SUPLIMENT OIL TERMINAL / OPINII / DIN 2015 ŞI PÂNĂ ÎN PREZENT Randament de peste 100% pentru acţiunile Oil Terminal

Andrei Iacomi, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2018

Randament de peste 100% pentru acţiunile Oil Terminal

Luca Nicolae, Tradeville: "Evoluţia acţiunilor OIL a fost marcată de optimism şi dinamică accentuată de scurtă durată, fapt dictat de factori economici"

Preţul acţiunilor OIL Terminal (OIL) a urcat, de la începutul anului 2015 şi până în prezent, cu circa 68%, iar adăugând şi dividendele plătite de companie acţionarilor în această perioadă, în sumă totală de 0,037517 lei/unitate, titlurile OIL au oferit investitorilor un randament total de 110%.

Totuşi, preţul prezent al acţiunii, de 0,15 lei/unitate (consemnat în data de 26 noiembrie 2018), se găseşte cu mult sub nivelul de peste 1 leu/titlu, pe care cotaţia companiei l-a depăşit cu mai bine de zece ani în urmă, în vara anului 2007.

Referitor la evoluţia acţiunii Oil Terminal la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de la începutul anului 2015 şi până în prezent, Luca Nicolae, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a spus: "Comportamentul acţiunilor OIL a fost marcat de optimism şi dinamică accentuată de scurtă durată, evoluţie dictată de factori economici. În perioada 2015 - 2016, acţiunile OIL au fluctuat în intervalul 0,0821 lei/acţiune - 0,116 lei/acţiune înregistrând, la finele anului 2016, un randament anual de 5,5%".

Analistul a adăugat: "Începând cu anul 2017, acţiunile OIL au prezentat o activitate mult mai dinamică, generată de optimismul investitorilor care au reacţionat în mod pozitiv la anunţul renunţării Fondului Proprietatea la cele două procese intentate companiei, urmată de raportarea unor rezultate financiare bune aferente anului 2016 (creşterea cifrei de afaceri cu 16% până la 159,6 milioane de lei, respectiv creşterea profitului net cu 161% până la 15,4 milioane de lei) şi, nu în ultimul rând, anunţarea unui dividend brut de 0,0244 lei/acţiune, cel mai mare dividend acordat de companie din anul 2006 până în 2017".

Luca Nicolae: "Activitatea de import/export de produse petroliere a OIL Terminal este stimulată în perioadele în care preţul barilului de petrol se află la niveluri scăzute"

Potrivit analistului de la Tradeville, este important de punctat faptul că rezultatele financiare pozitive au venit pe fondul declinului preţului petrolului în pieţele financiare.

"Activitatea de import/export de produse petroliere a OIL Terminal este stimulată în perioadele în care preţul barilului de petrol se află la niveluri scăzute, companiile petroliere considerând mult mai rentabil să importe produse petroliere decât să-şi exploreze şi rafineze propriile zăcăminte ale căror costuri, raportate la preţul barilului de petrol, pun presiune asupra marjelor de profit", a adăugat analistul.

Referitor la perspectivele cotaţiei OIL pentru următoarele şase - douăsprezece luni, Luca Nicolae a spus: "Activitatea companiei OIL Terminal este în strânsă legătură atât cu activităţile procesatorilor de petrol şi, implicit, cu preţul petrolului pe pieţele internaţionale. De la sfârşitul anului 2016, an aferent căruia OIL raporta rezultatele financiare pozitive despre care am menţionat şi până în prezent, cotaţia petrolului s-a apreciat cu aproximativ 8,11%, preţul mediu realizat de companiile petroliere fiind net superior faţă de anii precedenţi, astfel stimulându-se activităţile de explorare şi extracţie ale acestora.

Deşi la momentul actual, cotaţia de referinţă a sortimentului Brent se află cu 30% sub preţul maxim de 86,1 dolari/baril înregistrat la începutul lui octombrie 2018, la nivelul membrilor OPEC (n.r. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) există propuneri de reducere a producţiei de petrol pentru a susţine trendul ascendent al cotaţiei petrolului din ultima perioadă".

Marcel Murgoci, Estinvest: "Comportamentul viitor al cotaţiei companiei depinde atât de raportările financiare, cât şi de capacitatea managerială de a readuce societatea la profiturile înregistrate în anul 2016"

La rândul său, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a transmis: "Explozia profitului societăţii din 2016 s-a reflectat în dublarea foarte rapidă a preţului de piaţă, în prima jumătate a anului 2017, după o lungă perioadă în care cotaţia a stagnat în jurul valorii de 0,1 lei/acţiune. Această mişcare a preţului a fost susţinută şi de apariţia unui cumpărător consistent din punctul de vedere al volumelor tranzacţionate care, în doar câteva luni de zile, a ajuns să deţină peste 11 % din capitalul social al OIL Terminal. Ulterior, preţul a revenit în jurul valorii de 0,15 lei/ acţiune, pe fondul diminuării profiturilor de la trimestru la trimestru".

Directorul de la Estinvest a adăugat că, la ultima raportare financiară, cea pentru primele nouă luni ale anului curent, profitul afişat de OIL Terminal a fost doar de o cincime faţă de cel din anul precedent, în condiţiile în care trimestrul al treilea din 2018 a fost bun pentru companie.

"În toată această perioadă (n.r. 2015 - prezent), volumele au fost modeste, în ton cu întreaga piaţă, cu excepţia perioadei de creştere din 2017", a completat Marcel Murgoci.

Legat de perspectivele cotaţiei OIL, directorul de la Estinvest ne-a spus: "Până la următoarea raportare financiară (n.r. în care compania îşi va publica rezultatele preliminare pentru anul 2018 şi care va fi publicată, probabil, în februarie 2019), nu mă aştept ca preţul să înregistreze fluctuaţii importante".

Potrivit lui Marcel Murgoci, evoluţia viitoare a preţului va depinde, în mare măsură, atât de raportările financiare ale companiei, cât şi de capacitatea managerială de a readuce societatea la profiturile înregistrate în anul 2016.

"De asemenea, cotaţia OIL poate să cunoască volatilitate şi ca urmare a unor evenimente neaşteptate, cum ar fi posibilitatea apariţiei unei recesiuni economice, evenimente politice cu impact asupra economiei naţionale sau globale etc", a conchis directorul de la Estinvest.

Maria Vlad, BRK Financial Group: "Reticenţa investitorilor privind acţiunile OIL a venit şi pe fondul raportării unor situaţii financiare în scădere, pentru anul în curs"

Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a spus: "De la începutul anului 2016 şi până în prezent, evoluţia acţiunilor OIL a fost definită de o volatilitate scăzută, excepţie făcând perioada 31 ianuarie - 30 iunie 2017 când, pe fondul unei creşteri a volumului tranzacţionat, titlurile companiei au înregistrat creşteri ceva mai mari. În primele zece luni ale anului curent, Oil Terminal a înregistrat un randament de 0,15%, incluzând evoluţia preţului (- 4,7%) dar şi dividendul de 0,007745 lei/acţiune, distribuit în luna mai a acestui an".

Potrivit analistului BRK Financial Group, se poate afirma că reticenţa investitorilor în ceea ce priveşte tranzacţionarea acţiunilor OIL a venit şi pe fondul raportării unor situaţii financiare în scădere, în cursul anului curent.

"Cu toate acestea, strategia de creştere a sectorului energetic a României pentru perioada 2018 - 2030, precum şi evoluţiile internaţionale ale acestui sector ne fac atenţi pentru perioada următoare în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor OIL", a încheiat Maria Vlad.

George Brande, Interfinbrok: "Litigiile repetate ale societăţii cu unii acţionari şi rezultatele financiare oscilante se traduc în volatilitate sporită şi o lichiditate redusă, pentru titlurile OIL"

Potrivit lui George Brande, trader în cadrul Interfinbrok, titlurile Oil Terminal au cunoscut o evoluţie fulminantă la începutul anului 2017, după o perioadă de doi ani în care evoluţia a fost liniară.

"Anul financiar 2016 a fost foarte bun pentru societate şi a coincis cu distribuirea unui dividend de 90% din profit, fapt care a generat o atractivitate sporită pentru titluri. Schimbările din acţionariat şi atractivitatea dividendului au propulsat titlurile la un nivel neatins din 2012", ne-a spus domnul Brande.

Cu privire la factorii care influenţează mişcările de preţ ale acţiunii companiei care operează terminalul petrolier din Constanţa, traderul de la Interfinbrok ne-a precizat: "Litigiile repetate ale societăţii cu unii acţionari în legatură cu operaţiunea de majorare capital social şi rezultatele financiare oscilante se traduc în volatilitate sporită pentru titluri şi o lichiditate redusă de tranzacţionare, însă poziţia strategică şi capacitatea de depozitare reprezintă puncte forte pentru societate".

Trebuie menţionat că titlurile OIL au o lichiditate redusă, în comparaţie cu emitenţii mari de la Bursa de Valori Bucureşti, fapt ce influenţează volatilitatea preţului acţiunii, dar şi atenţia pe care o au investitorii faţă de companie.

Raportat la cotaţia OIL din data de 26 noiembrie 2018, valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de 87,36 milioane de lei.

NOTĂ:

Pentru calculul procentului de 68%, reprezentând creşterea preţului acţiunii companiei de la începutul anului 2015 şi până în prezent, s-au folosit cotaţiile de închidere a titlurilor OIL din perioada 30 decembrie 2014 şi 26 noiembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb