISIONULUI. Comision sub 0.5%

    nu asigura calitatea, nu ofera consultare ampla si sfaturi in avantajul clientului, ci va fi interesat doar de rulaj  

    1. Ca sa aflati momentul optim de vanzare. Smart guy, imi place omu :))

      Eu pe el l-as alege consultant. Are toate informatiile: inside si outside. Iar cum informatia e totul... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb